In 1994 waren er 2.000 farmers markets in de VS; in 2019 was dat aantal 8.600. Dat zijn er meer dan er boeren zijn die elke week op een markt willen gaan staan. Bovendien worden de markten te dun bezocht zodat er te weinig klanten zijn voor de boeren die wel komen. NPR concludeert dat de markt voor boerenmarkten verzadigd is.

Een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw beschrijft de situatie in Oregon. Daar zijn ongeveer 80 farmers markets, maar van de 62 die er de afgelopen 7 jaar bijkwamen, zijn er 30 alweer opgedoekt.

De belangrijkste reden dat markten het niet redden, is dat er te weinig kramen bezet zijn. Daardoor is het aanbod te klein en te weinig gevarieerd, waardoor een bezoek aan de markt niet de moeite waard is. Het is een tegenstrijdig fenomeen: de belangstelling voor de markten en de producten neemt sterk toe, maar veel markten redden het na een aantal jaren niet meer.

“Er zijn veel te veel markten,” zegt een vertegenwoordiger van een marktvereniging uit de staat New York. “De markten kannibaliseren zowel klanten als boeren om maar open te blijven.”

Er is ook concurrentie gekomen van bezorgdiensten, zoals Amazon, Instacart en Blue Apron. Ook markten in de grote steden, zoals de grote Copley Square Farmers Market in Boston, zien het marktbezoek teruglopen. In Boston zelfs met 50% in 2017.

De oplossing ligt in samenwerking van gemeenten. Beter 1 markt voor 5 dorpen en stadjes dan in elke plaats een kleine. Het management van de kleine markten bestaat echter vaak uit vrijwilligers met een sterke binding met hun eigen community.
Dit artikel afdrukken