De Bond bedoelt gewoon: garnalen moet u niet eten. Zeg dan: eet ze alleen vers gevangen en meteen gekookt. Makkelijk gaat dat niet, dus vergeet het maar.
Uit de test die de Bond uitvoerde blijkt wat geks. Sinds een tijdje kunnen Hollandse garnalen ook in Nederland gepeld worden. In Marokko doen ze het vies. Ouderwets met de hand. Logisch dus, al die troep. En fantastisch dus dat het sinds kort ook met de machine kan. Dan kan het ook in Nederland uit. Dat heeft een groot voordeel, zo beloofde me vorig jaar al eens garnalenpeller Heijploeg uit Zoutkamp in Groningen. U raadt het al: Nederlandse garnalen die niet reizen hebben veel minder benzoëzuur nodig dan die razende reizende Marokko-gangers die je op Belgische, Franse en Spaanse snelwegen in vrachtwagens met garnalen op zijkant van de opleggers ziet voortrazen. Heen en weer. Blijverdjes, in Nederland, hebben minder verchemiseerde aardolie nodig. Eindelijk fijne garnalen.
Hoe kan dat nou?!?!? Ik belde Heijploeg. Ze begrijpen er echt geen barst van. Ze herkennen hun eigen cijfers wel, maar kunnen zich niet voorstellen dat die reizende garnalen het beter doen. Die handel kennen ze nl. zelf ook uit en te na. De Bond houdt vol dat ze goed gemeten hebben, al ontdekte ik al eens eerder dat ze nogal koppig zijn in het volhouden van fouten. Meten is weten en cijfertjes lijken echt. Ik voel aan m'n theewater dat hier iets scheef zit, maar krijg er de vingers nog niet achter.
Zijn hier voedingsmiddelentechnologen die al een beetje kunnen nadenken wat er mis is gegaan? Met Heijploeg gaan we komende week verder. Ook zij willen dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Wordt vervolgd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja Meester Klootwijk,
Inderdaad. En niet uit gulzigheid maar ook vanwege de smaak zonder kop maar met schaal. Wordt het teveel; dan de hand voor de mond, en kuis de restjes op de rand van het bord gelegd. Gelukkig hebben wij een direct kanaal waar ook onze tongetjes vandaankomen (’s nachts gevangen; om 9 uur afgeleverd)
Maar ik moet het natuurlijk bewijzen voor U, dus hier een link en tekst, anders denk je dat het een veronderstelling is.. :-)
Les crevettes grises
Ce sont de toutes petites crevettes, très prisées en Belgique (elles font partie des spécialités belges). Cependant on en trouve de plusieurs tailles, jusqu'à 8 cm. On les consomme généralement à l'apéritif, selon leur taille il est possible de ne couper que la tête et de manger le corps avec la carapace qui est très fine.
carapace = schaal
bron: http://www.aufeminin.com/fiche/cuisine/f6984-l-essentiel-sur-les-crevettes-et-gambas.html
ps. Niet met schaal verwerkt in gerechten of soepen; ze gaan uiteraard gepeld in een coquille of tomate-crevettes
Nee Nick, de pelmachine van vader en zoon Kant in Lauwersoog werkt volgens een ander, nooit eerder vertoond principe.
Hij legt alle garnalen met de kop dezelfde kant op en de rug naar buiten. Een snijwieltje kerft het pantsertje van de staart in waarna het staartvlees er wordt uitgeknepen.
Iets anders. Van een man van Puul (Volendam) hoorde ik een verhaal over garnalen en de Fransen. Voor de Franse markt worden garnalen aan boord van de kotter in zouter water gekookt. Aan het zeewater wordt zout toegevoegd. Ze zijn dan veel moeilijker te pellen, maar de Fransen willen ze niet pellen. Ze bijten de gepantserde staartje er af en kauwen er op. Of ze het pantser tussen hun machtige kaken fijnkauwen of even later uitspugen weet ik niet.
Kan iemand dit verhaal bevestigen? En dan; als het op deze wijze smakelijk garnalen eten is, zijn de pelfabeten hier er dan niet ook mee geholpen. Nieuwe eetgewoonte aan zee?
Wouter, deze machine?
http://home.euphonynet.be/peter-cooleman/
Zie lager op de pagina
@Wouter Klootwijk. Allereerst: Dame Boucher dankt u voor de opwaardering van haar aanspreektitel!
Na de vangst en de kokerij op de kotter gaan de garnalen op transport (grotendeels vanuit Denemarken waar ze worden aangeland) en dan krijgen ze toch echt een dotje bezoëzuur mee. Ik gebruikte het woord direct, en dat is misschien verwarrend. Wat ik bedoelde te zeggen is, dat de garnalen na het koken sowieso bezoëzuur toegediend krijgen vanwege dat komende transport naar Nederland. Jij hebt waarschijnlijk op een kotter meegevaren die in Nederland aanlandde en dan is het transport maar kort en gaan ze meteen de vriezer in bij Heiploeg en Puul. Het kan ook zijn dat jij bovendeks vertoefde maar niet kon zien wat er op zeker moment benedendeks gebeurde met de garnalen. Ik bedoel maar...
Lang voordat Diny Schouten dat ijzersterke stuk schreef in Vrij Nederland samen met een collega over de lange reis van de garnalen van Heiploeg op en neer naar Marokko en alles wat dat schaaldiertje moest ondergaan, zat ik bij Heiploeg rond de tafel om een en ander te vragen over de gang van zaken bij de garnalenvangst. Ik was daar behoorlijk onthutst over vanwege dat bezoëzuur en de melkzuurbacteriën die worden ingezet om bederf te voorkomen. Alles wat ik daar in de directiekamer te proeven kreeg, prachtig uitgestald op een groot plateau, smaakte zuur! Niks grijze garnaal, niks versgekookte mossel, niks tropische garnaal (die kleine roze) alle schaal- en schelpdieren smaakten zo zuur dat het leek of ze niet vers gekookt waren maar uit een potje met azijn kwamen uit het assortiment 'tafelzuur'. 'U begrijpt, de visverkoper moet die gekookte mosselen en garnalen zeker 2 weken goed kunnen houden in zijn winkel'.
Overigens werd Diny Schouten lang geleden toen ze nog voor Vrij Nederland de culinaire rubriek schreef en daar gelukkig veel ruimte en tijd voor kreeg, door mij geattendeerd op de gang van zaken bij Heiploeg omdat ik met de wetenschap die ik bij Heiploeg had opgedaan, niets kon in het sumiere kookhoekje van de NRC waartoe ik beperkt werd gehouden.
Ook de ex-partner in business van Heiploeg - die zich liet uitkopen omdat hij het niet eens was met richting van het nieuwe beleid dat Heiploeg verkoos (die man houdt namelijk echt van lekkere garnalen)en die wegens een vijfjarig concurrentieverbod toen even niet meer actief in de markt kon zijn, heb ik meerdere malen gesproken (en ook zijn garnalenpelmachine bekeken die hij bezig was te ontwikkelen)en e.e.a. over de gang van zaken mogen vernemen. (Ook Diny heeft met die man uitgebreid gesproken voor het schrijven van dat bewuste stuk.)
Bij Heiploeg wordt met dat goedje gestrooid of het suiker is. Ook bij het tumbelen van de garnalen gaat het er volgens sommigen niet goed aan toe. Lees het stuk van Diny Schouten er maar op na. Er werd haar niet voor niets door Heiploeg een proces aangedaan dat zij gelukkig glansrijk heeft gewonnen met financiële steun van VN. Sedertdien zijn ze bij Heiploeg en Puul op hun hoede voor journalisten, dus als jij daar komt zijn de snaveltjes dicht en de mondjes toe.
Heer Klootwijk,
Was geen veronderstelling, maar een vraag aan iemand die veel te vertellen heeft.