14 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Acht Nederlandse supermarkten stoppen met de verkoop van konijnenvlees voor Kerst, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Vorig jaar oordeelde Wakker Dier negatief over het kerstaanbod van de Nederlandse supers. Dit jaar hebben reeds 6 supers geen konijnenvlees meer in de schappen. Twee ketens stoppen volgend jaar. Weer 6 andere stappen over op vlees van konijnen die beter gehuisvest worden in Belgische of Nederlandse parksystemen. Het liefst zou Wakker Dier zien dat er helemaal geen konijn meer werd gegeten omdat de organisatie konijnenvlees wil met twee of drie sterren van het Beter Leven Keurmerk. Dat bestaat echter nog niet.

'Fosfaatreductieplan zuivel biedt ruimte aan groeiers', kopt Boerderij bij een technisch bericht over het vandaag gepresenteerde fosfaatreductieplan. Boeren die krimpen worden beloond, boeren die willen groeien kunnen dat ook, zij het tegen een forse premie. De tegenstrijdigheid in het bericht wordt verder niet uitgelegd, zoals op Foodlog. Wel meldt Boerderij dat de slachters van melkvee op dubbele toeren moeten draaien en dat eventuele tegenstand van NMV, een van de grotere boerenorganisatie buiten LTO, geen effect heeft op de uitvoering van het plan. "Dit is het, zo moeten we het gaan doen", zei LTO-bestuurder Kees Romijn volgens een tweede bericht op Boerderij.

Tomatentelers die de Amerikaanse staat aanklaagden wegens een fout van voedselveiligheidsautoriteit FDA verloren in hoger beroep. In 2008 verspreidde de FDA waarschuwingen in de hele VS om geen tomaten uit Florida meer te eten vanwege een mogelijke Salmonella-besmetting. Miljoenen tomaten moesten worden vernietigd. Meer dan een maand later bracht de FDA een statement naar buiten dat de salmonella-uitbraak toch niet aan de tomaten lag. Volgens de United States Court of Appeals for the Fourth Circuit is de regering niet aansprakelijk voor het miljoenenverlies dat de telers leden omdat zelfs mogelijke en bij nader inzien onjuist ingeschatte volksgezondheidheidsrisico's voor private belangen gaan.

Snackgroenten kunnen het koekje bij de koffie vervangen. De WUR volgde het gedrag van 2746 koffiedrinkers tijdens 320 vergaderingen om te kunnen bepalen of de achterblijvende consumptie van groenten wellicht kan worden ingehaald bij de koffie. De vergaderaars mochten kiezen uit snackgroenten in een viervaksdoos of kregen een eigen beker met snackgroenten. Ze aten de meeste groente als ze een eigen beker kregen (97 gram). Groenten bleken ook populair als er tevens koekjes op tafel stonden. Cateraar Sodexo, die het onderzoek mede financierde, heeft inmiddels besloten naast koekjes ook snackgroenten te gaan serveren in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, op scholen en overheidslokaties.

De provincie Gelderland wil over 20 jaar de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Die ambitie spreekt gedeputeerde Michiel Scheffer uit in De Gelderlander. De provincie produceert nu jaarlijks nog 16,3 miljoen ton afval. Dat moet over 20 jaar tot nul gereduceerd zijn, door minder grondstoffen te gebruiken en alle afval, inclusief het forse mestoverschot, in gesloten kringlopen te recyclen. Als het bedrijfsleven die uitdaging oppakt, levert dat een nieuwe bedrijfstak op met €700 miljoen omzet en 5.000 banen. Scheffer heeft vanuit de provincie alvast €1 miljoen beschikbaar om "bedrijven een zetje in de rug te geven".

Biergigant Carlsberg geeft zijn bierverpakkingen in het Verenigd Koninkrijk een witte make-over die aan Scandinavië en de Deense roots van het bier moet doen denken. De typische groene flesjes verdwijnen. De nieuwe look moet de verkoop van het bier aan millennials stimuleren. Afgelopen jaar leed het bedrijf £73.6 miljoen omzetverlies. Carlsberg investeerde £15 miljoen (bijna €18 miljoen) in de rebranding. In februari start de herlancering met Carlsberg Export, hun premium pils. De nieuwe look moet ​​meer premium uitstraling hebben en de herkomst van het bier benadrukken. Herkomst is 'in' en Scandi is hip.

De gemiddelde Vlaming is zich de afgelopen 10 jaar gezonder gaan gedragen. Dankzij allerlei maatregelen, eet hij gezonder en beweegt hij meer. Dat constateert het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat neemt niet weg dat het aantal Vlamingen met overgewicht of obesitas stijgt, schrijft Knack. Nog altijd rookt 1 op de 5 Vlamingen en blijft de consumptie van groente en zuivel achter bij de aanbevelingen. Uit de studie blijkt vooral dat het problematisch alcoholgebruik flink toegenomen is. Dronk in 2004 6% teveel, 10 jaar later is dat 10%; bij de mannen ligt het percentage op 15%.

Slechts 1% van de Monsanto-aandeelhouders stemde tegen de overname van het bedrijf door Bayer. Alleen als de mededingingsautoriteiten in de VS of Europa bezwaar maken, kan de deal nog afspringen. Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft toegezegd de overname zeer kritisch en grondig te bekijken. Door de fusie ontstaat het grootste bedrijf ter wereld in de agrochemie. De activiteiten van beide bedrijven zijn complementair. Bayer is groot in gewasbeschermingsmiddelen; Monsanto is 's werelds grootste zaadveredelaar en producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Boeren en boerenorganisaties vrezen hogere prijzen en een krimpend keuze uit gewasvarianten. Milieuorganisaties vrezen de transgene gewassen van Monsanto.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jan Peeters

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter van Teeffelen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag