17+18 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Cuba heeft een uit de Koude Oorlog daterende schuld van €264 miljoen terug te betalen aan Tsjechië. Omdat Cuba te weinig geld heeft, stelde het voor de schuld af te lossen in natura, met flessen rum. Volgens de BBC zou dat genoeg zijn om de Tsjechen meer dan een eeuw van rum te voorzien, uitgaande van het huidige importvolume van €1,9 miljoen per jaar. Uit een door De Standaard gepubliceerde infograph blijkt echter dat de schuld zich laat omrekenen in 17 miljoen flessen rum - dat dekt de Tsjechische sterke-drankinname krap twee maanden. Tsjechië prefereert cash.

The United States Department of Agriculture (USDA) roept vlees- en zuivelbedrijven op om de houdbaarheidsdatum te vermelden als ‘best if used by’. Gebleken is dat Amerikaanse consumenten onterecht bang zijn om ziek te worden van eten als de datum verstreken is. ‘Use-by’, ‘sell-by’, of ‘best before’ zouden voor meer verwarring en daardoor voor meer weggegooid eten zorgen. Ook in Nederland heerst verwarring over de houdbaarheidsdatum. Het bleek dat ‘kwaliteit gegarandeerd tot’ voor veel Nederlanders duidelijker is dan ‘tenminste houdbaar tot’. De oproep van de USDA is een aanbeveling, fabrikanten zijn niet verplicht om hier gehoor aan te geven.

Britse jongeren (8-15 jaar) rookten en dronken nog nooit zo weinig. Minder dan 5% rookt, 17% heeft weleens alcohol gedronken. Dat blijkt uit onderzoek. Bij een onderzoek in 2003 lagen de scores driekwart (roken) en tweederde (drinken) hoger, meldt The Guardian. Strengere regels rondom de verkoop van drank en sigaretten lijken effectief. Ook bij Nederlandse jongeren (12-16 jaar) daalt het alcoholgebruik. Vorig jaar dronk minder dan de helft van de jongeren; in 2011 was dat nog twee derde. Ook zijn jongeren minder vaak dronken. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet uitvoeren.

Den Haag is een nieuwe 'huiskamer' rijker. Koffiezaak en lunchroom Anne & Max opende deze week de tweede vestiging in Den Haag. Anne & Max is een franchiseformule die, onder de rook van de grote koffieketens als Starbucks en de veelheid aan lokale koffietentjes, gestaag aan de weg timmert. De Haagse 'jouw huiskamer in de stad' aan het Kerkplein is de tiende Anne & Max in Nederland. Gasten kunnen de hele dag terecht voor koffie van ongewassen koffiebessen uit Ethiopië en gerechten met biologische en duurzame ingrediënten.

Speciaal voor de kerst introduceerde de Britse Aldi begin december 'Prosecco Infusion' thee. Italiaanse wijnboeren accepteren het merkmisbruik niet. Volgens het Consortium Prosecco DOCG heeft de discountsuper niet het recht om 'hun' naam te gebruiken. Als Aldi de thee niet onmiddellijk uit de schappen haalt, dreigen de boeren met juridische stappen. Het Consortium heeft al diverse zaken gewonnen. In Groot-Brittannië is Prosecco inmiddels de meest populaire bubbel. Dat straalt zelfs af op de Prosecco-thee: binnen een paar uur was de thee in de meeste Aldi-filialen uitverkocht, schrijft de DailyMail.

In 2006 verkreeg Nestlé registratie als Europees merk voor de vorm en de merknaam van de 'viervingerige' KitKat. Concurrenten, het Britse Cadbury Schweppes (nu Mondelez) voorop, protesteerden. Mondelez, dat ondermeer de merken Milka en Côte d'Or voert, kreeg bij het Europese Hof voor elkaar dat het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) opnieuw moet onderzoeken of de KitKat-reep in 2006 geregistreerd had mogen worden, schrijft De Standaard, omdat het EUIPO de merkfranchise destijds niet in alle EU-landen heeft vastgesteld. Eerder stelde het Europese Hof Mondelez al in het gelijk toen het vond dat Nestlé de KitKat-vorm niet kan claimen.

Voor de derde keer dit seizoen is op een Nederlands pluimveebedrijf hoogpathogene vogelgriep geconstateerd, meldt het ministerie van Economische Zaken. Het gaat om een eendenbedrijf met 14.000 vleeseenden in Kamperveen. Op dit bedrijf werd ook in 2014 al vogelgriep vastgesteld. Nederland voerde begin november een ophokplicht door, nadat bij wilde vogels H5N8 vogelgriep was aangetroffen. Het virus trof commerciële bedrijven in Biddinghuizen en Abbega. Het virus is nu voor het eerst ook in Engeland aangetroffen, op een kalkoenenhouderij bij Louth dicht bij de Oost-Engelse kust. In Engeland, Schotland en Wales is al een ophokplicht van kracht.



Automobilisten die met minder dan 5 uur slaap achter het stuur kruipen, lopen evenveel risico een verkeersongeluk te veroorzaken als dronken chauffeurs. Dat blijkt uit een onderzoek door de Amerikaanse AAA Foundation for Traffic Safety. De onderzoekers interviewden 7.234 automobilisten die betrokken waren bij 4.571 verkeersongelukken. Eén of 2 uur slaap missen bleek het risico op het veroorzaken van een ongeluk te verdubbelen. Een nachtrust van 4 of 5 uur leidde tot een 4 keer zo hoog risico. Dat is even hoog als het risico dat een chauffeur loopt die de alcohollimiet overschrijdt, schrijft Knack.

Dat beweert NGO Natuur en Milieu volgens Metro. Een groot deel van de zorgvuldig bereide kerstmaaltijd verdwijnt doodleuk in de afvalbak. Eén op de drie Nederlanders gooit met kerst namelijk liever eten weg dan dat de gasten iets tekort komen. De helft van alle Nederlanders koopt daarnaast teveel eten in met kerst. In totaal gooien we voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst, blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu op basis van onderzoek. De NGO voerde het onderzoek uit met Rabobank en klinkt wat begrijpender: 'Nederland verspilt voedsel uit angst voor tekort aan eten'.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jan Peeters

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter van Teeffelen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag