Al sinds 2012 kennen we in Nederland het Convenant Weidegang.. Dat convenant, ondertekend door ruim 80 partijen, kwam tot stand omdat de koe uit het Nederlandse landschap verdween. Maatschappelijke druk leidde ertoe dat er maatregelen opgesteld werden om weidegang te stimuleren, zoals een hogere prijs voor melk van koeien die buiten lopen.

Jaarlijks publiceert het CBS cijfers over de weidegang van de 1,6 miljoen Nederlandse melkkoeien. Het CBS maakt daarbij onderscheid tussen biologische melkveerunderen en gangbare, omdat voor biologisch gehouden melkkoeien andere regels gelden. In 2023 liep 2,8% van de melkkoeien op biologische melkveebedrijven rond. Biologische koeien kunnen altijd in de wei, ook buiten het weideseizoen en mogen alleen in geval van te slecht weer, te natte grond of bij ziekte binnengehouden worden. Geen wonder dus dat biologische melkkoeien vaker dan hun niet-biologische soortgenoten dag en nacht buiten staan, respectievelijk 41% en 12% van de dagen.

In 2023 stonden melkkoeien op de 526 biologische melkveebedrijven van ons land gemiddeld 199 dagen in de wei. Melkkoeien van niet-biologische melkveebedrijven haalden 156 dagen. In uren komt dat neer op gemiddeld 2.557 uur per jaar voor een biologische koe, bijna twee keer zoveel als gangbare koeien (1.249 uur). Overigens daalde het aantal dagen dat melkkoeien buiten stonden in beide groepen, omdat het weer te slecht was.

Er zijn ook koeien die het hele jaar op stal staan. In 2023 was dit bij een kwart van de niet-biologische melkveehouderijen het geval. Van nature grazen runderen 6 tot 8 uur per dag. De zuivelindustrie hanteert een ondergrens van 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag als ondergrens voor weidemelk.
Reageer
  • Deel
Druk af