0
Fotocredits: 'Fish nets', nojhan

Flash VoedselketenVissers vissen ook op afval

Europese vissers halen niet alleen vis uit zee, maar ook afval, zoals plastic, metaal en verloren visnetten ('spooknetten'). De Nederlandse en Belgische kustvissers doen dat zelfs al 25 jaar in georganiseerd verband. Dat gebeurt binnen de milieuvereniging van kustgemeenten KIMO Nederland en België.

De Belgische vissers kregen deze maand een cadeautje voor hun opschoonwerkzaamheden. In 2023 viste de Belgische vloot 51 ton afval op. Van de 55 Belgische vissersschepen doen 37 boten op vrijwillige basis mee aan het ‘Fishing for Litter’-project. Vissers verzamelen het afval dat in hun netten terechtkomt in speciale Big Bags en brengen het mee terug naar de havens. Niet alleen hun thuishaven, maar ook in andere Europese havens die deelnemen aan Fishing for Litter. Daar wordt het verder ingezameld en verwerkt. In totaal heeft Fishing for Litter sinds zijn begin in 2016 al 8400 ton afval uit zee weer aan land gebracht.

De 3 vissersvaartuigen die in de afgelopen zes maanden het meeste afval hebben opgevist, kregen een extra bedankje. Zij krijgen binnenkort een North Sea chef op bezoek, een van de leden van het Belgische kokscollectief dat koken met Noordzeevis promoot. Van de chef krijgen ze een foodbox mee, zodat de vissers aan boord "kunnen genieten van een gastronomische maaltijd". Met vis van hun schepen natuurlijk.

VILT - Geen vis maar afval tussen de netten: Belgische vissers, 22 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.