0
Fotocredits: Der Sewenseeli (1689 m.ü.M.) in der Wanderregion Glaubenbergpass-Fürstein, Uwelino, Wikimedia CC BY-SA 4.0

Flash PerspectiefZwitsers stemmen tegen biodiversiteitsherstel

Half augustus was er nog een nipte meerderheid vóór het Zwitserse plan om nog eens €420 miljoen uit te trekken voor natuurherstelmaatregelen. Maar bij het referendum van afgelopen zondag bleek die meerderheid te zijn verdampt. Met een ruime meerderheid van 63% stemde Zwitserland tegen het initiatief “Voor de toekomst van onze natuur en onze landschappen”.

Het was zo'n mooi voornemen: bovenop het jaarlijkse budget van omgerekend €630 miljoen voor maatregelen om de biodiversiteit te beschermen, zou nog eens €420 miljoen beschikbaar komen om boeren te stimuleren grond braak te laten liggen en de natuur haar gang te laten gaan. Herstel en vergroting van de biodiversiteit is essentieel voor zuivere lucht, drinkwater, bestuiving, gezonde bodems en voedselzekerheid, lees: een Heimat met een intacte natuur met mooie landschappen. Dat zou zowel de natuur als het toerisme ten goede komen, stelden de voorstanders van het initiatief. Dat vinden ze hard nodig, want een derde van alle soorten en de helft van alle habitattypes in Zwitserland staat onder druk.

Veel te veel geld en slecht voor de economie, zeiden de tegenstanders, waaronder de federale regering. De dure maatregelen zouden resulteren in minder energie en voedsel van eigen bodem en dus meer import van energie, voedsel en hout en zelfs beduidend minder toerisme. Het voorstel werd in alle 26 Zwitserse kantons verworpen.

De Standaard - Zwitsers verwerpen plan om natuur te herstellen, 23 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.