Consumenten moeten beter uitgelegd krijgen wat de houdbaarheidsvermelding betekent, zodat ze in 2025 de helft minder voedsel verspillen. Morgen ondertekent tijdens de Nationale Voedseltop het CBL namens de supermarkt- en foodservicesector daartoe een Green Deal met de overheid, FNLI, de Nederlandse Zuivel Organisatie en Wageningen University & Research. Beter omgaan met houdbaarheidsdata en zelf kijken, ruiken en proeven kan 14 kilo verspilling per persoon per jaar voorkomen. Op producten als groenten en fruit, azijn, suiker en banket is een datum niet eens verplicht; droge kruidenierswaren zouden daar zo aan kunnen worden toegevoegd, schrijft de NOS.
CBL - 25 januari 2017 Houdbaarheidsvermelding onder de loep om voedselverspilling tegen te gaan
Lees ook
-
0
+‘Systeembewust voedselbeleid’ made in NL ook goed voor Europese Green Deal, zegt PBL 12 okt 2020
-
19
+Ook Albert Heijn wil je je neus weer laten gebruiken 18 okt 2018
-
23
+Consumenten lopen warm voor ‘misvormde’ groente en fruit 21 aug 2018
-
22
+Reductie voedselverspilling mislukt, overheid machteloos 21 mei 2017
- 0 Minder voedselverspilling zonder THT-datum 29 mrt 2017
- 12 EU-beleid voedselverspilling mist meetbare doelen 19 jan 2017
- 14 80% van Europese voedselverspilling is ‘vermijdbaar’ 13 aug 2015
- 2 Boeren en voedselverwerkers gooien meeste voedsel weg 16 mrt 2015
- 15 Met je smartphone op zoek naar de verste vis 15 nov 2013
- 0 Initiatiefwet GroenLinks tegen voedselverspilling 16 okt 2013
Voedselverspilling tegen gaan is relevant. Maar het is ook een van de gemakkelijkere onderwerpen. Hopelijk komen ook de echte dilemma's van ons voedselsysteem aan de orde om te zorgen voor behoud bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit als basis van een ecologisch houdbaar systeem. Laat het klimaatakkoord hiervoor richtinggevend zijn.