Luchtvervuiling is de oorzaak van 5,5 miljoen vroegtijdige overlijdensgevallen in 2013. Meer dan de helft vond plaats in India (1,4 miljoen) en China (1,6 miljoen).

Dat blijkt uit een rapport dat een internationaal team van wetenschappers presenteerde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Washington DC. "Luchtvervuiling is wereldwijd de vierde overlijdensrisicofactor en veruit de grootste met het milieu samenhangende risicofactor voor ziekten", aldus Michael Brauer. De aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten zijn met name hartaandoeningen, beroertes, longkanker, bronchitis, longemfyseem en acute infecties.

Volgens de onderzoekers is het probleem in China vooral toe te schrijven aan kolengestookte energiecentrales. De tijdens de COP21 afgesproken doelstellingen om uitstoot terug te dringen, zullen voor China niet genoeg zijn, stelt de Chinese onderzoeker Qiao Ma, die voor "agressiever beleid" pleit.
De Indiase onderzoeker Chanda Venkataraman schrijft India's hoge graad van luchtvervuiling behalve aan energiecentrales en verkeer toe aan de vervuiling binnenshuis door het stoken van kolen, hout en gedroogde mest voor warmte of koken in de huizen van arme gezinnen.

De wetenschappers loven in hun rapport de wetgevers in de VS, Canada, west-Europa en Japan die de afgelopen 50 jaar maatregelen hebben weten te nemen om luchtvervuiling te beteugelen. Toch overlijden ook in Europa jaarlijks nog altijd 200.000 en in de VS 80.000 mensen voortijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, blijkt uit hun onderzoek.
The Guardian - Scientists: air pollution led to more than 5.5 million premature deaths in 2013
Reageer
  • Deel
Druk af