In de NRC vandaag een stukje over de lentetaferelen die biologen nu - middenin in de officiële winter - al tegenkomen. Veel vroegterecords worden gebroken. Het vroegterecord voor de eerste gespotte bosanemoon staat op 27 februari (1958). Dit jaar is het eerste bloeiende exemplaar door onderzoeker Arnold van Vliet al op 17 december waargenomen.

De NRC brengt een lijst vroege voorjaarsbloeiers die nu al te vinden zijn. Biologen en klimatologen zijn er verrast door. Deze decembermaand is de warmste die ooit door het KNMI werd gemeten: 9,5 graden tegen 3,7 gemiddeld. Het vorige record stamt uit 1974 en stond op 7,3. Toch zal 2015 niet het warmste jaar ooit worden. 2006 en 2007 waren warmer.

Er zijn nog maar weinig broedende vogels gemeld. "Er is maar één melding van jonge eendjes", zegt Arnold van Vliet. Maar dat komt "doordat we nu geen broedvogels tellen", zegt Albert de Jong van Sovon. "Vanaf februari beginnen we de eileg te volgen. We moeten onze projecten misschien eens kritisch onder de loep nemen." Volgens de NRC is dat een opmerking die meer biologen maken: in de winter wordt nu eenmaal niet naar lentenatuur gezocht. Je vindt niet wat je niet zoekt.

De extreem vroege lenteprikkels voor bomen en planten baren met name fruittelers grote zorgen. Bloeiende bomen zullen bij intredende vorst geen fruit dragen als hun bloesems zich niet kunnen ontwikkelen.
NRC - Biologen: ongekende wintertaferelen
Reageer
  • Deel
Druk af