Marokko en Egypte hebben in de eerste helft van 2016 respectievelijk 13 en 10% meer kilo's groente naar de EU geëxporteerd dan in 2015. Dat meldt Boerderij. Opgeteld verzorgen beide landen 45% van de groente-importen van de EU. Met name Marokkaanse tomaten bepalen dat volume. Ook Marokkaanse snijbonen blijken een belangrijk EU-importproduct. Ook vanuit Turkije importeert de EU een groeiend volume. Opvallend zijn de leveranties van aardappelen uit dat land, die dit jaar stegen met bijna 30%. Traditionele teeltgebieden in Europa - het Westland in Nederland, Almeria in Spanje, Bretagne in Frankrijk - ervaren de importen als lastige prijsconcurrentie. Bij het stijgende importvolume daalden de prijzen.
Lees ook
- 9 ‘De koeien waren een stuk van mijn lijf’ 19 aug 2015
- 0 3 juni: wie blokkeert duurzaam Nederlands vlees? 7 mei 2015
- 9 ‘Rabobank stuurt aan op gedwongen verkoop varkensbedrijven’ 18 jan 2015
- 9 The Economist: ‘investeerders vinden landbouw te ingewikkeld’ 6 jan 2015
- 64 Wie moet Ot & Sien van de boerderij verjagen? 22 sep 2014
- 2 Fairfood ziet foute tomaten bij Europese supers 9 sep 2014
- 46 Nee Humberto, pluktomaatjes zijn niet bespoten 28 mei 2014
- 0 Condoom als fopspeen voor Bretonse ‘rode mutsen’ 2 dec 2013
- 0 Rusland weert aardappelen uit EU wegens besmetting 29 jun 2013
- 12 Tuinbouw Australië bezwijkt onder superoorlog 5 sep 2012
In Frankrijk is het heel duidelijk te merken. Uitstekende producten. Soms minder goede. Ik kocht gisteren in Béziers (in de hypermoderne Lidl aldaar) wat we in Nederland vroeger wilde tomaten noemden, maar dan uit Marokko. Ik moet bekennen: zo goed heb ik ze uit NL nog niet gehad en zeker niet in januari. Uitstekende prijs ook. De Bretonse tomaten van Savéol kunnen daar niet tegenop.
Van dit laatste weinig gemerkt. Mischien in de andere EU landen?