Garnalenverwerker Klaas Puul wil een nieuwe hoofdvestiging bouwen in Volendam. Het bedrijf wil een sprong maken op het gebied van kwaliteit en hygiëne. De bouwplannen bestonden al in 2012. Door de bouw van een nieuwe pelfabriek in het Marokkaanse Tanger werden de Volendamse plannen uitgesteld, zegt het bedrijf. De nieuwe locatie voor verpakkingslijnen krijgt een oppervlakte van ruim 5500 m2. De bestaande ontdooi- en kookfaciliteiten verhuizen naar Edam. De nieuwe vestiging moet tijdens de viering van het 50-jarige bestaan in 2018 worden geopend. De Hollandse garnalen blijven gepeld worden in Noord-Afrika en worden met koelwagens heen en weer gereden.
Lees ook
- 3 Prijs verse groente en fruit vermoedelijk flink omhoog 6 mei 2023
-
8
+‘Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam’ 2 apr 2021
- 0 Volendamse Marokkogarnaal in Britse handen 24 dec 2019
- 1 Nutella legt zijn grootste fabriek stil 22 feb 2019
-
18
+Noordzeegarnalen in supers oud en soms barstensvol conserveermiddel 21 nov 2017
- 0 Openbare rapportcijfers verbeteren hygiëne horeca 28 sep 2016
- 5 Sanitair Romeinen maakte geen verschil 10 jan 2016
- 1 Inspectie-resultaten lunchrooms vanaf nu openbaar 7 jul 2014
- 1 3-sterrenrestaurant scoort onvoldoende op hygiëne 5 mrt 2014
- 0 Belgische bibliotheekboeken bevatten cocaïne 16 nov 2013
De Lauwersoog machines, 10 geloof ik, hebben dezelfde capaciteit als 500 Marokkaanse garnalenpelsters, heb ik me laten vertellen.
Op twee plekken in Nederland worden garnalen machinaal gepeld. In IJmuiden en in Lauwersoog. Het zijn verschillende pelmachines met elk een eigen geschiedenis. Die in IJmuiden is in principe de oudste, wat idee betreft (werd al meer dan een halve eeuw aan gewerkt).
De machines in Lauwersoog zijn ontwikkeld door vader en zoon Kant.
Vijf garnalenvissers in het noorden hebben zich verenigd. Ze willen de absoluut verse, met geen enkel middel ter conservering, aanbieden. Voorlopig bedienen ze zich nog van een technologie die al gebruikt wordt voor vruchtensap, oesters, kreeften en medische apparatuur. Onder zeer hoge druk worden micro-organismen in producten of op doktersgereedschap gedood. Zonder dat het product zelf verandert.
De garnalen van Solt, uit Lauwersoog, gepeld door de machines van Kant, zijn de echts smakende, echt verse Noordzeegarnalen. Misschien moet Puul zich toch even achter de oren krabben.
Het FD schrijft over de plannen van Puul verder: "Het nieuwbouwproject staat niet op zichzelf. De hele Nederlandse garnalensector profiteerde in 2016 van aanhoudend hoge verkoopprijzen en beleefde een topjaar. De aanvoer van de honderden garnalenkotters op de visafslag piekte naar recordhoogtes. Veel ondernemers maken gebruik van de bloeiperiode en laten nu nieuwe kotters bouwen. [..] Een groot deel van de Nederlandse garnalen wordt door zelfstandige garnalenvissers gevangen in de Noordzee, komt aan wal in Nederland en wordt vervolgens in koelwagens naar Noord-Afrika gereden waar het pellen plaatsvindt", meldt de krant.
Dan doen de Groningse garnalenvissers uit Zoutkamp het toch anders: zij ontwikkelden een garnalenpelmachine en besparen 'hun' garnalen een retourtje Marokko, schreven we onlangs. Wil je echt Hollandse garnalen? Dan moet je die van Solt hebben.