"De nutriëntenvoorziening van veel mensen zou aanzienlijk kunnen stijgen door terug te grijpen op melk in plaats van frisdrank”, zei buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde Toon van Hooijdonk in zijn afscheidsrede ‘Milk in the diet: a sharp discussion’. De consumptie van melk daalt in de westerse landen al decennia met gemiddeld ruim een liter per jaar, in tegenstelling tot de frisdrankconsumptie die scherp stijgt. We drinken inmiddels minder melk dan het Voedingscentrum als dagelijkse hoeveelheid aanbeveelt. Van Hooijdonk hekelt deze ontwikkeling omdat we daarmee een belangrijke bron van hoogwaardige nutriënten inruilen voor een 'nutriëntenarm product', met een - volgens hem - evengrote ecologische voetafdruk.
WUR - Hoogleraar Zuivelkunde hekelt afname melkconsumptie ten gunste van frisdrank
Lees ook
-Drink per man
driekwart kan-
heette het in onze jeugd, lang niet meer gehoord, hoever zitten we er inmiddels onder? Maar als hoogleraar zuivelkunde kun je natuurlijk niet anders dan je daar helemaal vierkant achter stellen!
Speelt de onontwarbare kluwen "collaboraties" misschien een rol bij het feit dat de WUR geen nevenfuncties vermeldt op de WUR-"visitekaartjes"?
In het geval van Campina is er zelfs geen fysieke scheiding: Campina zit op de WUR-campus.
Hoe de WUR FrieslandCampina dan een "Collaboration outside Wageningen University" kan noemen is mij niet geheel duidelijk.
Binnenkort geldt datzelfde voor Unilever. Leve de onafhankelijke wetenschap!
En dan vindt Kasper Hettinga het raar als we hem enigszins gereserveerd tegemoet treden.
"Declaration of interest.
The authors have no relevant interests to declare",
onder "Dairy in a sustainable diet: a question of balance".
Van Hooijdonk blijkt wél "relevant interests" te declareren te hebben:
hij is tevens Corporate Director Research van Campina. Begin 2011 werd hij benoemd tot
bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit.
Zijn leerstoel wordt gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).
Ook niets daarover in het WUR-artikel bij zijn afscheid.
En al evenmin op de WUR-profielsite van van Hooijdonk.
Teun van de Keuken stelde eerder ook al vraagtekens bij dit soort
Joris Driepinter WUR WC-Eendwetenschappers.
Onlangs haalde Louise O. Fresco, vers van de RABO, nog steeds betrokken bij OCP, 's werelds grootste fosfaatproducent, Non-Executive Director of Unilever en chairman of Unilever's Corporate Responsibility Committee ook "haar" Unilever naar de WUR-campus. Campina zat er al.
Geheel in WUR-traditie plofkippromotor Dijkhuizen opvolgend, 's lands "agroboegbeeld",
wiens nevenfuncties bijna niet te tellen zijn, en die er zelfs nog een commissariaat
bij voerproducent de Heus bij nam toen hij nog WUR-CEO was.
De overheid investeert, het bedrijfsleven incasseert.
En dan maar raar opkijken als WC-Eendwetenschappers als van Hooijdonk
- die dus zelfs ONTKENT "relevant interests" te declareren te hebben - en de
WUR, zelfs trots op deze voor het bedrijfsleven inderdaad lucratieve
"Gouden Driehoek"-belangenverstrengeling, gewantrouwd worden.
Je zou bijna gaan denken dat "WUR" staat voor: "WC-Eend University & Research".
P.S.: Het heerst: op WDR een Duitse WC-Eendprofessor, en zijn invloed op politiek en
toxicologie-regelgeving. Zelfs met Erekruis van Verdienste.
Op de link staat geschreven dat prof. Van Hooijdonk stelt dat dierlijke eiwitten het essentiële aminozuur lysine bevatten en dat deze niet vervangbaar zou zijn. Ik vermoed dat de afscheidsrede van prof. Van Hooijdonk onjuist is weergegeven.
Lysine van dierlijke oorsprong is wel degelijk vervangbaar door plantaardige bronnen. Bonen, quinoa, amarant, pompoenpitten, erwten en linzen bevatten ook het essentiële aminozuur lysine.