“De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus professor Pascal Boeckx van de Gentse faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.” Het kwaliteitsniveau van een koffie is dan ook van groot belang voor de prijszetting. Bij wijze van voorbeeld: voor 250 gram van de Ethiopische koffie Yirgacheffe betaal je bij ons zo’n 7 à 8 euro. Dat schrijft Vilt. Koffieboeren kunnen door de methode een betere prijs krijgen, omdat ze geen 'koffie' meer verkopen maar een objectief vaststelbare koffiekwaliteit waarvoor zij een deel van de meerprijs krijgen. De techniek - die ook op andere terreinen denkbaar is - kan dus de prijsstelling voor boeren revolutionair veranderen. Dat kan, als de handelspraktijken er ook op worden aangepast.
Lees ook
- Beleggers en besturen laten boerengrond verdwijnen 20 mei 2024
-
1
+Vlamingen kweken een uitgestorven vis 7 jun 2021
-
49
+Intensievere veehouderij beter voor klimaat maar niet voor milieu 6 mrt 2021
-
18
+Groente- en fruitkeurmerk PlanetProof is allesbehalve ‘fair trade’ 5 mrt 2018
-
2
+Gentse moeders bezorgen brooddozen met delicatessen aan school 4 sep 2017