Ruim een kwart (27%) van alle commercieel gevangen vis komt niet in de menselijke consumptieketen terecht, maar wordt verwerkt tot vismeel en visolie. Dat is zorgwekkend, omdat het een belangrijke voedingsbron voor miljarden mensen saboteert. Vismeel en visolie zijn ingrediënten voor diervoer, met name voor aquacultuur (kweekvis). Canadese wetenschappers bekeken de in het Sea Around Us-project verzamelde gegevens over alle commercieel gevangen en aangelande visvangsten tussen 1950 en 2010. Gemiddeld werd jaarlijks 20 miljoen ton vis niet voor menselijke consumptie aangewend. 90% van die vis is echter prima geschikt om door mensen gegeten te worden. In vergelijking met directe consumptie is de omweg van wildgevangen vis via diervoer naar kweekvis weinig efficiënt.
ScienceDaily
Lees ook
- Grazende vissen reduceren methaanemissie rijstteelt 28 dec 2023
-
9
+Willen we vis voor vissen of voor mensen? 11 okt 2021
-
3
+Garnaal eet slak: iedereen blij met duurzame bestrijding van bilharzia 24 jul 2019
-
9
+Nederlandse vishandelaren weten niet veel van skrei en kletsen er soms op los 11 feb 2018
-
0
+De prijs van sardinella stijgt en China maakt er vismeel van 18 dec 2017
-
0
+Relletje tussen NVWA en Nevedi over antibiotica in diervoeders 4 mei 2017
- 0 Wereld eet 20 kilo vis per persoon per jaar 9 jul 2016
- 4 De helft van onze vis komt al uit hoog-productieve houderij 28 nov 2014
- 0 Ultimatum aan IJsland en Faroer in ‘makrelenoorlog’ 29 jan 2014
- 0 Vasten, vis en fastfood 15 feb 2013
In Duitsland verkoopt de Lidl gerookte sprot. Voor een spotprijs.
Wouter,
Dat zeg ik niet, want net als anderen ga ik voor speciale producten naar speciale zaken.
Dan moet ik uiteraard wel weten dat die zaken dat product dan wel verkopen.
Of er vervolgens om vragen, maar dat is wat anders dan dat ze het aanbieden.
#1 Zie het volgende filmpje over een makreel fileren en wat er weggegooid wordt. www.youtube.com/watch?v=vFEXzIdeDmE
Waar gaan die resten allemaal heen ? Terwijl je de makreel in aluminiumfolie kan inpakken en even in de oven of zonder folie onder de gril. Neem nou een gestoomde makreel, mijn lievelings vis, elke week. Wordt gefileerd aangeboden. Doe dat niet, maar koop hem in z’n geheel en maak hem schoon op de volgende wijze.
www.youtube.com/watch?v=lPLok5bWQ10
Gooi die zijkanten met vel niet weg . Lepeltje over het vel. Pluis de resten uit met je vingers, de vis op de voorkant van je tong , dan voel je de graatjes. Spuug de graten op een krant. Ruimt makkelijk op. Lekkerder bestaat niet. Of het zou een bakbukkum moeten zijn ?
Sytske Barkhuis toch. U zegt met weinig woorden heel veel. U en uw 'grote publiek' zijn afhankelijk geworden van Albert Heijn en zulken.
Geen visjes bij Heijn, geen visjes voor u.
Wouter,
Het gaat me om het aanbod in de supermarkten, dus voor het grotere publiek.