De Standaard van vanmorgen drukt een uitgebreid interview af met de bekende Amerikaanse journalist en schrijver van voedselboeken Michael Pollan. Hij blijkt een volledig zakje suiker in zijn kopje koffie te drinken en zegt te denken dat de huidige 'broodfobie' over tien jaar niet meer bestaat.
Polen: 'Ik kan me niet inbeelden dat brood over tien jaar nog altijd zo onpopulair is als vandaag. Gluten is het duivelse voedingsstofje van het moment en dan zijn ook koolhydraten nog eens uit de mode. Brood heeft het dus even moeilijk. Maar onze soort eet al zesduizend jaar brood. In het merendeel van de Europese geschiedenis vormde brood de helft van de voedingswaarde van ons dieet. Het is basisvoedsel en mensen zijn geneigd om daarnaar terug te keren.’
Het interview ademt rust en relativering. Pollan noemt zowel 'natuurijk eten' als 'gezond eten' een mythe. Natuurlijk eten bestaat niet meer, omdat het een resultaat is van vele eeuwen van verdeling van planten en dieren. Gezond eten op basis van onderzoek naar nutriënten vindt hij een conceptuele vergissing omdat we er te weinig van kunnen weten. Volgens Pollan is het belangrijk dat we zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten, al kan dat prima uit de fabriek komen.
Michael Pollan hielp mee de verse en lokale voedselbeweging te inspireren en op stoom te komen. Nu lijkt hij te zeggen dat bijvoorbeeld ook minimaal bewerkte conserveren en diepvries prima voeding zijn, als we ze maar gevarieerd eten. Ook suiker kan wat Pollan betreft, als het maar met mate is.
Het interview vond plaats in het kader van de Europese promotietour bij de verfilming van Pollans boek Cooked die binnenkort op Netflix te zien is. Ook Mac van Dinther schrijft er vandaag in de Volkskrant over en geeft 24-Kitchen een veeg uit de pan. Dat zou "bewegend behang" zijn "waarop koks hun gesponsorde gerechten proberen te slijten." Pollan probeert slechts zijn eigen boeken en films te verkopen.
?Ha, de broodfobie, die zit nu overal?
Polen: 'Ik kan me niet inbeelden dat brood over tien jaar nog altijd zo onpopulair is als vandaag. Gluten is het duivelse voedingsstofje van het moment en dan zijn ook koolhydraten nog eens uit de mode. Brood heeft het dus even moeilijk. Maar onze soort eet al zesduizend jaar brood. In het merendeel van de Europese geschiedenis vormde brood de helft van de voedingswaarde van ons dieet. Het is basisvoedsel en mensen zijn geneigd om daarnaar terug te keren.’
Het interview ademt rust en relativering. Pollan noemt zowel 'natuurijk eten' als 'gezond eten' een mythe. Natuurlijk eten bestaat niet meer, omdat het een resultaat is van vele eeuwen van verdeling van planten en dieren. Gezond eten op basis van onderzoek naar nutriënten vindt hij een conceptuele vergissing omdat we er te weinig van kunnen weten. Volgens Pollan is het belangrijk dat we zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten, al kan dat prima uit de fabriek komen.
Michael Pollan hielp mee de verse en lokale voedselbeweging te inspireren en op stoom te komen. Nu lijkt hij te zeggen dat bijvoorbeeld ook minimaal bewerkte conserveren en diepvries prima voeding zijn, als we ze maar gevarieerd eten. Ook suiker kan wat Pollan betreft, als het maar met mate is.
Het interview vond plaats in het kader van de Europese promotietour bij de verfilming van Pollans boek Cooked die binnenkort op Netflix te zien is. Ook Mac van Dinther schrijft er vandaag in de Volkskrant over en geeft 24-Kitchen een veeg uit de pan. Dat zou "bewegend behang" zijn "waarop koks hun gesponsorde gerechten proberen te slijten." Pollan probeert slechts zijn eigen boeken en films te verkopen.
De recensie van de Netflix-serie op Modern Farmer: dit wisten alle fans al. De Standaard deed dus een uitstekend interview dat Pollan nieuwe uitspraken ontlokte, en dingen liet zeggen die uiteindelijk naar één ding gaan leiden (waar levensmiddelentechnologen volop aan werken):
milde bereidings- en conserveringstechnieken en meer innovatie in het beschikbaar maken van de massa's daarvan.
Vet is uit de ban en het superfood is met de stille trom vertrokken. Als de anti-brood en gluten uitgehyped zijn zal er wel weer een nieuwe ontstaan. Bijv. de strijd tegen de consumptie van insecten met Wakker Dier voorop.
Adriaan, ik waardeer het echt dat je je zorgen om me maakt. Serieus. Maar ik ben heus zo'n losbol niet, hoor. Ik eet vrijwel hetzelfde als m'n vader (drink waarschijnlijk wel meer koffie) en die is op z'n 84ste aan longkanker overleden. En ik rook niet. Heb het ook nooit gedaan. Verder kook ik graag zelf, en huldig vrijwel in alles het principe: van alles wat, met mate. Ben nu 62, en kerngezond (afkloppen).
Mijn punt is: dat hele schreeuwcircus over wat nu wel of niet gezonde voeding is, gaat echt alle perken te buiten. Goed, we weten veel meer dan 20 jaar terug, en met veel grotere zekerheid, maar er is zo'n immens veld van vaagheden die bij het minste of geringste wetenschappelijke nieuwtje meteen tot de nieuwste "fad" worden gebombardeerd, dat ik gewoon mentaal uitschakel, en gewoon m'n Hollandse boerenverstand blijf volgen. Ik eet al vijftig jaar zes boterhammen per dag (mijn lunch is precies hetzelfde als m'n ontbijt), en wat er nou allemaal over brood geneuzeld wordt zal me worst wezen. Ik weet hoe een goed brood eruit ziet en smaakt, en het komt meestal niet gesneden in een bedrukte plastic zak. Pollan heeft groot gelijk: we leven al duizenden jaren van brood.
En als ik dan ooit in het medische circuit beland, vanwege m'n eetgewoonten of niet, dan woon ik gelukkig in een land waar de medische stand al veel eerder zegt: "Het spijt ons, meneer van den Burg, maar we kunnen verder niets voor u doen." Puur vanwege gebrek aan geld en faciliteiten. En als dat gebeurt, ook al is het morgen, dan draai ik m'n tenen omhoog en zeg vaarwel. Dan is het mooi geweest.
@Harry "Ik wil het niet eens meer proberen te begrijpen. Het zal allemaal wel. Ik eet gewoon waar ik zin in heb. Je moet toch ergens aan dood." Denken wat je wilt, dat mag. Eten waar je zin in hebt, die vrijheid heb je. En inderdaad moet je ergens aan doodgaan.
Probleem is dat 'verkeerde voeding' zeer waarschijnlijk (en dat is een eufemisme) schade toebrengt aan je lichaam waardoor je aan allerlei kwaaltjes (en mogelijk zelfs ernstige kwalen als diabetes, hartfalen en zelfs kanker) gaat leiden. Je levenseinde wordt dan een zwaar gemedicaliseerde fase, je 'sterft' langer. Dat is absoluut geen pretje en kost de maatschappij ook nog eens fors duiten.
Big Pharma is de lachende derde van de wijd verbreide onwetendheid en ongeïnteresseerdheid qua voeding, erg jammer...
Adriaan, jouw "Annu Rev Nutr." citaat doet nou voor mij de deur dicht. Niet jouw schuld, hoor. Ik wil het niet eens meer proberen te begrijpen. Het zal allemaal wel. Ik eet gewoon waar ik zin in heb. Je moet toch ergens aan dood.