De Britse supermarktketen Tesco brengt met vitamine D verrijkte paddenstoelen op de markt. Britten krijgen gemiddeld 2 tot 3 microgram vitamine D per dag binnen, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 10 microgram is. Met de vitamine-verrijkte portobello's en kastanjechampignons, die evenveel kosten als normale paddenstoelen, wil Tesco dit gat dichten. Het vitamine D-niveau van de paddenstoelen is op natuurlijke wijze verhoogd door het gebruik van meer licht tijdens de kweek. Eén portie van de met vitamine D2 verrijkte paddenstoelen bevat 5 microgram vitamine D. Als de paddenstoelen goed bevallen, overweegt Tesco de verkoop naar andere Europese landen uit te rollen.
Lees ook
-
48
+Nu het virus blijft, is vitamine D onze vriend 17 jul 2022
-
0
+Tesco en WWF maken maatlat om duurzaamheidswinst te kunnen beoordelen 13 dec 2019
-
0
+In thuiswedstrijd Aldi-Lidl staat Aldi voor in de rust 13 feb 2018
- 0 Tesco ruilt Britse bietsuiker in voor buitenlandse rietsuiker 7 mrt 2017
- 5 Campina komt met nieuwe melk ‘Actieve Dag’ 24 mei 2016
Marketing trucje! ‘Naar andere EU landen uitrollen’? Bewaar me aub.
De volkomen verwaarloosbare (synthetische ergocalciferol) vitamine D2 toevoeging in paddestoelen is typisch niet de vorm die de zon – als ie schijnt – in ons lijf aanmaakt. Dat is alleen vitamine D3, maar van september tot april staat de zon op onze breedte te laag. Daar hebben we ook vet vlees, zuivel en vette vis voor, maar vet vlees/zuivel mag niet meer van de gezondheidsfluisteraars en bovendien zit er in het huidige vette vlees en gepasteuriseerde zuivel nog maar eens schijntje van wat er tot zo’n 50 jaar geleden wel in zat.
Alleen vette vis en eieren voldoen nog. Maar dat eet je niet dag-in-dag-uit dus lijkt mij des winters een D3 supplement de aangewezen weg. Vroeger was dit levertraan,brrr. Het lijf moet het eerst nog converteren naar de actieve vorm en dat gaat 5x sneller met D3 dan D2 dat ook nog eens slechter bindt met eiwitten waardoor de effectiviteit ook niet al te denderend is.
Het schijnt dat vitamine D2 ook minder effectief is dan D3, dus dit product heeft vermoedelijk alleen zin als je veganist bent. Maar veganisten moeten toch al stevig bijslikken om tekorten te voorkomen. Het zou een indicatie moeten zijn dat die voedingswijze niet optimaal is, maar dat is een andere discussie.
Een beetje googelen leert mij dat de Britten gemiddeld 3 kg paddestoelen per jaar eten, dus 8 gram per dag. De 'aanbevolen dosis' van 4 à 5 verrijkte kastanjechampignons zullen ze dus niet halen, vrees ik. Toch gewoon wat vaker naar buiten?