De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft bakzeil gehaald voor de rechter in de al vele jaren slepende Aujeszky-zaak die werd aangespannen door de varkenshouders van de Nederlanders VarkenshoudersVakbond (NVV). De SER probeerde door gebruik te maken van een vergissing om de rente-uitbetaling over een eerder toegewezen schadeclaim te ontwijken. De rechter stelt de NVV echter in het gelijk.

In een persbericht laat de NVV vanmiddag het volgende weten:

Het Gerechtshof in Den Haag heeft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vandaag opnieuw in het gelijk gesteld inzake de uitbetaling van de Aujeszky-rente vanaf 1993, door de Sociaal Economische Raad (SER).

De SER moet aan NVV ruim 10,8 miljoen uitkeren. Dit bedrag wordt nog eens vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2014 tot op de dag van uitbetaling. Hiermee komt de vergoeding die de SER moet betalen, ruim boven 11 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de 16,1 miljoen euro die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan NVV.

Deze 16,1 miljoen euro betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap varkenshouders hun dieren, tegen vooraf vastgestelde tarieven, in te enten tegen de Ziekte van Aujeszky. De SER treedt op als Vereffenaar van het vermogen van het Landbouwschap.

De 16,1 miljoen euro die in 2013 werd uitgekeerd was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechtszaak over die achterstallige rente won NVV in november 2014. De SER werd toen veroordeeld tot het uitkeren van nog eens bijna 11 miljoen euro. Het bedrag zal dit keer boven de 11 miljoen euro uitvallen, omdat dit nog moet worden vermeerderd met de wettelijke rente tot op de dag van uitbetaling aan NVV.

Een onopgemerkte typefout in de vaststellingsovereenkomst in 2013 tussen NVV en de SER leidde tot het nieuwe geschil. De SER misbruikte deze typefout om de NVV de bijna 11 miljoen euro, waar de (oud)leden van NVV volop recht op hadden, te onthouden. De betrokken SER- bestuurders gingen zelfs zover dat ze voor de rechtbank beweerden dat het ingangsjaar 2003 de uitkomst was van de onderhandelingen tussen NVV en de SER. NVV heeft hierover echter nooit onderhandeld en heeft altijd aan 1993 als ingangsdatum vastgehouden.


De NVV toont zich blij met het oordeel. Het geld wordt uitgekeerd aan de leden van de NVV en komt niet ten goede aan de organisatie, zoals wij eerder abusievelijk meldden.
NVV
Reageer
  • Deel
Druk af