In opdracht van ouderenzender Omroep MAX onderzocht Nutrilab een aantal bezorgmaaltijden van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Het bureau beoordeelde de voedingswaarde en de voedselveiligheid. Vier van de tien maaltijden bevatten teveel bacteriën en alle vegetarische maaltijden bevatten te weinig eiwitten. In een andere maaltijd zat teveel zout en slechts 1 op de 7 maaltijden bevatte voldoende groente. De maaltijden mogen daarom niet gezond heten. De verdere resultaten van het onderzoek worden woensdagavond bekend gemaakt in het programma ‘Meldpunt’ op NPO 2. Ouderen maken graag gebruik van bezorgmaaltijden.
Nu.nl - 'Te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden ouderen'
Lees ook
-
30
+Ook vliegtuigen zijn natuur en achterbakse exoten helpen we verspreiden 12 aug 2022
-
7
+Pak het sociale gedrag van bacteriën aan en je hebt een oplossing tegen antibioticaresistentie 16 jan 2020
-
2
+In plaats van spuiten, planten helpen met micro-organismen 13 sep 2018
-
0
+Mars stapt uit eigen gezondheidslabel-initiatief 6 mrt 2018
- 0 11.500 Britse ouderen verwaarloosd in verzorgingshuis 7 dec 2016
-
32
+Darm- en bodembeestjes doen hetzelfde 16 apr 2016
- 11 Boeren mogen blijven van Nederland 27 mei 2015
- 29 Smaakversterkers houden ouderen vitaal 26 jan 2015
- 0 Bacillen zitten op heel andere plekken dan je denkt 29 jan 2014
- 0 Zelfgemaakte babyvoeding dubbel zo voedzaam als kant-en-klare 10 sep 2013
Het Voedingscentrum geeft een aantal tips over hoe je veilig met thuisbezorgmaaltijden om kunt gaan.
Omdat ouderen een lagere weerstand hebben en minder maagzuur aanmaken, worden er bij hen minder bacteriën gedood in de maag. De bacteriën komen dus in de darmen terecht, wat de kans op een voedselinfectie (buikkrampen, diarree, braken) verhoogt. Ouderen lopen dan het risico op uitdroging.
Met het oog op bovenstaand bericht is het daarom van belang dat ouderen zorgvuldig met hun thuisbezorgde maaltijden omgaan. Het Voedingscentrum adviseert: voorkom een voedselinfectie door de warme maaltijd meteen op te eten. Plaats diepvriesmaaltijden meteen in de vriezen. Warm maaltijden op volgens de instructies op het etiket. Een geopende maaltijd is nog maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast. Verhit tijdens het koken de ingrediënten door en door, om eventuele bacteriën te doden.