Het Finse bedrijf VTT werkt aan een bioreactor voor thuisgebruik. Het bedrijf ontwikkelde een prototype van een 'plantencel-incubator', de CellPod, waarin binnen een week 'ongedifferentieerde plantencellen' thuis uitgroeien tot een eetbare versoogst. Er groeit dus geen hele plant, maar een 'product', hompjes cellen met gezonde stoffen, zoals antioxidanten en vitamines. Tot nu toe heeft VTT verschillende bessen in de CellPod gekweekt. Hun voedingswaarde blijkt vergelijkbaar met 'normale' bessen of zelfs beter. De smaak is nog een uitdaging, die is nu nog erg mild en neutraal. VTT zoekt actief het gesprek met consumenten, teneinde de CellPod te kunnen commercialiseren.
Lees ook
- ‘Kweekvlees commercieel pas interessant als iedereen het eet’ 2 jun 2023
-
4
+Boerderijvrij dierlijk eten 4 jul 2022
- 0 ‘Vlees wordt niet meer gemaakt van vlees’ 13 jun 2019
-
5
+Eiwitrijk voedsel maken zonder plant of dier lijkt mogelijk 2 aug 2017
- 0 Internationale voedselstromen verantwoordelijk voor 11% wateruitputting 31 mrt 2017
-
1
+‘Je eet minder van knapperig spul’ 18 mrt 2016
- 8 Superbacterie voor het eerst in voedsel ontdekt 16 jun 2014
- 0 Nederland eet 4% goedkoper dan de EU 21 jun 2013
- 1 Nederlanders besteedden € 2,2 miljard aan duurzaam voedsel 11 jun 2013
- 8 Vers en groene vingers leiden tot verspilling en milieuschade 18 mrt 2012