Het Australische Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) staat leden toe om baby’s borst- of flesvoeding te geven in het Huis. Dat meldt The Guardian. Tot nu toe was het voor ‘bezoekers’ niet toegestaan om de kamer te betreden, waardoor er geen stemmingen konden plaatsvinden als een parlementslid even weg was om te voeden. Na een motie is de definitie van ‘bezoeker’ aangepast, waardoor kinderen die zorg nodig hebben hier niet meer onder vallen.

Christopher Pyne, leider van het Huis, is blij dat door deze maatregel het leven in de politiek voor vrouwen makkelijker wordt gemaakt: “Ik wil zoveel mogelijk vrouwen in het parlement, zonder dat ze beperkt worden door ouderwetse regels.” De regel geldt ook voor mannen die de zorgtaken voor het kind op zich nemen. De verandering wordt ook ondersteund door de Labor oppositie. Tony Burke: “Deze baan wordt waarschijnlijk nooit helemaal gezinsvriendelijk, maar dit is een significante manier om te proberen hier verbetering in te brengen en om te gaan met een aantal van de grootste uitdagingen van de laatste tijd.”

De aanvraag om de regels te veranderen is in oktober ingediend, nadat minister Kelly O’Dwyer meermaals het verzoek kreeg om meer melk te kolven om haar baby te voeden, zodat ze geen stemming hoefde te missen. Recent hebben nog drie parlementsleden een kind gekregen en er zijn nog vier andere baby’s op komst. Pyne: “Wij zijn nu de meest gezinsvriendelijke kamer van het hele Australische parlement.”
The Guardian - Breastfeeding and bottle-feeding to be allowed in House of Representatives
Reageer
  • Deel
Druk af