Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe index die in één score zowel de gezondheids- als de klimaatscore van de 403 meest gegeten producten in Nederland aangeeft. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Ecological Economics. De onderzoekers gingen na hoe gunstig de samenstelling van de producten is voor onze gezondheid (aan de hand van de energiedichtheid, hoeveelheid vezels, plantaardig eiwit, meervoudig onverzadigde vetzuren, vet, zout en toegevoegde suiker) en hoeveel CO2-uitstoot de productie, distributie en consumptie veroorzaken. Als voedingsexperts voortaan met de index werken om producten te beoordelen, is hun gezondheidsadvies automatisch ook een duurzaamheidsadvies.
Lees ook
- 0 Groene Michelin-ster trekt extra klanten 1 mei 2023
-
23
+Consumenten zijn voor ‘gezonde’ wetgeving, maar tegen taksen 15 nov 2022
-
12
+Gezondheid als uitgangspunt, chocolade hielp ons crisis door en labolek niet onwaarschijnlijk 7 jun 2021
-
17
+Leven van de lucht: ‘landbouwvrij eiwit’ 18 jul 2019
-
5
+Albert Heijn iets minder duurzaam als merk, maar wel duurzaamste supermarkt 18 apr 2019
Off topic: Toch niet normaal dat deze mensen die door ons betaald worden, geld vragen voor hun onderzoeksrapport.