Culinair ontdekt: de Salamander
![Culinair ontdekt: de Salamander](https://www.foodlog.nl/images/made/2a703e01277aca84/salamander2_719_433_84_s_c1.jpg)
Verzamelen is een ziekte en hebbedingetje is een lelijk woord. Maar niemand is perfect, ik zeker niet. Daarom kan ik de drang niet weerstaan om van overal keukenspulletjes mee te brengen.
Er zijn van die pakjes die in onze herinnering blijven hangen, ook al gebruiken we ze nooit meer. De cichorei. Er is nog altijd zoveel vraag naar dat de supermarkten ze op voorraad hebben. Ergens, heel diep in onze kookkunst, moet er toch nog een rol...
Hoeveel basisbereidingen voor eieren kent u, zonder ze te breken? Deze is nochtans al heel oud. Vandaag zijn er speciale apparaten voor slowcooking, maar bij onze grootouders (ook de niet-Joden) heette het gewoon ‘vanachter op de stoof’.
Borrelnootjes hebben in ons land een politieke bijbetekenis gekregen, in Nederland (Duyvis) ontstonden hele industrieën om ons van bolvormige hapjes voorzien die op pinda’s lijken, maar het niet zijn. Gedachteloos eten wij ze op bij de pint of de...
Denemarken heeft een vettaks ingevoerd. Nederland denkt aan een vleestaks (de dieren worden er immers officieel vertegenwoordigd in het parlement). De politiek maakt zich weer eens belachelijk. Of om het met de Franse diplomaat (en gastronoom)...
In mijn buurt ligt een grote officiële bouwwerf. Men zet er een nieuwe Europese school neer. Maar blijkbaar wonen er ook arbeiders op de werf. Vooral op vrije dagen vallen ze op als ze in groep de stad in trekken op zoek naar eten en vertier. Ik...
Er is afgelopen voorjaar en zomer heel wat te doen geweest rond bacteriën. De Nederlanders, Spanjaarden en Belgen, maar vooral de Duitsers en de Fransen zaten met een serieuze komkommerkater door slechte kiemgroenten. De EHEC-bacterie zorgde...