Starbucks verhuist zijn hoofdkantoor vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Dat werd dit voorjaar bekend. Reden voor het vertrek is de afnemende fiscale aantrekkelijkheid van Nederland voor multinationale ondernemingen

Onze Tweede Kamer wil graag met Starbucks - en andere bedrijven die via Nederland internationaal forse belastingbedragen besparen - praten over het waarom van hun aanwezigheid hier en de manier waarop zij hun fiscale constructies maken. Maar de bedrijven weigeren.

'Ongehoord'
Gisteren sloeg Starbucks de uitnodiging opnieuw en beleefd af. The PostOnline meldt dat de vaste Kamercommissie voor Financiën over een mail beschikt waarin het bedrijf individuele Kamerleden uitnodigt voor een kopje koffie, maar niet naar de Kamer wil komen. ‘Dit is ongehoord’ zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Hij voelt zich geschoffeerd, schrijft The Post Online.

Omtzigt zegt: “Dit laat zien dat Starbucks zelf alleen in PR stuntjes geïnteresseerd is: Kamerleden uitnodigen voor een rondleiding in een koffiebranderij en lekkere koffie. Ze begrijpen dus hun maatschappelijke rol niet. Zeer bijzonder ook dat ze zelfs in deze brief nog over maatschappelijk verantwoord ondernemen beginnen, maar tegelijkertijd geen enkele aandacht hebben voor een belangrijk aspect daarvan.”

Niettemin moet worden geconstateerd dat juist de Nederlandse overheid in het verleden belangrijk heeft bijgedragen aan de mogelijkheid om dergelijke constructies in Nederland op te tuigen. Pas nu worden andere landen aantrekkelijker en verliest Nederland juist zijn aantrekkelijkheid als internationale fiscale vrijhaven.

Fotocredits: Starbuck's Coffee, rudolf_schuba
Dit artikel afdrukken