Acht Nederlandse supermarkten stoppen met de verkoop van konijnenvlees voor Kerst, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Vorig jaar oordeelde Wakker Dier negatief over het kerstaanbod van de Nederlandse supers. Dit jaar hebben reeds 6 supers geen konijnenvlees meer in de schappen. Twee ketens stoppen volgend jaar. Weer 6 andere stappen over op vlees van konijnen die beter gehuisvest worden in Belgische of Nederlandse parksystemen. Het liefst zou Wakker Dier zien dat er helemaal geen konijn meer werd gegeten omdat de organisatie konijnenvlees wil met twee of drie sterren van het Beter Leven Keurmerk. Dat bestaat echter nog niet.
Wakker Dier - Veel supers schrappen konijn wegens dierenleed | Persberichten | Wakker Dier
Lees ook
- Onderdeel van code geel, Jumbo stopt met vleesaanbiedingen 15 mrt 2024
-
29
+1-ster kip in iedere super, een uitgelezen kans voor wakkere pluimveehouders in Polen en Roemenië 11 aug 2021
-
17
+ACM ziet vrijwel geen plofkip meer, maar Wakker Dier wel 1 sep 2020
- 95 ‘Niemand beschermt waarde vlees’ zegt Wakker Dier 8 aug 2015
- 15 ‘Geschrokken van het gepolariseerde gesprek over vlees en supers’ 19 jan 2015
- 0 Wakker Dier vond veel gestunt met gangbaar Paasvlees 21 apr 2014
- 110 Stelling: ik word gedwongen tot het kopen van plofkip 21 aug 2013
- 97 Wakker Dier: supers hebben gelogen en zijn niet serieus 9 jul 2013
- 72 De Nieuwe Superkip en Wakker Dier - de analyse van Mac 28 feb 2013
- 10 ‘List, bedrog en onnozelheid’ 21 jun 2012
“Denk aan Flappie” staat er op de site van Wakker Dier.
Echter… ! Ik zie nooit ‘Flappies’ in de supermarkten, laat staan een heel konijn.., en laat helemaal staan een geslacht konijn met de kop er aan, want dat kluif je ook af.
Ik denk dat het met centen te maken heeft. Een goed konijn is duur. De prijs voor een mooi geslacht en gezond heel konijn komt al gauw op € 15-20,00 Konijn bij Colruyt schijnt ‘biologisch duurzaam’. Lekker konijn. Stoven met een beetje donker bier er bij, gekneusde peperkorrels erbij en serveer er warme tuttifrutti , gebakken appeltjes en/of gewelde warme pruimen. Voor een Vlaams recept verwijs ik naar Louis Paul Boon’s ‘Eten op z’n Vlaams’. Goede keus voor de Kerstdis.
En laat Youp maar jammeren.
Maar ik begrijp het wel..
Het heeft te maken met de ‘beleving’ van het dier.
Als het onmogelijk is zelf tederheid te projecteren op mensen, dan komt daar een aaibaar dier voor in de plaats. Heb ik niet van mezelf, maar las dat ergens in ‘Lief Dier’ van iemand, die als enige autoriteit wat schimmige relaties durft te leggen in de verhouding mens & dier. Midas dus.
Maar sterk afwijkend met veel andere landen, misschien ‘genetisch bepaald’ (zoals de smaak van koriander of het wel of niet ruiken van pies na asperges consumeren, volgens recent wetenschappelijk onderzoek..) lijdt in Nederland ook de mensheid mee, als die ziet dat een ‘Lief Dier’, zoals een zeehondje, konijntje, lammetje of veulentje, lijdt of verdrietig is.
En daarom zal het me niet verwonderen, dat op termijn Marianne pleit in de Kamer voor subsidiëring van slachtofferopvang voor mensen die ernstig lijden onder het lijden van de arme konijntjes.
Zijn wij slecht ?
Want wij houden ook erg veel van konijntjes, en van haasjes, en lieve eendjes, maar op een andere wijze. En op onze eigen diervriendelijke wijze, kiezen wel voor vrije uitloop knuffels..
Ps.
Op deze site ziet u un-peu-sanguinolent-mais-vous-saurez , hoe je flappies prepareert voor de Kerstdis.