Water is een onmisbaar deel van het ecosysteem, waarin een nauwe balans bestaat tussen wateraanvoer en waterafvoer op specifieke momenten en plaatsen. Wanneer wij als mens ingrijpen in deze balans, bijvoorbeeld door water te onttrekken of verontreinigd water terug te voeren, verstoren we dit evenwicht. Dit heeft gevolgen voor het ecosysteem, waaronder een afname van de biodiversiteit. Duurzaam watergebruik is alleen mogelijk als de natuurlijke balans niet verstoord wordt.

Voor onze brouwerij betekent dit dat het water dat aan de bodem wordt onttrokken, weer moet worden aangevuld. Dit moet gebeuren zonder de kwaliteit van het grondwater te beïnvloeden en zonder dat er tekorten ontstaan doordat de aanvulling op een later moment plaatsvindt. Het aanvullen van water aan het systeem, in grondwater of oppervlaktewater, is alleen verantwoord als de kwaliteit van het ontvangende water niet verslechtert. Duurzaam watergebruik betekent dus ook circulair watergebruik. Bij Royal Swinkels meten en verbeteren we dit circulaire watergebruik met behulp van de Swinkels Circularity Index (SCI). De SCI biedt een integrale methode om inzicht te krijgen in de mate waarin water hergebruikt wordt binnen onze bedrijfsprocessen en hoe efficiënt het waterbeheer verloopt. Het helpt ons in ons dagelijks werk om onze circulaire doelen te bereiken.

Waterketen van bier
Water is een essentieel onderdeel van ons product, zowel voor de productie van mout als voor het brouwen van bier. Water als grondstof is daarmee van cruciaal belang voor de continuïteit van ons bedrijf. Daarom streven we ernaar om een positieve impact te maken op het watersysteem. Dit willen we doen door niet alleen het onttrokken grondwater aan te vullen, maar ook door extra water de bodem in te brengen. Het benutten van restwater is hier een belangrijk onderdeel van. Naast het opvangen en infiltreren van regenwater, brengen we extra (gezuiverd) afvalwater met sub-irrigatie in de bodem.

Het laat zien dat duurzaam watergebruik draait om samenwerking in de waterketen
Met het Boer Bier Water project zetten we een belangrijke stap. Hierbij brengen we jaarlijks zo’n 800.000 m3 schoon restwater terug in de bodem. Met dit water worden vijvers, beken en slootjes gevuld en boeren in de buurt van de brouwerij gebruiken het om hun gewassen te telen. Dankzij technieken als peilgestuurde, omgekeerde drainage - ook wel sub-irrigatie genoemd - hebben 21 agrariërs voldoende water voor hun gewassen. Het huidige systeem is in balans: de boeren hebben zo water om tijdens droge zomers hun gewassen te telen en beekjes rondom de brouwerij vallen niet droog, wat de biodiversiteit ten goede komt. Het laat zien dat duurzaam watergebruik draait om samenwerking in de waterketen.

Samen verantwoordelijkheid
Duurzaam watergebruik vraagt van bedrijven dat ze verantwoordelijkheid nemen om op een verantwoorde manier met water om te gaan. Dit betekent zo weinig mogelijk water verspillen en zoveel mogelijk water hergebruiken. Zomers worden steeds droger , waardoor het moeilijker wordt om beken gevuld te houden en het grondwater op peil. Royal Swinkels blijft daarom voortdurend werken aan duurzame oplossingen om water beschikbaar te houden voor natuurontwikkeling en biodiversiteit. Dit doen we samen met overheden en lokale natuurorganisaties.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de duurzaam watergebruik reeks of het overzicht van de serie Wat is duurzaam watergebruik?
Dit artikel afdrukken