Er is geen officiële juridische definitie van duurzaam watergebruik in Nederland en Europa. Maar wat zegt de wet wel? Het waterbeleid in Europa is vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn benadrukt dat water geen gewone handelswaar is, maar een erfgoed dat beschermd, verdedigd en behandeld moet worden. Het doel van de Kaderrichtlijn Water is het bevorderen van duurzaam gebruik van water, gebaseerd op de bescherming van waterbronnen op lange termijn. Ook zorgt de Kaderrichtlijn Water ervoor dat er voldoende oppervlakte- en grondwater van goede kwaliteit beschikbaar is voor een duurzaam, evenwichtig en eerlijk gebruik van water. Wat duurzaam gebruik van water precies betekent, is echter niet gedefinieerd.

Toekomst van water
Een invloedrijke en internationaal erkende definitie van duurzame ontwikkeling luidt: ‘het voorzien in de behoeften van de huidige generatie zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien.’ Een definitie van duurzaam watergebruik zou daarom kunnen zijn: ‘het voorzien in de waterbehoeften van de huidige generaties zonder de mogelijkheid voor toekomstige generaties in gevaar te brengen om ook in hun eigen waterbehoeften te voorzien.’

Daarom moeten we het water delen met de natuur
Een dergelijke definitie is wat ons betreft te beperkt en antropocentrisch. Ten eerste hebben andere levende wezens zoals planten en dieren water nodig voor hun eigen welzijn en levenskwaliteit. Omdat planten en dieren een intrinsieke waarde hebben, wat ook wordt erkend door de wet, moeten hun belangen worden meegenomen in de definitie van duurzaam watergebruik. Ten tweede is de mens zelf afhankelijk van de natuur. De natuur levert de mensheid vele ecosysteemdiensten, zoals het reguleren van lucht, water en klimaat, bestuiving en de bescherming tegen natuurlijke gevaren. Het internationale natuurbeschermingsrecht moedigt aan om deze ecosysteemdiensten te herstellen, behouden en verbeteren. Zo zijn veel natuurgebieden in Nederland ook drinkwaterwingebieden, zoals de Veluwe. Voor deze ecosysteemdiensten is water nodig. Daarom moeten we het water delen met de natuur. Deze gedachte komt ook terug in de Kaderrichtlijn Water, die als doel heeft om zowel aquatische als terrestrische ecosystemen te beschermen op basis van hun waterbehoeften.

Illegaal water
Dat duurzaam watergebruik ook betrekking heeft op de natuur, blijkt uit de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Het natuurgebied Doñana in Spanje, Europa’s belangrijkste wetland, kampt al jaren met extreme droogte. Dit komt niet alleen door een gebrek aan regenval, maar ook door aardbeienboeren die illegaal water onttrekken. Daarnaast werd er veel water gebruikt om een toeristenfaciliteiten en golfterreinen te onderhouden. Het Hof oordeelde dat de Spaanse overheid onvoldoende had gedaan om het beschermde gebied Doñana te beschermen tegen deze verstoringen.

Ook in Nederland onttrekken we, ondanks reeds bestaande verdroging, (soms vergunningvrij) water uit natuurgebieden. Dit blijkt uit het rapport ‘Doen wat moet én kan’ van de Ecologische Autoriteit. Dit kan mogelijk leiden tot schending van het Europese natuurbeschermingsrecht.

Ook in Nederland onttrekken we, ondanks reeds bestaande verdroging, (soms vergunningvrij) water uit natuurgebieden
Natuur als medegebruiker
Uit het Europese milieurecht blijkt dat duurzaam watergebruik ook niet-menselijke belangen moet meewegen: wij moeten ons water delen met andere, niet-menselijke wezens. Wanneer ons overmatige watergebruik leidt tot droogte in natuurgebieden, brengen we niet alleen de natuur, dieren en planten in gevaar, maar riskeren we ook het verliezen van de belangrijke ecosysteemdiensten waar wij en alle generaties na ons afhankelijk van zijn. We moeten onze vraag naar water terugdringen en zorgvuldiger omgaan met het water dat we toch gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door minder te douchen of door golfbanen of aardbeien niet meer te besproeien met drinkwater. Ook moeten we bij onze consumptie rekening houden met ons waterverbruik, maar in het bijzonder ook de waterbehoeften van de natuur.

Volgens ons is duurzaam watergebruik dus het voorzien in de waterbehoeften van de huidige generaties van al het menselijke en niet-menselijke leven, ook vanwege de intrinsieke waarde van de natuur, zonder daarmee de mogelijkheden voor toekomstige generaties van al het menselijke en niet-menselijke leven om ook in hun eigen waterbehoeften te voorzien, in gevaar te brengen.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de duurzaam watergebruik reeks of het overzicht van de serie Wat is duurzaam watergebruik?
Dit artikel afdrukken