In Brusselse restaurants vindt op grote schaal visfraude plaats. Volgens milieuorganisatie Oceana serveren restaurants vaak andere vissoorten dan ze op de kaart beloven. Bij het bestellen van tong, kabeljauw of blauwvintonijn, verschijnt er in 1 op de 3 gevallen een goedkopere vis op het bord. Dit blijkt uit DNA-onderzoek door de KU Leuven, meldt De Standaard.
De universiteit onderzochten 280 monsters van tong, kabeljauw en blauwvintonijn die Oceana verzamelde tussen maart en juni in Brusselse restaurants en de kantines van de Europese instellingen. In 31,8% van de monsters bleek er op het bord iets anders te liggen dan besteld. De bestelde blauwvintonijn verscheen zelfs maar in 5% van de gevallen echt op het bord. Deze kostbare vissoort werd in 72% van de monsters vervangen door geelvintonijn en in 22% door de overbeviste grootoogtonijn, aldus Lasse Gustavsson, directeur van de Europese tak van Oceana. Andere soorten platvis vervingen 11% van de tong. Meer dan 10 verschillende soorten vis - vooral pangasius, koolvis en heek - vervingen 13% van de kabeljauw.
‘We niet weten op welk niveau er fouten zijn gemaakt’, verduidelijkt Gustavsson. "Zo is het goed mogelijk dat niet het restaurant, maar de groothandel een fout etiket gebruikte". Hij denkt wel dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil daarom dat de EU actie onderneemt, aldus Nu.nl.
De Standaard - Grote visfraude in Brusselse restaurants
De universiteit onderzochten 280 monsters van tong, kabeljauw en blauwvintonijn die Oceana verzamelde tussen maart en juni in Brusselse restaurants en de kantines van de Europese instellingen. In 31,8% van de monsters bleek er op het bord iets anders te liggen dan besteld. De bestelde blauwvintonijn verscheen zelfs maar in 5% van de gevallen echt op het bord. Deze kostbare vissoort werd in 72% van de monsters vervangen door geelvintonijn en in 22% door de overbeviste grootoogtonijn, aldus Lasse Gustavsson, directeur van de Europese tak van Oceana. Andere soorten platvis vervingen 11% van de tong. Meer dan 10 verschillende soorten vis - vooral pangasius, koolvis en heek - vervingen 13% van de kabeljauw.
‘We niet weten op welk niveau er fouten zijn gemaakt’, verduidelijkt Gustavsson. "Zo is het goed mogelijk dat niet het restaurant, maar de groothandel een fout etiket gebruikte". Hij denkt wel dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil daarom dat de EU actie onderneemt, aldus Nu.nl.
“Handige handelaren laten je betalen voor een dure vis terwijl op je bord een veel goedkoper visje ligt.”
Ik kan het haast niet geloven. Dat zie je toch !
Moet het niet zijn “laten je betalen voor dure gestripte onherkbare visfiletjes van vage afkomst..etc.”
Eigen schuld dikke bult.
Het aantal klanten die een hele vis kopen, neemt zienderogen af. Er wordt geen echte vis meer gekocht. Zeker niet door jongere generaties. Alleen graatloze filetjes. En zeker jonge kraamknechten fileren veel te slordig. Donderen de helft weg.
Daarom stort ook de markt voor vismessen (bestek) in elkaar.
Alleen de horeca heeft ze nog. Maar ook al lang niet meer overal.
Veel te eng, al die graten. Wij leerden thuis met het puntje van je tong de graatjes naar voren te duwen.. Vis zonder graten is geen vis.
Tijdens een zakendiner in de een van Rotterdam’s leukste visrestaurants ‘De Pijp’ in de Gaffelstraat waar prachtige tongen geserveerd worden, scheidde ik de dikke rand met graten van de tong, en nam die op het einde netjes in stukken de mond om het vlees er af te zuigen, en legde (hand voor de mond) de graten weer op het bord.
De oude havenbaronnen sterven helaas uit, maar ondanks de houten bankjes is het er nog steeds ‘sjiek’. Mick Jagger werd er met body guards geweigerd (NRC) in een ver verleden, omdat de eigenaar geen langharig tuig in zijn tent wilde. “Maar dit is de beroemde Mick Jagger !” “Al was het Onzelieveheer zelf !”, moet hij gezegd hebben.
Tafelgenoten keken me aan: ‘Eet jij de randen ook op ?”
Ik : ‘Ja.. Kijk…Ik kom uit een arm gezin, zie je.. En wij kloven dankbaar de graten ook af !”. Ze keken me maar wantrouwend aan..
Wat kost een mooi klassiek rvs vismes (Hendi Vismes rvs 18/0 Blues) om een complete vis op je bord te fileren op dit moment ?
€ 1,20 per stuk. Echt waar. 6st. voor € 7,30 samen, HorecaWorld. Biz.
Hollen voor je ze in een museum moet zoeken !
ps.
Om fraude tegen te gaan.
In een onbekend restaurant altijd bij een dure vis (grote tong, tarbotine etc.) gewoon vragen of je hem vers mag zien. Inderdaad vervelend voor het restaurant als ze met een pijnlijk gespeelde blik moeten zeggen; "Onze kok heeft ze vanmorgen allemaal al gefileerd...". Maar dan weet je waar je aan toe bent. Kan je nog altijd overstappen naar een frikandel..
Vroeger werd een tong getoond, gebakken en op warme plaat compleet weer getoond, en gevraagd of je hem zelf wilde fileren op een groter bord, of dat hij voor je (op een bijzettafeltje) gefileerd moest worden. Met twee lepels.