Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder kipfilet en meer andere kipdelen gaan eten. Producenten, milieuorganisaties en supermarkten zijn tevreden. Anne Hilhorst van Wakker Dier legt uit dat we welzijnskip die Nederlandse supers verkopen alleen uitkan als we niet alleen de borstfilets eten. De Nederlandse supers zijn vrijwel allemaal van de plofkip afgestapt naar een welzijnskip. Om boeren hun meerkosten te kunnen vergoeden, zijn de supers gedwongen ook zoveel mogelijk andere kipdelen aan hun klanten te verkopen. Dankzij slimme promotie van "kipdijblokjes, kipdijbraadlapjes en kipsatéspies", is de verkoop van andere kipdelen inmiddels verdubbeld. Die delen werden in het ploftijdtijdperk geëxporteerd.
NOS - Kippendij verdringt kipfilet van tafel
Lees ook
- Onderdeel van code geel, Jumbo stopt met vleesaanbiedingen 15 mrt 2024
-
17
+ACM ziet vrijwel geen plofkip meer, maar Wakker Dier wel 1 sep 2020
- 4 Nederlanders eten minder vlees maar duurdere kip 11 okt 2016
-
14
+Wakker Dier wil diervriendelijk hondenvoer 8 okt 2016
- 10 Tweede Kamer schiet kiloknallerverbod terecht af 8 dec 2015
- 1 Wakker Dier wint Shell en Holland Casino voor 1-ster kip 15 jun 2015
- 1 Lidl, Deen, Coop en Plus hebben minste plofkip in de schappen 24 jun 2014
- 0 Wakker Dier vond veel gestunt met gangbaar Paasvlees 21 apr 2014
- 0 Roemeense kip rukt op in het supermarktschap 20 aug 2012
- 2 Wakker Dier wil intrekking AH bonusfolder 11 jun 2012
Hier ligt ook een mooie taak voor Foodlog: breng vaker recepten met "restvlees".
De marktslager heeft ons toevallig zaterdag varkenswangen aangepraat voor een stoofpotje. Manlief kwam bij wat Belgische recepten op basis van triplebier. Resultaat: goddelijk!
Ja! En ik zit zelf niet te wachten op ready-made andere producten dan dat kipfile-tje; ik wil onderdelen met bot: veel meer smaak & mogelijkheden.
Dus Jarno, ik zit ook te wachten op delen van koe & varken met bot (ossenstaart/koeien- en varkensschenkels etc.)
Of andere delen, die niet meer bekend blijken: bavette/longhaas/diamanthaas etc.)
Wat nu als slachtafval beschouwd wordt, zoals varkenswangen (je houdt het niet voor mogelijk dat dit product zo omschreven wordt!).
En graag alles, met het vet eraan, niet dat getrimde gedoe...
Wat betreft de varkenswangen ben ik bezig met een actie in mijn persoonlijke kring en ik zie dat daar best voordeel te behalen is: Ik geef aan dat de mond (bek) een zeer hygienische plek is. En geef dan de bereiding ervan aan (stoofvlees) + lekker!!
Nu nog de koe (kalfsvlees) het varken en de rest wat er te verkrijgen is aan dierlijke producten.
Ze zeggen dat dit een belangrijk ingrediënt is voor de toekomst.
Zo is dat! En het gebeurt nog ook als je een wederzijds belang weet te vinden.