Onderzoekers van de Universiteit van Californië plozen de resultaten van blinde proeverijen van Californische wijnen na. Ze publiceerden hun studie in Journal of Wine Economics. Het onderzoek vergelijkt ruim 30 verschillende wijntypen met elkaar op basis van recensies van ruim 74.000 verschillende wijnen in 3 vooraanstaande wijntijdschriften. Wijnkenners en sommeliers gaven biologische wijnen op een schaal van 100 gemiddeld 4,1 punt meer dan 'gewone' wijnen. Of het verschil lag aan de biologische teelt of de zorg voor een goede wijn is onduidelijk. Een Stanford-onderzoek liet zien dat het kwaliteitsverschil tussen biologische en duurdere biodynamische wijnen niet te proeven is.
Nu.nl - 'Biologische wijn scoort beter op smaak dan 'gewone' wijn'
Lees ook
-
1
+Albert Heijn leert je wijnproeven en er een bosje bloemen van maken 10 dec 2018
- 16 Bodem niet te proeven in Nederlandse wijn 25 nov 2015
- 3 Meeste pesticidenresiduen in witte, mousserende en laag-alcoholische wijnen 2 jul 2015
- 28 Goedkope wijn lekkerder door hogere prijs 5 mei 2015
- 1 Nieuw: wijn met taartsmaak 5 mrt 2015
Daar kunnen de consumenten van biowijn zich aan optrekken. Kennelijk leidt het werken met een kwalitatief betere grondstof - wat ivm beperkingen aan procedé en additieven noodzakelijk is - daadwerkelijk tot een beter (lekkerder) eindproduct.
Als deze bevindingen bevestigd worden, zijn Californische biologische wijnen misschien wel de beste ter wereld. Immers, tijdens the judgment of Paris' (1976) oordeelden Franse wijnkenners in een blinde smaaktest al zéér tot hun eigen verrassing (en chagrijn) telkens een Californische wijn als de beste. Er is ook een mooie film van gemaakt, met Alan Rickman RIP.