Volgens de Zeeuwse politie lijdt kreeft die levend in een stoomoven wordt bereid langer dan nodig. Koks moeten een andere manier kiezen om kreeften te bereiden, vindt de wetshandhaver. Tegen een restauranthouder die kreeften levend stoomde in een speciale oven is een onderzoek gestart. Een agent van de dierenpolitie heeft de restauranthouder gewezen op het 'zeer dieronvriendelijk doden van de kreeften'. Volgens de dierenpolitie zijn er in Zeeland relatief veel speciaalzaken waar kreeften worden geserveerd. "Kreeften moeten tijdens het bereidingsproces zo snel mogelijk worden gedood. Het levend stomen van kreeften is hier zeker geen goed voorbeeld van", zegt een agent.
PZC - Politie dreigt met boetes voor bereiden van kreeften in stoomoven
Lees ook
- 0 Diervriendelijk naar de olifanten, koala’s en apen 20 feb 2022
- 1 Questionmark vergist zich in wereldverbeterende macht super 15 dec 2021
-
0
+Oosterscheldekreeft brengt recordbedrag op bij veiling seizoensopening 29 mrt 2019
-
0
+NVWA zet illegaal gevangen kreeften zelf terug in Oosterschelde 3 aug 2018
-
0
+Kreeftenimporteur vaart diervriendelijk Canadese kreeft in 11 jun 2017
Wat we moeten weten voor we kwaad worden: hoe gaat het doodgaan?
Mensen met menselijke gevoelens (wat die ook moge zijn) willen liever niet dat eendagskuikens worden vermalen. Gebeurt ook niet (meer) in Nederland. Ze worden vergast met koolzuur. Vinden mensen met menselijke gevoelens beter. Maar malen is nuchter bekeken beter. Menselijke gevoelens doen dieren soms een fractie van een fractie van een seconde iets meer kwaad door iets te wensen wat het diertje helemaal niet wil.
Kreeft. Wat je, voordat je een chef de bak in sleept, moet weten, als je van de dierpolitie bent, hoe kreeften het liefst dood gaan. Menselijk bekeken, zou ik, was ik kreeft en het moest, in een milliseconde om het leven gebracht willen worden. Maar het hoeft zo snel niet, als in die milliseconde maar mijn hersens worden uitgeschakeld.
In hete stoom gebeurt dat nog eerder dan in kokend water.
Wat de dierpolitie moet weten is, dat het zenuwstel van krabben en kreeften (misschien ook wel van ons, mensen) wordt uitgeschakeld bij een temperatuur boven 60 graden.
Ik beweer zulks niet uit eigen waarneming, maar ik geef door wat ik jaren aaneen hoorde van lui die het onderzoeken. Ik ben er fel op: hoe zit dat? 60 graden, klopt dat?
Komkommer zwets. Las net het artikel in het De Stem-(Wegener broertje PZC). Een hoop gejammer waar de vegetariërs strijdlustig van worden, om dan met de laatste alinea als volgt te eindigen:
"Dat ze maar meer onderzoek doen. Zo zielig, gillende kreeften in een pan kokend water. (Om dan als volgt te relativeren: ) Dat is geen schreeuwen , maar stoom die met een gierend geluid ontsnapt uit de schaal van de kreeft. Over de pijnbeleving van kreeften is nog veel onduidelijkheid. In ieder geval wordt pijn niet doorgegeven aan de hersenen in zijn kop; die verwerken alleen zenuwimpulsen uit de ogen en voelsprieten.."
Aldus De Stem 9 aug. Weer wat geleerd.
Maar het leed is geschied, als je de commentaren op de PZC website leest. Daar wordt het koken van kreeft door vega's die het kookpunt bereiken en hun stoom afblazen inmiddels vergeleken met het verkrachten van vrouwen.
4 minuut 35: stomen. Geen centje pijn hoor.
Hoe gaat dat stomen dan? Kan iemand het beschrijven?