Feiten zijn het resultaat van een onderzoekopzet. Zo'n opzet komt voort uit hypothesen en doorgaans onbenoemde belangen. Vanwege dat laatste vertrouwen velen de feiten niet meer. Kan een protocol helpen om feit en belang beter te onderscheiden?Lees het openingsartikel ›De Kwestie verzamelt meningen, feiten, achtergronden en nieuws over één vraag. Doel: het antwoord.
23 nov 2016, 7:00
0
Wie vertrouwt E-nrs en BPA?
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
7 nov 2016, 9:01
20
Bedrijven en wetenschappers vertrouwen publiek niet
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
22 okt 2016, 9:00
+
46
E-nummers zijn prima maar toch moeten ze weg
Dat zou de conclusie kunnen zijn die de lezers van Trouw trekken uit het artikel De Mythe van de E-nrs.
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
19 okt 2016, 8:30
4
Food & Trust - het grote vertrouwensonderzoek
Volgens veel wetenschappers is er weinig aan de hand. Bisfenol A, nanoplastics en glyfosaat kunnen geen kwaad. Nietwaar! Ons eten zit juist...
Roeland Dobbelaer Media & Communicatie
13 okt 2016, 9:45
96
Interview met Heederik fout geciteerd (zie rectificatie)
Het zogeheten VGO-onderzoek bevestigde het gevoel dat in Nederland heerst: de woonomgeving van stallen is ongezond. Volgens Professor Dick...
Caroline van der Plas NVV Communicatie
13 okt 2016, 8:30
27
Staatssecretaris mag geen ‘landbouwgif’ zeggen
Dat vinden politici van SGP, VVD en CDA.
Redactie Foodlog
29 sep 2016, 7:30
+
13
‘Kans op nieuwe zoönotische uitbraak 100%’
Q-koorts is een probleem in Nederland. De Monitor en Zembla streden de laatste weken om de eer wie het schandaal het beste weet te...
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
30 aug 2016, 8:00
+
33
Wordt de angst voor Q-koorts overdreven?
In de serie Weltschmerz-interviews sprak Dick Veerman met Jos van de Sande over de gevaren van het houden van dieren in de buurt van mensen....
Bastiaan Hetebrij Journalistiek rond voeding en voedsel
17 aug 2016, 8:00
+
15
Waarom vertrouwt de wereld voedsel meer dan Nederland?
Vorige week publiceerde onderzoeksbureau Edelman zijn jaarlijkse Trust Barometer voor de voedsel- en levensmiddelenindustrie. Het vertrouwen...
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
30 jul 2016, 9:14
+
15
‘Suikerlobby heeft Brussel in greep’
Dat beweert lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) in het rapport A spoon full of Sugar. Europarlementariër Annie...
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
28 jul 2016, 8:20
+
155
‘Een beetje gif vaak niet erg’
Pangasius is niet zo gevaarlijk als mediaberichten willen doen geloven. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen potentieel en...
Karlijn Remmers Projectleider Foodlog
7 jul 2016, 8:15
+
48
Van de Sande: politiek begrijpt gevaar intensieve veehouderij niet
Jos van de Sande is de nationale coryfee die de magnitude van de Q-koorts affaire begreep toen iedereen nog - ten onrechte - om...
Max J. A. von Kreyfelt Café Weltschmerz
1 jul 2016, 10:51
+
69
Weet wetenschap wat goed voor ons is?
110 Nobelprijswinnaars keren zich radicaal tegen het anti-GMO-beleid van Greenpeace. "Hoeveel arme mensen in de wereld moeten nog sterven...
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
12 mei 2016, 18:32
6
Groenen meten glyfosaat in urine Europarlementariërs
De urine van Europarlementariërs blijkt glyfosaat te bevatten. De Groenen presenteerden de resultaten van hun urineonderzoek in het...
Redactie Foodlog
3 mei 2016, 7:30
2
Britse ouder verliest vertrouwen in kant-en-klaar voor baby
De verkoop van babyvoeding daalt nu ouders steeds vaker zelf gaan koken. Britse ouders willen af van (te) veel zout, suiker en additieven...
Redactie Foodlog
18 mrt 2016, 8:00
+
19
Knotsknettergek
In zijn column voor de Levensmiddelenkrant van afgelopen week wil Dick Veerman zeggen 'doe normaal'. Maar het kan niet meer. We lijken de...
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
26 feb 2016, 8:00
125
Hoe moet dat met die groeiende gifangst?
Iedereen weet sinds gisteren dat je met Duits bier moet oppassen omdat er glyfosaat inzit. Dat was het sluitstuk van een maand waarin we...
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
22 feb 2016, 9:02
35
Betrek consument bij debat over nieuwe GMO’s’
De discussie over GMO's maakt al decennia een pas op de plaats omdat steeds dezelfde argumenten worden uitgewisseld. Daar willen Eva Müller...
Tobias Manuhutu Journalistiek rond voeding en voedsel
26 jan 2016, 9:36
26
De GMO discussie moet over ethiek gaan
Vorige week toonde Jopie Duijnhouwer aan dat het niet mogelijk is GMO duidelijk te definiëren. Een aantal traditionele...
Jopie Duijnhouwer
2 nov 2015, 10:43
33
100 jaar gif in ons eten
Levensmiddelentechnoloog Ralf Hartemink kijkt terug op een dikke 100 jaar voedselveiligheid en constateert dat we maar beter niet kunnen...
Ralf Hartemink Wetenschap
29 okt 2015, 12:05
+
23
‘Gezondheidsrisico’s suiker enorm onderschat’
Suiker en met name fructose zijn gevaarlijker dan tot nu toe gedacht, aldus een studie in Obesity. Critici zijn sceptisch. Lees hier de...
Marjolein Streur Humane gezondheid en redactie Foodlog
5 sep 2015, 13:24
24
‘AH’s kleurstoffenbesluit is jammer’
Dat zegt E-nummerexpert Ralf Hartemink van Wageningen UR. Hij reageert op het besluit van Albert Heijn om zijn leveranciers te vragen niet...
Redactie Foodlog
19 jun 2015, 17:46
19
‘Vertrouwen in levensmiddelenindustrie daalt in 70% onderzochte landen’
Het afgelopen jaar is het vertrouwen in de levensmiddelenindustrie wereldwijd gedaald volgens marktonderzoeksbureau Edelman. Het adviseert...
Redactie Foodlog
25 mei 2015, 8:15
33
Wat liet de anti-Monsantomars zien?
Foodlogcommentator Dick Belderbos vindt het een omissie dat Foodlog afgelopen zaterdag niet schreef over de anti-Monsantomarsen in ons land....
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
23 mei 2015, 19:43
+
37
‘Dreigend jodiumtekort door anti-broodhype’
"Dat te weinig brood, via een jodiumtekort, ziek kan maken is duidelijk." Dat noteert vandaag Ellen de Visser in de Volkskrant.
Redactie Foodlog
15 mei 2015, 18:12
9
‘Nederlanders ongevoelig voor voedselhypes’
Publiciteit over Broodbuiken, Superfoods en Voedselzandlopers heeft geen invloed op nuchter Nederland. In opdracht van de NVVL zocht GfK uit...
Redactie Foodlog
10 jan 2015, 8:45
72
‘EU verspilt geld aan onderzoek naar kanker door GMO-voer’
Redactie Foodlog
15 sep 2011, 2:51
27
Wakker Dier: ‘WUR is een reclamebureau’
Wakker Dier publiceert een rapport waaruit moet blijken dat de Landbouwuniversiteit van Wageningen niet objectief is. De WUR zou...
Redactie Foodlog
Openingsartikel
19 okt 2016, 8:30
5
Het grote vertrouwensonderzoek
Volgens veel wetenschappers is er weinig aan de hand. Bisfenol A, nanoplastics en glyfosaat kunnen geen kwaad. Nietwaar! Ons eten zit juist...
1 feb 2020 'Kans op nieuwe...
1 feb 2020 'Kans op nieuwe...
21 jan 2020 Het grote...
20 apr 2018 ‘Een beetje gif vaak...
20 apr 2018 ‘Een beetje gif vaak...
22 nov 2017 Wordt de angst voor...
12 nov 2017 Wordt de angst voor...
10 okt 2017 Groenen meten glyfosaat...
26 jun 2017 Interview met Heederik...
24 jun 2017 Interview met Heederik...