04 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Minister Edith Schippers (VWS) wil de inspectiegegevens van de horeca openbaar maken door samenvattingen van de inspectierapporten vrij te geven en niet met stoplichtcodes. Tot ongenoegen van de Consumentenbond die pleit voor de transparante en voor consumenten eenvoudig toegankelijke kleurcodering. Deze week vergadert de Tweede Kamer over de Gezondheidswet en het openbaar maken van inspectiegegevens. Volgens de Consumentenbond geeft Schippers toe aan 'een lobby vanuit het bedrijfsleven'. Schippers' voorstel zou de inspectieresultaten 'onbruikbaar maken voor consumenten'. Een transparante kleurcodering blijkt bijvoorbeeld in Wales en Denemarken al jaren effectief, zowel online als bij de ingang van een zaak.

Amerikanen zijn het afgelopen jaar meer vlees gaan eten. Volgens de Rabobank nam de vleesconsumptie in de VS in 2015 met 5% toe ten opzichte van 2014. Er is sprake van een trendbreuk; Amerikanen aten in 2014 18% minder rundvlees, 10% minder varkensvlees en 1,4% minder kippenvlees dan in 2005. Forse prijsdalingen en toegenomen productie maakten vorig jaar vlees weer betaalbaar. Rundvlees werd 22% goedkoper, varkensvlees 7% en kippenvlees 5%. De traditioneel vleesminnende Amerikanen laten zich helaas weinig gelegen liggen aan de boodschap dat vleesminderen beter is uit gezondheids-, milieu- (klimaatverandering!) of dierenwelzijnsoverwegingen, aldus Treehugger.

De Belgische supermarktketen Delhaize verkoopt bij wijze van proef de komende tijd producten van het Albert Heijn-huismerk. Delhaize heeft sinds vorige week displays staan met producten van het biologische huismerk van Albert Heijn en met Nederlandse specialiteiten zoals hagelslag, zilvervliesrijst of ministroopwafeltjes. Vorige maand bood Albert Heijn in een vergelijkbare actie al typisch Belgische producten uit het Delhaize-assortiment aan Deze waren tijdens een 'winkelsafari' uitgezocht door geselecteerde bonusklanten. Delhaize heeft zelf de keus uit het AH-assortiment gemaakt. Het display draagt de tekst 'Onze buren hebben een goede smaak', in het Frans: 'Nos voisins ont bon gout!'.

Minister Kamp gaat een aparte regeling openstellen voor monomestvergisters binnen de SDE+, de stimuleringsregeling voor hernieuwbare energieproductie Het gaat om een tenderregeling, vergelijkbaar met wind op zee, met een budget van €150 miljoen. Dit budget zal worden uitgekeerd over de looptijd van de projecten en is afhankelijk van de geleverde energie en de energieprijzen. De werkelijke subsidiekosten zijn naar verwachting lager. De realisatie van de eerste 200 monomestvergisters moet zorgen voor een kostenreductie door innovatie, organisatie en schaalvoordelen. De verwachting is dat monomestvergisters hierna in de reguliere SDE+ kunnen meedingen voor subsidie.

Waar de Schotse schoolkinderen in Stirling dagelijks anderhalve kilometer rennen als probaat middel tegen obesitas, wil een school in het Britse Cornwall het rennen op het schoolplein juist verbieden. Ouders protesteren en maken bezwaar tegen de overtrokken 'health and safety'-regel. Volgens schoolhoofd Tim Cook is het rennen niet helemaal verboden en mag er alleen niet meer dwars over het schoolplein gerend worden. De school biedt 'andere activiteiten', zoals een koor, lego en een zandbak en sinds de maatregel is doorgevoerd, is het aantal ongelukjes met 80% afgenomen.

In Seattle bouwt internetretailer Amazon in alle stilte aan een drive-in supermarkt. Het idee is dat klanten met de auto hun online bestelling komen afhalen op specifiek afgesproken tijdstippen of Amazon-medewerkers de bestelde boodschappen naar de auto laten brengen. De plannen laten zien dat Amazon ook het 'brick-and-mortar'-kanaal serieus neemt en klanten een winkelomgeving - ook voor de versboodschappen - wil bieden. Vorig jaar opende Amazon al een fysieke boekenwinkel in Seattle en in de VS blijken al 21 'pop-up'-winkels in diverse staten te zijn. Amazon zou volgend jaar op 100 locaties uit willen komen.

Bakkerij en graanpakkerij ‘De Bisschopsmolen’ verkoopt vanaf vandaag geen broden meer met het in het verleden verplichte gewicht van 800 gram, maar kiest voor broden van 650 gram. Dat moet voedselverspilling tegengaan. Een heel brood is voor alleenstaanden en tweeverdieners vaak teveel, zodat ze een deel van het brood weggooien. Kleinere broden van oorspronkelijke granen en natuurlijke grondstoffen van lokale telers, zullen consumenten ervan weerhouden nog veel brood weg te gooien, denken de bakkers van de Bisschopsmolen.

Voor de zesde keer organiseert Wakker Dier op 4 oktober EetGeenDierenDag. Dit jaar hebben ruim 50 bedrijven aangegeven mee te doen, waaronder Bol.com, Eneco, DSM Delft, de Erasmus universiteit, het Voedingscentrum enTriodos Bank. Zij zullen in hun kantines aan ruim 232.000 werknemers vragen op Werelddierendag geen dieren te eten. "Door één extra dag per jaar geen vlees of vis te eten, kunnen we zo’n 420.000 dieren sparen", aldus Wakker Dier. Aan EetGeenDierenDag doen ook een aantal cateraars en al minsten 678 mensen mee die een vegetarisch diner organiseren. Op de sociale media geldt vandaag, wat Wakker Dier betreft, #EetGeenDierenDag.

Gelderse kippenslachterijen en verwerkingsbedrijven lapten jarenlang de hygiëneregels aan hun laars. Dat concludeert Omroep Gelderland op basis van rapporten van de NVWA. Uit inspectierapporten uit de jaren 2010-2015 blijkt dat kippenvlees dat op de grond viel gewoon verder de productie in ging, kippenpoep op het vlees bleef zitten en salmonella-onderzoek niet op orde was. 5 van de 20 onderzochte bedrijven zouden stelselmatig de fout in zijn gegaan. Hoewel de NVWA regelmatig waarschuwingen uitdeelde, kwam het maar in enkele gevallen tot harde maatregelen zoals het stilzetten van een slachtlijn. De NVWA laat weten te werken aan het doorvoeren van verbeteringen in toezicht en handhaving.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag