De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1.Schoolstrijd in Frankrijk over varkensvlees
In Frankrijk speelt zich een nieuwe 'schoolstrijd' af. Inzet is het al dan niet serveren van een alternatief gerecht als bij de schoollunch varkensvlees op het menu staat. De kwestie is politiek inmiddels zwaar beladen.
Het Franse onderwijsstelsel is van oudsher 'laïque' (niet-religieus). Het niet serveren van varkensvlees of aanbieden van een alternatief wordt door een aantal politici als een aan religie gekoppelde maatregel gezien. Anderen zijn bang dat het afschaffen van het alternatief groepen leerlingen in een uitzonderingspositie brengt, maar ook hun gezondheid zou kunnen schaden. Alternatieven als een 'godsdienstvrije' - en ecologisch verantwoorde - vegetarische maaltijd, of een buffet waaruit de leerlingen zelf kiezen, komen in het politieke en media-geweld inmiddels niet eens meer aan de orde, schrijft Le Figaro.

FL 2. Belgische scholen weinig bekend met Europese Schoolmelkregeling
Gisteren, de laatste woensdag van september, was het Wereld Schoolmelkdag. Wereld Schoolmelkdag is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) waar inmiddels meer dan 40 landen ter wereld aan mee doen. 140 miljoen schoolkinderen kunnen dankzij overheidssubsidies goedkoop melk drinken. In Nederland besteedden de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Schoolmelkleverancier Campina aandacht aan de dag door een sportmiddag in het Vondelpark te organiseren. De insteek was de combinatie gezonde voeding en bewegen.
In België deed verpakkingsfabrikant Tetra Pak ter gelegenheid van Schoolmelkdag een onderzoek bij 300 scholen. Tetra Pak levert de verpakkingen voor de schoolmelk voor 66 miljoen kinderen wereldwijd. Uit de enquête blijkt dat scholen meer en meer bezig zijn met gezonde voeding, maar ook dat de Schoolmelkregeling relatief onbekend is. Slechts 1 op de 2 scholen weet dat er een Europese regeling voor melk op school bestaat, en maar 28% maakt er gebruik van. 86% van de ondervraagde scholen vindt dat overgewicht een groeiend probleem is bij kinderen tussen 9 en 12. De helft van de scholen biedt een fruitabonnement aan en 42% een abonnement voor schoolmelk. Meer dan de helft vindt schoolmelk een voedzame oplossing voor kinderen die regelmatig het ontbijt overslaan, rapporteert Vilt.

FL 3. PBL negatief over fosfaatrechten als basis voor kadering Nederlandse melkveehouderij
Terwijl de regering zojuist besloten heeft tot de invoering van fosfaatrechten als regelgeving om de melkveehouderij ecologisch te beteugelen, gaf het Planbureau voor de Leefomgeving gisteren aan niet verwacht mag worden dat dergelijk beleid adequaat is. De eenzijdige focus op fosfaat zal andere milieudoelen naar de achtergrond dringen, zodat elders nieuwe knelpunten ontstaan. Daarover zal bovendien maatschappelijke onvrede ontstaan, meldt het PBL op basis van een quick scan. De overheid meldde gisteren opgelucht dat het fosfaatplafond in 2015 niet zal worden overschreden.

FL 4. Salmonella-uitbraak via komkommers teistert Amerika
Met 113 nieuwe ziektegevallen in de afgelopen week zijn er inmiddels in totaal al 671 mensen ziek geworden als gevolg van metSalmonella besmette komkommers. De uitbraak raakt al 34 Amerikaanse staten, melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De besmetting treft vooral kinderen, 51% is jonger dan 18 jaar. Inmiddels zijn 3 mensen aan de bacterie overleden. Het CDC onderzoekt de Salmonella-uitbraak samen met de Food and Drug Administration en verschillende staten. De geïnfecteerde komkommers zijn hoogstwaarschijnlijk geïmporteerd vanuit Mexico. Verschillende partijen mogelijk met Salmonella besmette komkommers zijn teruggeroepen. Toch verwacht het CDC niet dat de meldingen van ziektegevallen snel stoppen. Het kan langer dan een week duren voordat iemand ziek wordt na infectie. Komkommers zijn in principe twee weken houdbaar. Er liggen daarom waarschijnlijk nog vele besmette komkommers in de koelkast van de onwetende consument.

FL 5. Duitse discounters betalen meer voor melk en boter
De Duitse Aldi betaalt melkveehouders per vandaag, 1 oktober, 4 cent per liter meer voor melk. Lidl kondigde eerder al aan de inkoopprijs per liter met een paar cent te verhogen. Ook de boter gaat 10 cent meer kosten. De discounters doen dat na protesten tegen de lage zuivelprijzen, meldt Spiegel Online. Wereldwijde overproductie zet wereldwijd de zuivelprijzen onder druk. Volgens het Bundesverbands Deutscher Milchviehhalter daalde de inkoopprijs voor melk sinds eind 2013 van 41 naar 28 cent per liter nu. Om de Duitse boeren een steuntje in de rug te geven, heeft Aldi besloten met de hogere prijs wat lucht te brengen in de gespannen situatie van de Duitse melkmarkt. Aldi Nederland kan nog niet zeggen of ze ook hier de inkoopprijzen verhogen.

FL 6. België combineert marathon en bier
Op 5 juni 2016 gaat in België de eerste brouwerijmarathon van start, meldt de Belgische krant De Morgen. Deelnemers combineren 21 of 42 kilometer lopen of rennen met een tocht langs drie brouwerijen: Duvel Moortgat, PALM Belgian Craft Brewers en Brouwerij Bosteels. De organisatoren benadrukken dat het niet de bedoeling is dat het een drinkmarathon wordt. “Het gaat om topbieren, brouwerijen, prachtige natuur, erfgoed en de landelijke omgeving”, aldus de organisatie. Tijdens de tocht kunnen de deelnemers proeven van verfijnde Belgische bieren en na de tocht krijgen ze een bierpakket cadeau. Het concept is niet helemaal nieuw; sinds 1985 wordt er al een wijnmarathon georganiseerd langs verschillende wijnvelden in Frankrijk.

FL 7. Amerikaanse wijnen bevatten meer arsenicum dan norm voor drinkwater
Wetenschappers van de University of Washington onderzochten 65 wijnen uit de 4 Amerikaanse staten die de meeste wijn produceren. In 64 wijnen troffen ze meer arsenicum aan dan toegestaan is in drinkwater. In de VS mag drinkwater 10 ppb (delen per miljard) arsenicum bevatten. De onderzochte wijnen hadden waarden tussen de 10 en 76 ppb met een gemiddelde van 24.
Arsenicum komt van nature voor in voeding. Onder andere appelsap, rijst, vis en graanrepen kunnen veel arsenicum bevatten. Een wijndrinker hoeft zich niet meteen zorgen te maken, zegt onderzoeksleider Denise Wilson op Newswise. Ze concludeerde op basis van een gerelateerde studie dat de gezondheidsrisico’s afhangen van iemands individuele consumptie van arsenicumhoudende voedingsmiddelen. Is wijn de enige bron, dan hebben alleen zware drinkers, die wijnen met hoge concentraties drinken, een klein gezondheidsrisico. Een frequente wijndrinker krijgt ongeveer 10 tot 12% van de maximale aanbevolen hoeveelheid arsenicum binnen via wijn. Pas als deze persoon ook veel andere producten met veel arsenicum consumeert, kan hij boven de veilig geachte drempelwaarde uitkomen.
In vergelijking met Europese wijnen, bevatten Amerikaanse wijnen meer arsenicum. Dit is toe te schrijven aan de onderliggende geologie van de Amerikaanse wijnregio's.

FL 8. Hollandse Nieuwe erkend als Europese Gegarandeerde Traditionele Specialiteit
Hollandse Maatjesharing is door de Europese Commissie erkend als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit uit Nederland, meldt het Algemeen Dagblad. De traditionele wijze waarop jonge haringen worden gekaakt, gerijpt en gezouten is vanaf officieel erkend door Brussel. De Hollandse Nieuwe voegt zich bij de eerder als GTS erkende basterdsuiker en boerenkaas.
Om erkenning te krijgen als GTS moet het product een bijzonder traditioneel karakter hebben qua samenstelling of bereidingswijze. ‘Traditioneel’ betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor minimaal 30 jaar, stelt de site van de EU. Op de lijst met GTS-producten staan inmiddels 1290 producten. De EU kent nog twee andere herkomstbeschermingen: de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

FL 9. Italiaanse consumenten kiezen voor specifiek stuk vlees, niet voor prijs of herkomst
Italiaanse consumenten blijken bij het uitzoeken van een stuk vlees een sterke voorkeur te hebben voor specifieke delen van het rund. Herkomst van de koe of prijs zijn minder belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Florence onder 1.500 Italiaanse consumenten, meldt FoodNavigator. Volgens de onderzoekers kunnen retailers op hun vleesafdelingen en in hun communicatie van deze kennis goed gebruik maken. Waar 40% van de consumenten kwaliteit, milieu en GMO-vrij belangrijke kwalificaties vindt, koopt 60% van de ondervraagden omdat ze uit zijn op een specifiek deel van het rund, gevolgd door de herkomst en het ras. Prijs was beduidend minder belangrijk. De onderzoekers zijn benieuwd of hun onderzoeksopzet in andere landen, waar eten wellicht minder diep geworteld is in de cultuur dan in Italië, andere resultaten zou opleveren.

FL 10. Vandaag eerste officiële internationale koffiedag
Vandaag is de eerste officiële Internationale koffiedag. De International Coffee Organization riep 1 oktober uit tot officiële koffiedag. Verschillende activiteiten voor koffiedrinkers en producten zetten deze opbeurende drank in het zonnetjue. De Daily Mail denkt daar iets anders over. Vergeet de koffie maar, en drink sinaasappelsap. Dat geeft pas een energieboost. Slechts 240 ml per dag vergroot je alertheid, concentratievermogen en verkort je reactietijd. Dit zou komen door de zogenaamde flavonoïden. Zij verbeteren de bloedstroom naar de hersenen en daarmee ook de communicatie tussen de hersencellen.
Mocht je toch nog steeds van een lekkere kop koffie willen genieten, test dan hier wat jouw koffiedrink-gewoontes je over je persoonlijkheid vertellen.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'morning paper', Faramarz Hashemi
Dit artikel afdrukken