01 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In de toekomst mogen boeren in Brabant alleen hun bedrijf uitbreiden als zij eerst een ander leegstaand bedrijf hebben gesloopt. 'Stalderen' moet in Brabant een verplichte voorwaarde bij iedere bedrijfsuitbreiding worden, vindt het provinciebestuur. Voor elke vierkante meter stal waarmee een veehouderijbedrijf wordt uitgebreid, moet ten minste één vierkante meter stal elders in hetzelfde gebied worden gesloopt of herbestemd. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling) wil met dit ruimtelijke ordeningsinstrument de veedichtheid in Midden en Oost-Brabant reguleren. De regeling moet gelden voor hokdieren en waarschijnlijk niet voor zogeheten grondgebonden veehouderij. Dat meldt Boerderij.

Hoewel experts nog niet overtuigd zijn, beweert de nieuwe wijbezorgservice Vinome een persoonlijk smaakprofiel te kunnen creëren, gebaseerd op je DNA. De start-up uit Silicon Valley stelt klanten simpele vragen over smaakvoorkeuren en bepaalt 10 genetische varianten uit een speekselmonster. Vinome belooft je daarna wijn te sturen die perfect bij je smaakvoorkeur past. Er hangt wel een flink prijskaartje aan deze ‘ervaring’: de genetische test kost $199 en iedere fles wijn kost $65. Geneticus Jim Evans van the University of North Caroline vindt dat hun motto “een beetje wetenschap en veel lol” beter “geen wetenschap en veel lol” kan zijn.

De 8ste editie van ‘Jong Keukengeweld’ zorgde in oktober voor een recordaantal van 11.249 boekingen bij jonge Vlaamse topchefs. Op het initiatief van Toerisme Vlaanderen, zet de jongerenactie elk jaar 50 Vlaamse topchefs in de spotlights. Zij moeten Vlaanderen een jaar lang vertegenwoordigen als gastronomische topbestemming. Vlaamse jongeren tot 30 jaar kunnen gedurende 4 weken voor 55 euro dineren in restaurants met een Michelinster of met een Gault&Millau-score vanaf 15/20. Toerisme Vlaanderen lokt met de actie ook buitenlandse reisprofessionals en journalisten naar de Vlaamse topchefs en de topchefs kunnen ook deelnemen aan evenementen in het buitenland.

In Maleisië ontstond ophef nadat een winkelcentrum 600 kg Sarawak laksa (pittige noedelsoep) weggooide. 15 koks deden er 18 uur over om de soep te maken en braken hiermee het record voor straatvoedsel. Op social media regent het kritiek nadat de soep, goed voor 1.500 kommen, weggegooid blijkt te zijn. De manager van het winkelcentrum stelde dat ze de laksa niet konden weggeven omdat de temperatuur niet gewaarborgd was. Verder zei hij dat de soep niet fris meer rook. In een verontschuldiging op Facebook geeft het winkelcentrum nu toch aan de situatie verkeerd te hebben ingeschat.

Ook in de VS moeten detaillisten meer moeite doen om bijen en andere bestuivers te beschermen. De Amerikaanse milieufederatie Friends of the Earth (FOE) zich roept op tot maatregelen. Van de 100 gewassen die 90% uitmaken van onze voedselconsumptie, zijn er 71 afhankelijk van bestuiving door insecten. 40% van de bestuivers is met uitsterven bedreigd door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Volgens FOE werken slechts 4 van de top-16 foodretailers in de VS aan het vergroten van hun biologische aanbod: Target, Costco, Albertson’s en Whole Foods. In Nederland zijn Albert Heijn en Jumbo eind juli gestart met het uitfaseren van bij-bedreigende gewasbeschermingsmiddelen.

Speciaal voor vandaag, World Vegan Day: een lijstje van veganistische producten bij fastfood ketens McDonald’s en Burger King. Naast de voor de hand liggende frietjes kunnen veganisten bij deze ketens ook gerust een groenteburger eten, mits ze deze zonder saus of kaas bestellen. De rösti van McDonald's is ook veganistisch, in tegenstelling tot die van de Burger King, die ei bevat. De apple pie is bij beide ketens veganistisch. Er is wel een valkuil: het zou kunnen dat de appelflapjes in dezelfde olie worden gefrituurd als dierlijke producten, hetgeen ze voor strenge veganisten toch ongeschikt maakt.

Vandaag opent zuivelconcern Arla een pop-up store op Utrecht Centraal. Van 1 november tot en met 31 januari kunnen treinreizigers en stationsbezoekers kennis maken met Arla Skyr. In de winkel vind je de ‘Pimp your skyr-bar’. Hier kun je je ‘IJslandse yoghurt’ pimpen met verschillende toppings, zoals noten, zaden en pitten, of granola, moerbeien, pure chocolade en honing. Op de Polaroid-Photowall kun je je favoriete combinatie delen en er is een Vlog Zone op Facebook voor je favoriete skyr-to-go-moment. De vlogger met de meeste likes wint een volledig verzorgde reis naar IJsland, meldt Arla in het persbericht.

Om zo min mogelijk vervuilde lucht in te ademen en toch de voordelen van fysieke activiteit te hebben, zouden we moeten fietsen met een snelheid van 12 tot 20 kilometer per uur en moeten wandelen in een tempo van 2 tot 6 kilometer per uur. Dat berekenden onderzoekers van de University of British Columbia. Hoe sneller je gaat, hoe meer vervuilde lucht je inademt, maar des te eerder je op plaats van bestemming bent. "Deze cijfers laten precies dit kantelpunt zien. Gelukkig komen deze snelheden overeen met hoe snel mensen van nature vaak al lopen of fietsen", aldus de onderzoekers.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag