01 mei in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het glutenvrije dieet wint aan bekendheid. Steeds vaker hebben restaurants een allergenenkaart. Ook de glutenvrije schappen in de supermarkt breiden zich verder uit. Toch lopen er nog steeds mensen met echte en onbegrepen klachten rond. Ze hebben coeliakie. Er bestaan nog steeds veel misverstanden over coeliakie en het glutenvrije dieet. Mede om die reden is de Coeliakiemaand in het leven geroepen. De stichting van de Coeliakiemaand organiseert samen met vrijwilligers een informatieve maand met vermaak. Dat meldt Coeliakiemaand

Dat zegt met zoveel woorden de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) in haar rapport Weten is nog geen doen. Vooral bij tegenslag en stress zijn niet alle mensen in staat hun leven goed op te rit te houden. Rationeel weten ze vaak wel wat ze moeten doen, maar met alle verleiding en tegenslagen is het vaak erg moeilijk om zich aan dat plan te houden. Dat geldt volgens de WRR voor alle mensen, zowel de kwetsbare groepen als mensen met een hoge opleiding en goede maatschappelijke positie. De Raad adviseert dan ook sneller en persoonlijk contact bij onregelmatigheden. Dit moet leiden tot een beter onderscheid tussen de onwelwillende en de onkundige burger. Bijsturen in een vroeg stadium zorgt ervoor dat mensen nog genoeg mentale ruimte hebben om helder na te denken en op de juiste manier in actie te komen om hun steeds sneller veranderende leven toch zelfstandig vorm te geven. Dat schrijft NOS.

De energietransitie zal komende jaren steeds duurder worden. Deze kostenverhoging treft Nederlanders met een laag inkomen onevenredig zwaar. Onderzoek van adviesbureau CE Delft laat zien dat de 10% armste huishoudens in 2050 gemiddeld 17% van hun besteedbaar inkomen aan energiekosten kwijt zijn. De 10% rijksten betalen dan slechts 5,7%. Dit zou kunnen zorgen voor een kaste van klimaatpaupers die de energierekening niet meer kunnen betalen. Volgens Herman Vollebergh van het Planbureau voor de Leefomgeving, een adviesbureau van de Nederlandse regering, zullen de kosten voor het klimaatbeleid helemaal niet zo spectaculair stijgen. “Straks hebben we windenergie van zee. Dat is wel iets duurder dan wat we nu hebben, maar niet zo veel. Daarnaast compenseert nivellerende beleid voor de energielasten die zwaarder drukken op de lage inkomens.” Dat meldt de Volkskrant.

De zakelijke elite van Silicon Valley stapt 'massaal' over op een ketogeen dieet, schrijft CNBC. Met een eetpatroon dat hoog in vet en laag in koolhydraten is hopen drukke investeerders niet alleen af te vallen ook meer energie te krijgen en langer te leven. Ook is een bedrijf actief dat op basis hetzelfde dieet diabetes hoopt om te keren. De stap naar het 'high fat' dieet is in Silicon Valley niet groot, aangezien koolhydraatarm eten er al een trend is.

Tijdens de zesde internationale operatie Opson hebben Europol en Interpol voor €230 miljoen vervalste levensmiddelen in beslag genomen. De operatie liep van december 2016 tot maart dit jaar. Bij meer dan 50.000 controles in 61 landen kwam 9.800 ton namaakvoedsel en 26 miljoen liter frauduleuze drank boven water. Alcohol was de grootste categorie, maar ook alledaagse producten als bouillonblokjes, blikjes sardines in tomatensaus en zelfs mineraalwater blijken aantrekkelijk voor voedselfraudeurs. Die lappen veiligheidsvoorschriften en gezondheidsrisico's aan hun laars en hebben "lak aan het menselijk leed zolang ze winst maken", aldus Interpol.

Dat meldt HLN. In België heeft 11 à 15 procent van de jongeren overgewicht, 3 à 5 procent is obees. De Universiteit Gent wil de in België onder het publiek bekende superheldin Mega Mindy inschakelen. Via een interactieve game moet ze jongeren in beweging krijgen. De universiteit maakte in samenwerking met Studio 100 en game-ontwikkelaar Sileni Studios al een prototype van het beoogde spel. Kinderen kruipen bij het spel in de huid van Mega Mindy of Mega Toby. Hierbij achtervolgen ze een dief, om die te pakken te krijgen moet je lopen, springen, klimmen en vliegen.

Bier zou pijn beter bestrijden dan een paracetamolletje. Dat moet blijken uit een onderzoek van de Britse universiteit van Greenwich, dat 18 pijnstudies met in totaal 400 proefpersonen nader onder de loep nam. Bij een alcoholgehalte van circa 0,8 promille in het bloed - dat komt overeen met 3 à 4 biertjes - ervoeren de proefpersonen minder pijn. "Het is nog niet duidelijk of de alcohol de waarneming van pijn in de hersenen vermindert, of dat je hetzelfde voelt maar er vanwege de lichte alcoholroes gewoonweg minder last van ervaart", schrijft de NOS. De sociale media smullen van het bericht.

Op 5 mei opent op het Sint-Pietersplein in het Belgische Etterbeek een compleet nieuwe overdekte biologische markt: The Barn. Dat meldt de Standaard. De overdekte bio-markt beschikt over een ruimte van zo’n 500 vierkante meter met een centrale doelstelling: betaalbare biologische producten onverpakt in de schijnwerpers zetten. The Barn wil niet enkel biologisch en toegankelijk zijn, maar moet ook een vernieuwende ontmoetingsplaats worden.

Het percentage consumenten dat bij aankopen rekening houdt met duurzaamheid is in een aantal jaar opgelopen van zo’n 30 naar 49%. Dat blijkt uit het Dossier Duurzaam van onderzoeksbureau's GfK en b-open. Het is een internationale trend dat consumenten gevoeliger worden voor duurzaamheid. “Ze willen ‘guiltfree consumption’”, zegt founding partner Bart Brüggenwirth bij b-open. “In de basis wil ieder mens goed doen. Niemand wil het klimaat verpesten of kinderarbeid stimuleren.” Dit wordt gestimuleerd door het toenemende aanbod van duurzame producten in winkels, evenals publiciteit in de media. Dat schrijft RetailNews.

Wie te veel dierlijke eiwitten eet, loopt kans op vervetting van z'n lever. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam op basis van een onderzoek onder 3.500 vrijwilligers in de Rotterdamse wijk Ommoord. Het zou gaan om de grootste studie ter wereld naar het verband tussen voedselconsumptie en leververvettting.
Het Erasmus MC laat in een persbericht met de titel Te veel vlees schaadt lever weten: "Dat veel alcohol drinken de lever schaadt, is al langer bekend. Nu blijkt dat te veel dierlijke eiwitten consumeren hetzelfde gevolg heeft. Dat leidt namelijk tot NAFLD: non-alcoholic fatty liver disease [niet door alcohol veroorzaakte levervetting; ook suikers kunnen daar voor zorgen, red.]. Deze ontdekking is opmerkelijk, omdat tot nu toe werd verondersteld dat vetten en koolhydraten leiden tot leververvetting, en niet eiwitten."

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag