10 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Staatssecretaris Van Dam werkt samen met de zuivelsector, voerkoepel Nevedi en de banken aan een "pakket van maatregelen om de rundveestapel te bedwingen in 2017". Van Dam wil nog deze maand een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorleggen om een krimp van 200.000 koeien te bewerkstelligen. Via maatregelen in voeders moet het milieu-effect van 30.000 koeien verdwijnen. Het staken van 5.000-6.000 bedrijven moet leiden tot een vermindering van 50.000 koeien. Banken en fiscale regelingen moeten dit faciliteren. De rest moet via een opkoopregeling en zogenoemde 'stand still' (verplichte productievermindering), schrijft Boerderij. Voor de opkoopregeling wil Van Dam de reeds voor Nederland bestemde €23 miljoen crisissubsidie uit Brussel inzetten.

De alcoholbranche, de overheid én gezondheidsprofessionals zijn niet blij met het nieuwe RTL-programma ‘Oh Oh Daar Gaan We Weer’ en roepen de zender op het programma van de buis te halen. Volgens hen staat het programma haaks op de strijd tegen overmatig alcoholgebruik. In het programma, een vervolg op het populaire ‘Oh Oh Cherso’, gaan 8 Haagse jongeren op ‘feestvakantie’ naar Mallorca. Onder andere biermerk Grolsch dreigt al te stoppen met adverteren bij RTL als de zender het programma niet van de buis haalt. RTL geeft aan te wachten op de brief die Stichting Verantwoord Alcoholgebruik hen zou hebben gestuurd.

Begin dit schooljaar ging de 'Lidl-Fruchtschule' (fruitschool) van start. Twintig voedingsdeskundigen bezoeken hierbij basisscholen door heel Duitsland. Op speelse wijze vertelt een voedingskundige de leerlingen hoe en waarom groente en fruit een onderdeel van de dagelijkse voeding zou moeten zijn. Daarbij worden er ook gerechten samen bereid, zoals smoothies. De fruitschool sluit aan bij de campagne van de Duitse organisatie '5 am Tag' in samenwerking met supermarktketen Lidl. Uit meer dan 400 aanvragen werden 200 basisscholen geselecteerd, waardoor ongeveer 5.000 leerlingen dit schooljaar kosteloos kunnen deelnemen aan de Lidl Fruitschool. De eerste leerlingen hebben het lesprogramma succesvol doorlopen.

Als eerste grote Nederlandse brouwer introduceert Bavaria glutenvrij bier. "We spelen hiermee in op de huidige lifestyletrend en de groeiende vraag naar glutenvrije producten", aldus het familiebedrijf uit Lieshout. De gluten afkomstig van gerstemout zijn in het bier gereduceerd door de innovatie-experts van Bavaria. De brouwers van Bavaria ontwikkelden het glutenvrije bier in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Bavaria heeft dan ook een certificaat voor de productie van glutenvrij bier en mag het glutenvrij-logo gebruiken. Vanaf vandaag is Bavaria Premium Pilsener Glutenvrij exclusief te koop bij Albert Heijn.

Koffie van een pad? Dan ook een pad-koekje erbij! De koekjesmachine van CHiP bakt je koekjes in minder dan 10 minuten. Je kunt de koekjesdeeg-'pads' van CHiP gebruiken of je eigen koekjesdeeg maken. Weet je niet wat te maken, kun je via de CHiP-app een recept zoeken. Het CHiP-oventje is verbonden met je smartphone waardoor je kunt zien wanneer je koekjes klaar zijn of hoeveel tijd ze nog nodig hebben. CHiP heeft met een crowdfunding campagne op Kickstarter, met nog 22 dagen te gaan, al $42.307 binnengehaald van smart koekjesliefhebbers.

In de Amerikaanse staten Californië, Nevada, Maine en Massachusetts is recreatief gebruik van marihuana nu toegestaan voor iedereen van 21 jaar en ouder. Tijdens de presidentsverkiezingen viel er in deze staten ook te stemmen over legalisatie van marihuana. In Arizona, waar het onderwerp ook ter stemming voorlag, wezen de stemmers legalisatie af. In Florida en North Dakota konden kiezers stemmen voor de legalisering van medicinaal marihuanagebruik; dat is vanaf nu ook wettelijk toegelaten. Californië gaat de belastingopbrengsten van de nu legale teelt en verkopen van cannabis investeren in jongerenprogramma’s, milieubescherming en rechtshandhaving.

Dat schrijft Bart van Opzeeland van Milieudefensie op Joop.nl: "Achter de schermen probeert FrieslandCampina met een fosfaatplan de duurzame melkveehouderij in Nederland de nek om te draaien. Mét steun van de Rabobank. Staatssecretaris Martijn van Dam doet er goed aan dit plan naar de prullenbak te verwijzen en te kiezen voor een oplossing waarin melkveehouders met voldoende eigen land om hun mest kwijt te raken geen koeien hoeven in te leveren."

Jumbo opent een vestiging met een uitgebreid horecadeel in het voormalige V&D-pand op de Grote markt in Nijmegen. Het horecagedeelte bestaat uit een restaurant met een groot terras. In deze moderne convenience store kunnen klanten hun gekochte producten ter plaatse opeten. Om dit mogelijk te maken, moet de gemeente een deel van het voormalige V&D-pand herbestemmen en opnemen in het horeca-accentgebied Grote Markt. Volgens wethouder Binnenstad Van Hees past de herbestemming in het veranderingsproces van ‘place to buy’ naar ‘place to meet’. Horeca heeft hierin een ondersteunde rol, omdat bezoekers winkelen meer en meer combineren met een hapje en drankje.

De Britse regering vraagt het publiek om bijvriendelijke winterbloemen te planten, zodat bijen de winter goed doorkomen. Suggesties zijn de winterbloeiende mahonia of clematis urophylla. Voor hun voedselbehoefte in de late herfst zijn bijen blij met klimop. De overheid wil bijen de gelegenheid geven ongestoord te overwinteren in tuinen. Daarom moet het publiek bladeren laten liggen en het gras niet maaien. Als iedereen meedoet, zijn in het voorjaar weer voldoende bestuivers, die zich dan weer graag tegoed doen aan krokussen, sleutelbloemen en sneeuwklokjes. Dat vertelde de Britse minister for Rural Affairs and Biosecurity tijdens een bijeenkomst over bestuiver-vriendelijke projecten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag