10 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Biologisch brood dat op de Belgische markt wordt verkocht, is grotendeels bereid met buitenlands graan. Dat concludeert de biologische sector zelf. De biologische bakgraanteelt komt in Vlaanderen moeilijk van de grond. Bedrijven zijn zelden groot genoeg om kostenefficiënt bakgraan te telen en de baktechniek is vaak niet aangepast aan de kwaliteit van het bakgraan. Om die reden wil BioForum een intensere samenwerking opzetten om tot een geheel Belgische keten te komen met brood van eigen graan. Dat schrijft Vilt.

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloot vrijdag de ophokplicht voorlopig te handhaven, meldt pluimveeorganisatie Avined. De Deskundigengroep Dierziekten oordeelde dat het veterinair nog niet verantwoord is de kippen weer naar buiten te doen. Dinsdag 11 april vindt een bestuurlijk overleg plaats. Daar hoopt de sector meer duidelijkheid te krijgen over de parameters die bepalen wanneer het risico aanvaardbaar wordt geacht en wanneer het einde van de ophokplicht in zicht kan komen, zegt Avined-voorzitter Hennie de Haan.

Bij de Hoogvlietvestigingen in Voorschoten en Alphen aan den Rijn liggen voortaan ook appels, koekjes, ontbijtgranen, ontbijtkoek, honing en bosbessen in een speciale etalage in het zuivelschap. Supermarktketen Hoogvliet test het 'inspiratieschap' uit om de zuivelomzet een impuls te geven. Alle ingrediënten van de ter inspiratie ontwikkelde receptkaartjes zijn bij elkaar te vinden. Het inspiratieschap is samen met FrieslandCampina ontwikkeld, schrijft Distrifood.

Na het akkoord over het verbod op rituele slacht in België, reageert de Joodse gemeenschap fel volgens Knack. Philippe Markiewicz, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie, spreekt van 'de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog' in La Libre Belgique. Volgens de Joodse gemeenschap staan de zorgvuldige opleiding en slacht door de joodse rituele slachter garant voor een methode die het dier zo weinig mogelijk laat lijden.

Voor het tweede jaar op rij stelt het Franse ministerie van Landbouw een periode van 6 weken een zogeheten 'vide sanitaire' in. Tussen 17 april en 29 mei mogen pluimveehouders in 5 departementen hun stallen niet met nieuwe kuikens bevolken. Boerenorganisaties vrezen dat de maatregel geen oplossing biedt voor de vogelgriepepidemie, omdat tientallen boeren desondanks dit jaar opnieuw besmet bleken. Ze vrezen de (financiële en psychologische) nekslag voor een groot aantal boeren en mogelijk zelfs voor de foie gras-sector als geheel, schrijft Boerderij.

Na 33 jaar komt een traditie van vijf dagen per week eten bij In ’t Wapen van Ameide ten einde. Het restaurant ging failliet, schrijft het AD. Kees Molenaar (67) en zijn neef Kees Molenaar (80) aten in het restaurant altijd wat de pot schaft: soep, hoofdgerecht, een toetje en twee glazen melk voor 9 euro. De neven eten noodgedwongen voortaan thuis. Ouwe Kees sloot zich aan bij Tafeltje Dekje, Jonge Kees kocht een magnetron.

In de Irish Independent noemde Michael O'Leary, directievoorzitter van budgetvliegmaatschappij Ryanair, de zorgen over klimaatverandering "complete onzin". Dat schrijft het FD. Volgens O'Leary zijn minder rundvlees produceren, allemaal vegetarisch eten en allemaal gaan fietsen niet "de weg naar voren". Afkoelen en opwarmen van de aarde zijn al jaren aan de gang. O'Leary ziet geen verband met de uitstoot van CO2 of vleesproductie. Wat volgens O'Leary wel helpt is meer kernenergie, maar dat is "niet trendy en liberaal".

Dat meldt MissetHoreca. De Groningse lekkernij staat bij diverse Groningse cafetaria’s, waaronder Friet van Piet en restaria Zuid, op het menu. De eierbal bestaat uit een gefrituurd hardgekookt ei, omwikkeld met een laagje deeg of ragout. De eierbal kan zowel warm als koud gegeten worden.

Stadscrèche Oogappel in het Belgische Aalst serveert al een tijdje geen varkensvlees meer aan peuters. Heel wat kinderen op de kinderopvang zijn moslim. Dat signaleerde dit weekend Vlaams Belang politicus-Michel Van Brempt. De leiding van het kinderdagverblijf handelde op eigen houtje, zegt de verantwoordelijke bestuurder Iwein De Koninck (CD&V) in Het Laatste Nieuws. Hij vindt het "onbegrijpelijk natuurlijk dat over zo een gevoelige zaak geen overleg is met de oversten" en trok de maatregel per direct in.

Supermarktketen Jumbo opent over zes à zeven weken zijn eerste gemakswinkels in Groningen en Den Bosch. Dat bevestigde Jeroen Janssen van Jumbo, schrijft Retailnews. Op termijn wil de supermarkt 50 van deze stadswinkels openen. In de ‘convenience stores’ kunnen klanten volgens Janssen terecht voor onder meer verse pizza, een kop koffie en wijn.

Dat schrijft Boerderij. Op basis van een zogeheten gesloten bedrijf met zeshonderd moederdieren, waar de biggen worden geboren en door dezelfde boer tot vleesvarken worden afgemest, rekent het blad de kostprijzen voor. De Nederlandse kostprijs lag in 2015 op € 1,60 per kilo warm geslacht gewicht. De kostprijs lag in Spanje en Denemarken 16 cent lager, op € 1,44 per kilo warm geslacht gewicht. Duitsland is 5 cent goedkoper dan Nederland. Er zijn drie oorzaken: verlies van voorsprong in voeromzetting, hoge kosten voor mestafzet en hogere arbeidskosten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag