11 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het is vandaag Sint-Maarten. Een mooie aanleiding om je af te vragen of je misschien dood kan gaan als je al je bij elkaar gezongen snoep in één keer opeet. Goed nieuws: dat blijkt erg lastig. Om 50% kans te hebben om dood te gaan aan acute suikervergiftiging, moet je 13,5 gram suiker per 0,45 kg lichaamsgewicht binnen krijgen. De onderzoekers leggen uit dat dit voor een gemiddelde Amerikaanse man betekent dat hij hiervoor omgerekend 310 mini-Snickers moet eten, een vrouw 265. En als je al die Snickers op hebt, heb je dus nog steeds 50% kans om te overleven.

Maandag organiseert LTO Nederland de zogeheten derogatietop. Daar moet de gezamenlijke zuivelsector een plan bedenken om de fosfaatproductie via melkkoeien te verminderen. Als Nederlandse boeren daar onvoldoende in slagen, zullen ze minder mest uit mogen rijden en moet er fors in de veestapel worden gesneden. De overheid zegt geen wettelijke middelen te hebben om de fosfaatproductie te verlagen. Nog onduidelijk is wie precies bij de top mogen meepraten, schrijft Boerderij. Duidelijk is wel dat LTO Nederland flink meer geld van de overheid wil dan de €23 miljoen die Brussel aan Nederland ter beschikking heeft gesteld om de boerencrisis te lenigen.

Als 's winters de Apenheul is gesloten voor het publiek, is het aan de verzorgers te voorkomen dat de apen zich gaan vervelen en in een winterdepressie belanden. Dat doen ze bijvoorbeeld door de apen 'speel'-eten aan te bieden. Zo krijgen Kapucijnaapjes geregeld uien. Daar smeren ze zich helemaal mee in, tot de tranen over hun wangen rollen. Doodshoofdaapjes waardeerden knoflook weer, vertelt verzorgster Ingrid Schouw de NOS. "De ene helft at de knoflook direct op. Hele tenen knoflook gingen er in één keer in. De andere helft wilde het juist niet eten, maar smeerde er zijn staart mee in."

Smokey Goodness van Jord Althuizen is verkozen tot het 'Beste Nederlandse Kookboek van 2016'. Het boek won ook in de categorie beste vormgeving en fotografie. In het kookboek staan barbecue- en grill recepten. Uit het juryrapport: "Je ruikt de BBQ bijna. Het is een persoonlijk verhaal en een lekker vet boek met ruige recepten." Althuizen was in 2014 wereldkampioen barbecueën en heeft sinds 2010 zijn eigen barbecuecateringbedrijf. De uitreiking is onderdeel van de Kookboeken7daagse, die deze week plaatsvindt op verschillende locaties in Nederland. De publieksprijs ‘De Gouden Garde' ging naar het kookboek Zuur van Bas Robben.

De rechtbank Roermond veroordeelde Geert Verdellen, directeur van de failliete champignonkwekerij Prime Champ Production, tot een gevangenisstraf van 24 maanden met aftrek van voorarrest. Hij krijgt geen beroepsverbod. Volgens de rechtbank heeft Prime Champ zich in 2009-2012 schuldig gemaakt aan "arbeidsuitbuiting van voornamelijk Poolse pluksters en valsheid in geschrifte", schrijft het FD. Twee andere medewerkers zijn ook veroordeeld, 3 zijn er vrijgesproken en Prime Champ moet ook nog een boete betalen van €75.000. De champignonkwekerij werkte met in Polen geronselde plukkers, die onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest werden, extreem lange werkdagen moesten maken en valse salarisspecificaties overlegd kregen.

Vandaag meldde het CBS dat de Nederlandse inflatie is gestegen naar 0,4%. Voor energie en voeding steeg de inflatie in oktober naar 0,6%. Peter van de Waard vindt dat de 'krimpflatie' bij inflatie opgeteld moet worden. Voedingsfabrikanten reduceren stilletjes het productgewicht in dezelfde verpakking, maar verkopen die tegen de oude prijs. Toblerone is een recent voorbeeld. Krimpflatie is een vorm van stille inflatie, die nu niet wordt geregistreerd in het standaardmandje van producten waarmee het officiële inflatiecijfer wordt bepaald dat de basis vormt voor het rentebeleid van centrale banken. Dat moet veranderen, zegt Van de Waard.

Nederlandse telers denken over 3 jaar de eerste nedervanille op de markt te kunnen brengen. Vanille is een van 's werelds duurste specerijen en de teelt ervan is kwetsbaar en niet altijd duurzaam. "De aanvoer uit andere landen wordt steeds lastiger. Dat drijft de prijs tot in het absurde op", zegt Filip van Noort van Wageningen Universiteit. Met collega Vermeulen experimenteert hij sinds 2012 of en hoe vanille in Nederlandse kassen het beste te produceren is. Vier telers zijn inmiddels over de streep en gaan investeren in vanilleorchideeplanten, die over 3 jaar productief zouden moeten zijn.

Het is nog geen kerst, maar de Britse supermarkt Tesco verkoopt alvast toiletpapier met gouden kerstboompjes en sneeuwvlokken dat naar glühwein ruikt. Ingrediënten als citrol, eugenol, cinnamol, citronella en limoneen zorgen voor de kerstgeur. Het toiletpapier is op dit moment in de aanbieding voor maar £2. Volgens de supermarkt is het toiletpapier speciaal ontwikkeld voor 'zachtheid, kracht en prestatie' en zorgt de geur van de verschillende specerijen, in combinatie met het vrolijke papier, "elke dag voor extra verwennerij". Op Twitter kwam er een lading aan reacties los op het bijzondere toiletpapier.

Frank Loos, category manager van Albert Heijn, vindt dat de overheid de rol die ze zou kunnen pakken om de consumptie van groente te stimuleren, laat liggen. Dat zei hij op het Nationaal Groente en Fruit Congres, meldt Boerderij. Loos is van mening dat de overheid te passief is, terwijl er fikse gezondheidswinsten te behalen zijn als we meer groenten gaan eten. Albert Heijn springt in het vacuüm dat de overheid laat ontstaan. De supermarkt stelt zich als ambitieus doel de groenteconsumptie van 125 naar 250 gram te krijgen, en zet daarvoor bijvoorbeeld in op een grotere variatie aan verspakketten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag