11 apr in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) staat open voor overleg over compensatie voor pluimveebedrijven met vrije uitloop, die vanwege de ophokplicht schade lijden.
Boerderij tekent die uitspraak op uit de mond van advocaat Berend Jan Drijber namens het ministerie van EZ. Het blad sprak de advocaat na afloop van het kort geding over de ophokplicht dat tegen de Nederlandse overheid is aangespannen door 48 pluimveehouders. Zij lijden dagelijks €130.000 schade en willen duidelijkheid over de ophokplicht in de toekomst om beslissingen over hun bedrijfsvoering te kunnen nemen. Volgens Drijber hebben de pluimveehouders geen recht op schadevergoeding.

Over dat gerucht schrijft Global Meat News. Het nieuws is opmerkelijk omdat Trump leek aan te sturen op een handelsoorlog met China omdat het land veel goedkoper consumentengoederen kan maken dan de VS. Daardoor verloren de VS, volgens Trump, vele miljoenen banen. Rundvlees heeft China te weinig. Het land kan het niet zelf produceren omdat het er geen graslanden en geen akkerbouw voor heeft. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigt het gerucht. Het zou betekenen dat de Chinese markt voor het eerst sinds 2003 weer opengaat voor Amerikaans rundvlees.

Uit een Amerikaanse internetenquête blijkt dat 60 procent van de paashaaseters begint met de oren. Dit meldt Wim Köhler in een ironisch stuk in de NRC. Ook zijn er mensen die hun haas kapotslaan en dan de brokstukken eten. Hoe dan ook, “Een paashaas zonder oren ziet er meteen flink verward uit, dus het is voor iedereen het beste om door te eten”, aldus Wim Köhler.

Dat meldt The Telegraph. Twee jaar geleden stelde Japan een nieuwe minister aan om te voorkomen dat de bevolking (die in 2015 bestond uit 127 miljoen mensen) niet voor 2060 onder de 'rode lijn' van 100 miljoen inwoners komt. De nieuwe cijfers van het ministerie van volksgezondheid tonen aan dat de bevolking de rode lijn al in 2053 bereikt. Ook blijft de gemiddelde leeftijd stijgen, in 2065 zal 38% van de bevolking 65 jaar of ouder zijn en nog maar 88 miljoen mensen tellen. Slechts 10% zal jonger zijn dan 14 jaar. Dat zorgt ervoor dat het pensioen van iedere oudere moet worden opgebracht door 1,2 werkenden. Japan zet in op robotica om zijn export en maatschappelijke structuur de toekomst in te loodsen.

Omdat fruitvliegjes doodgingen van de kunstmatige zoetstof Truvia, dachten biologen een duurzame en veilige insectenverdelger gevonden te hebben. De calorievrije zoetstof wordt veel gebruikt in light-dranken en is voor mensen veilig. Nieuw wetenschappelijk onderzoek, dit keer met huisvliegen, zet de insectendodende werking echter op losse schroeven, schrijft NRC. De onderzochte huisvliegen blijken namelijk niet door vergiftiging, maar van de honger dood te gaan.

Ganzenborst.nl, een collectief van jagers én slagers, biedt de Nederlandse consument de mogelijkheid zelf ganzenvleesproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen. Jaarlijks worden in Nederland veel ganzen afgeschoten om de gewasschade (ze eten met name gras dat bestemd is voor melkkoeien) die ze veroorzaken te beperken. Dat stuit nogal eens op weerstand en onbegrip, legden twee jagers recent uit in de NRC. Het vlees van de afgeschoten ganzen vindt nu nog vooral via het horecakanaal de weg naar het bord van de consument. Die kan voortaan ook in de webshop terecht.

Dat schrijft de Levensmiddelenkrant. De supermarktketen zamelde in Zuid-Limburg een bedrag in voor het Nationaal Ouderenfonds. Klanten konden gedurende twee jaar in 22 filialen hun statiegeldbonnen doneren aan het fonds. "Als supermarkt heb je een buurtfunctie", zegt Susanne Nolte van Albert Heijn Zuid-Limburg. De supermarkt liet daarom op Nationale Ouderendag al meerdere wensen van ouderen in vervulling gaan, trakteert met Pasen op een lekkere Paasstol en deelt met warm weer ijsjes uit in verzorgingshuizen.

De 3.000 medewerkers van de distributiecentra van Jumbo staken vandaag. Dat kondigden de vakbonden aan na het vastlopen van de CAO-onderhandelingen. Hoewel Jumbo gisteren 1,5% loonsverhoging bood, is dat volgens de bonden niet meer dan 'een extraatje om werknemers te paaien'. Door de staking worden de winkels niet bevoorraad, zodat Jumbo het risico loopt kort voor Pasen met lege schappen te zitten. "Wat ons betreft heeft Jumbo het aan zichzelf te wijten", zegt een FNV-kaderlid in het FD.

Het bedrag dat Belgische werkgevers aan fietsvergoeding uitkeren voor woon-werkverkeer is sinds 2009 meer dan verdubbeld naar €93,5 miljoen. Dat blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Financiën, schrijft De Standaard. Meer dan 406.000 Belgen krijgen een fiscale vergoeding voor op de fiets naar het werk komen, de overgrote meerderheid zijn Vlamingen. Werknemers die hun dagelijkse woon-werkverkeer te voet afleggen, mogen overigens ook de 'wandelvergoeding' waarvoor ze in aanmerking komen fiscaal in rekening brengen, volgens De Standaard.

Dat constateren weidevogelbeschermers en de politie in Noord-Brabant, meldt Boerderij. In de afgelopen weken sloegen dieven toe in Gilze, Wintelre en Someren. De betrapte dieven in Wintelre hadden 27 eieren in hun bezit. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed voor de verkoop van jonge vogels, zegt coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap. Het stijgende aantal overtredingen zou verband houden met het vorig jaar ingestelde verbod op het rapen van kievitseieren in Friesland, de laatste provincie waar het nog mocht.

Een hectare Nederlandse landbouwgrond kostte vorig jaar gemiddeld €57.900. Dat is 5% of €2.700 meer dan in 2015, meldt het FD. Vooral bouwland steeg sterk in de prijs. In Flevoland wordt het meeste geld voor bouwland op tafel gelegd, tot wel €100.000 per hectare. Grasland was minder in trek. Dat houdt verband met de onzekerheid bij melkveehouders over de nieuwe mestwetgeving. Ook de markt voor woonboerderijen in het buitengebied (met name die met een agrarische bestemming) trok aan. Dat blijkt uit jaarcijfers van makelaarsvereniging NVM en het Kadaster, aldus het FD.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag