11 mei in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Melkveehouder Jawin Klein Hegeman is bestuurder van boerenbond LTO in Salland. Hij was een van de initiatiefnemers van de laarzenactie van eind 2016 waarmee boeren pleitten voor duidelijk fosfaatbeleid. Toen dat er eenmaal was, startte hij een procedure tegen dat beleid. Afgelopen week kreeg hij gelijk van de rechtbank in Den Haag. Zijn prominente rol in de publiciteit en functie als LTO-bestuurder in combinatie met het procederen tegen het fosfaatreductieplan wordt hem door meerdere collega’s zeer kwalijk genomen. Hij is ingegaan op het verzoek om vrijwillig op te stappen. Dat schrijft Boerderij.

Op 16 mei start Milieudefensie een petitie voor duurzame melk. Omdat de melkprijs voor boeren laag was maar de prijs in de supermarkt niet daalde, denkt Milieudefensie dat de supers de afgelopen jaren fors hebben verdiend aan melk. Dat ging ten koste van de boeren, de koeien, het milieu en het oerwoud in Zuid-Amerika, zegt de organisatie die eist dat supermarkten boeren een eerlijke prijs betalen, zodat ze duurzame melk kunnen produceren. Gesteund door degenen die de petitie tekenen, gaat Milieudefensie in gesprek met de supermarkten.

Milieudefensie maakt in zijn campagne geen melding van de stijging van de winst van boerencoöperatie FrieslandCampina. Het verschil tussen de lagere inkoopprijs en de gelijkgebleven verkoopprijs hoopt zich voornamelijk op bij de verwerkers van melk. De eis kan dan ook niet al te serieus worden genomen.

De hoeveelheid microvezels afkomstig van wasgoed is hoger dan eerdere studies aantoonden. Dat meldt de Plastic Soup Foundation op basis van het Europese onderzoeksproject MERMAIDS. Volgens het onderzoek laat een polyester fleecevest bijna 1 miljoen microplasticvezels los in de wasmachine. Een gemiddelde lading was zorgt voor 20 miljoen plastic microvezels. Voorgaande studies in 2011 en 2016 spraken over 1900 vezels per lading was en 728.789 vezels per 6 kilo wasgoed. Volgens MERMAIDS zorgt het wassen van synthetische kleding voor 34,8% van de 3,2 miljoen ton microplastic die jaarlijks in de oceaan belandt.

De Belgische supermarktketen Colruyt verkoopt sinds begin dit jaar zijn Cara Pils en nog 50 huismerkproducten via het Chinese Alibaba. Topman Jack Ma van de online retailer zocht vorig jaar de samenwerking met Belgische bedrijven om de groeiende Chinese middenklasse te kunnen voorzien van westerse producten, schrijft De Tijd. Via dochter Colex verkoopt Colruyt al huismerkproducten aan bedrijven in de hele wereld. Dat leverde vorig jaar €40 miljoen op, een fractie van de omzet die Alibaba bereikte in het boekjaar 2015-2016: €398 miljard. Colruyt verkoopt nu via Alibaba aan Chinese winkels en winkelbedrijven; op termijn zou Colruyt ook via Tmall - een ander Alibabaplatform - rechtstreeks aan de Chinese consument willen verkopen.

De Smarthive is een digitale bijenkast, ontworpen door zes Belgische hogeschool-studenten. De digitale bijenkast zorgt ervoor dat een imker zijn bijenpopulatie op afstand in de gaten kan houden. Hierdoor vermindert de arbeidsintensiviteit van het houden van bijen. Ook kan een imker sneller ingrijpen als dit nodig is. De via zelfgebouwde hardware en sensoren op het internet aangesloten bijenkast geeft informatie door over het microklimaat in de korf, de vliegbewegingen van de bijen, de groei van de kolonie én de hoeveelheid honing. De zes studenten mogen als winnaars van het Small Business Project 2017 hun project in juni verdedigen op de Europese finale in Helsinki, schrijft Vilt.

Tot nu toe zijn tarwezemelen het minst waardevolle deel van de tarwekorrel en worden ze vooral tot veevoer verwerkt. Daar zou verandering in kunnen komen dankzij de methode die Zweedse onderzoekers van het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm ontwikkelden. Met heet water onder hoge druk en speciale enzymen kunnen de onderzoekers biomoleculen uit tarwezemelen extraheren. De biomoleculen zijn te gebruiken als antioxidanten, prebiotica en (biobased) verpakkingsmateriaal voor voedsel. Dat meldt Science Daily.

Binnen de Belgische groene beweging is opschudding ontstaan over het onlangs door Jong Groen ingenomen standpunt over ggo's. "De jonge groenen pleiten voor een verregaande verduurzaming van ons voedselsysteem via onder meer een drastische verhoging van het onderzoeksbudget voor agro-ecologie én meer genetisch gemodificeerde gewassen", schrijft Vilt. "De jonge ecologisten zien zelfs een symbiose ontstaan tussen agro-ecologie en ggo-technologie". Tot nu toe wees de politieke partij Groen altijd consequent genetisch gemodificeerde gewassen af.
In de reacties overheerst verbazing: "Het standpunt van Jong Groen getuigt van een groot gebrek aan inzicht in de echte problematiek van boeren en in duurzame landbouw”. Jong Groen laat zich niet uit het veld slaan en "gaat praten met iedereen".

Een rekenmodel kan op basis van Twitterberichten weergeven hoe een griep-epidemie verloopt en voorspellen hoe het er zes weken later voor staat met de griep. Een internationaal team van onderzoekers ontwikkelde een computermodel dat tweets analyseert. Gebaseerd op het aantal tweets en de locatie van de twitteraars kunnen de onderzoekers vaststellen in welke gebieden de griep op een hoogtepunt is. In combinatie met andere gegevens over de epidemie, zoals incubatietijd, hoeveel mensen een griepprik hebben gehad en hoeveel mensen besmet kunnen worden, kunnen de onderzoekers ‘real-time’ de griepepidemie volgen. Het model blijkt tot 6 weken een betrouwbare voorspelling van het verloop te geven. Dat is veel langer dan bestaande modellen en biedt gezondheidsinstanties de mogelijkheid om eerder gepaste maatregelen te treffen, stellen de auteurs.

De Belgische biercultuur is officieel erkend als UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed. Op vrijdag 19 mei wordt het bijhorend certificaat overhandigd in Brussel. Om deze "feestdag voor ons bier" extra luister bij te zetten, schrijven de Belgische Brouwers en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) een open brief aan de Belgische koning. In de brief vragen ze de koning en alle Belgen om hun trots te tonen en de certificaatsoverhandiging te vieren onder de noemer 'Fier op ons bier'. Dat meldt Vilt.

In zowel Finland als Duitsland zijn genetisch gemodificeerde petunia's aangetroffen. De planten zijn afkomstig van Nederlandse en Duitse rassen. Hoewel deze genetisch gemodificeerde planten geen gevaar vormen voor mens of milieu, zijn ze niet toegestaan in de EU. De planten - oranjebloeiende rassen - worden daarom van de markt gehaald en vernietigd. Ook Nederland neemt maatregelen, meldt Hortipoint. De herkomst van de planten is nog niet duidelijk en wordt onderzocht.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag