12 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Nu bijna alle ministers die Donald Trump heeft gekozen klimaatontkenners blijken - net als hijzelf - zetten twintig filantropen met Amerikaanse bedrijven wél hun beste beentje voor. Dat schrijft de Volkskrant. Microsoftoprichter Gates en 19 andere miljardairs, onder wie Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba) en Richard Branson (Virgin), maakten hun plannen voor het schone energiefonds vandaag bekend. De investeerders gebruiken het Breakthrough Energy Ventures-fonds (BEV) voor het financieren van technologie die schone energie bevordert en broeikasgassen vermindert, zowel van start-ups als van beursgenoteerde bedrijven. Ze kapitaliseren het energiefonds met $1 miljard (€940 miljoen).

De design en mode wereld is op zoek naar vernieuwende leersoorten. Langzaamaan komen vissenvelletjes in beeld. De huiden belanden nu vaak nog bij het afval, maar zijn prima geschikt om te looien. De Antwerpse schoenenontwerpster Natalie Van Lijsebettens maakte twee maanden geleden haar eerste cowboyboots van blauw vissenleer. "Heel funky". Ze vermarkt nu als enige handelaar in België vissenhuid commercieel. Het is wel een arbeidsintensief werkje. "Voor één paar schoenen heb ik vijf vissen en zo’n twee dagen werk nodig", zegt Van Lijsebettens. De huiden worden met ecologische materialen behandeld waarmee ook de vissengeur verdwijnt.

De Berlijnse maaltijdbezorger Delivery Hero neemt concurrent Foodpanda over. Delivery Hero bezorgt maandelijks zo'n 18 miljoen maaltijden. Foodpanda, dat zijn zwaartepunt in Oost-Europa en Azië heeft, blijft steken op 2 miljoen bestellingen per maand. Delivery Hero zal nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren. Het Duitse ecommercebedrijf Rocket Internet, dat in beide bedrijven geïnvesteerd heeft, vergroot zijn belang. De overname past in de op snelle groei gerichte strategie van de Europese maaltijdbezorgdiensten. De overname moet Delivery Hero in staat stellen zich te weren tegen de concurrentie van nieuwe partijen in de maaltijdbezorgmarkt als Uber en Amazon, schrijft Reuters.

Door de stijging van de zeewatertemperatuur, zou de traditionele Britse fish&chips maaltijd kunnen veranderen. Traditioneel wordt die gemaakt met kabeljauw. De vangst daarvan rond Groot-Brittannië is de laatste jaren flink verminderd omdat de vissen naar het koude water in het Noorden trekken. De vangst van inktvis nam juist toe. In 1980 werd dit dier bij maar 20% van de onderzoekstations in de Noordzee gevangen, tegenwoordig bij 60%. Inktvis wordt nu vooral geëxporteerd naar andere landen, maar volgens John Pinnegar van het Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science moeten Britten op de lange termijn hun dieet aanpassen en warm-water vissen gaan eten.

Half november schrokken klimaatonderzoekers, schrijft de Volkskrant. Toen leek het zeeijs op de Noordpool met de invallende poolwinter even niet aan te groeien, maar te krímpen. Het ijs groeit weer. Niettemin volgen ijsdeskundigen nog steeds met argusogen wat het zeeijs op de Noordpool dit najaar precies doet. "Het ijs groeit, maar dat is ook ongeveer het enige normale", zegt Julienne Stroeve van het National Ice and Snow Data Centre, het NISDC in Boulder, Colorado. Er is geen krimp meer, maar de ijsbedekking van de Noordpool was nog nooit zo laag.

Flexitarisme wordt dé foodtrend van 2017. Dat schrijft de Britse krant Independent. Flexitariërs vergroten het aandeel vegetarisch in hun voeding en eten af en toe vlees op momenten die niet door conventies bepaald worden. Flexitarisme wordt gezien als haalbaar alternatief voor volledig vegetarisch of veganistisch eten. Paul McCartney gaf in 2009 de aanzet tot het flexitarisme met de campagne Meat-Free Monday. Influencer Jamie Oliver is een uitgesproken voorstander. “Meat-Free Monday is een briljant excuus om te focussen op de geweldige variatie aan groenten die er bestaat – ongelofelijk zoveel smaken, texturen en geweldige gerechten er zijn", aldus Oliver.

Het traditionele Mediterrane voedingspatroon wordt van drie kanten bedreigd. Dat schrijven de FAO en het International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) in een rapport. Het Mediterrane dieet is sinds 6 jaar erkend als Unesco werelderfgoed, om zijn culinaire betekenis, gezondheidseffecten en verbindende werking in rurale gemeenschappen. Door klimaatverandering, verkeerd gebruik van natuurlijke bronnen en een ‘brain-drain’ die ten koste gaat van de sociale structuur van plattelandsgemeenschappen gaat veel akkerland én voedsel verloren en verdwijnt de kennis over traditionele landbouwpraktijken. Het rapport bepleit een duurzamere landbouw om de 'verkwanseling' van het Mediterrane dieet te voorkomen.

Voorlopige cijfers van het CBS laten zien dat de Nederlandse landbouwsector in 2016 opnieuw het fosfaatplafond overschrijdt. De fosfaatproductie in dierlijke mest daalde weliswaar in vergelijking met 2015, maar het plafond van 172,9 miljoen kilo mest wordt nog steeds met ruim 4 miljoen kilo overschreden. Het aantal melkkoeien in Nederland steeg met ongeveer 120 duizend dieren ten opzichte van 2015. De rundveestapel groeide daardoor met 3 procent verder door. De fosfaatproductie van de rundveestapel daalde met 0,5 miljoen kg, dankzij een lager fosforgehalte in ruwvoer. De compensatie is niet voldoende om onder het voor de rundveesector vastgestelde fosfaatplafond te komen.

6% van de 100.000 diabetes mellitus type 1 patiënten in Nederland heeft coeliakie, maar velen van hen die het treft weten dat niet. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sjoerd Bakker van het VUmc. Hij onderzocht de relatie tussen diabetes type 1 en coeliakie. Uit de resultaten blijkt dat een derde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes T1 kreeg, meer dan 5 jaar klachten hadden van coeliakie, vóórdat de diagnose coeliakie werd gesteld. Artsen controleren diabetespatiënten niet standaard op coeliakie. Bakker adviseert vijfjaarlijkse screening. "Een eerdere diagnose van coeliakie zou deze patiënten enorm kunnen helpen".

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag