13 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Argentinië kiezen steeds meer boeren voor biologisch. Het biologische areaal is vorig jaar met 10% toegenomen, de groenteteelt zelfs met 200%, schrijft Knack. Er zijn nu ruim 1.000 biologische boeren die 12.500 hectare biologisch bewerken. Tien jaar geleden was dat nog 600 hectare. Vooral kleine boeren stappen over omdat de gangbare landbouw te duur wordt door de benodigde chemische middelen. Ook de stijgende belangstelling voor biologische producten vanuit het buitenland én bij de Argentijnse consument bevorderen de conversie. Bovendien maken het gunstige klimaat en de vruchtbare grond van Argentinië de overstap van conventioneel naar biologisch boeren betrekkelijk eenvoudig.

Consumenten kopen meer groenten en fruit in de supermarkt en kiezen vaker voor gemakkelijke, panklare en gesneden producten. Daardoor stijgen zowel de omzet als het volume van de groente en fruitverkopen, meldt supermarktkoepel CBL in een persbericht. Vooral de producten uit de nieuwe Schijf van Vijf stijgen flink; zo is de consumptie van noten met 23% gestegen. Toch eten Nederlanders nog altijd maar de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente (250 gram). CBL en GroentenFruit Huis denken met 'nieuwe eetmomenten' vooral de 'light'-groentekopers tot meer groenteconsumptie te verleiden. Denk aan snackgroenten tijdens vergaderingen, groenten bij het ontbijt of groente-tussendoortjes.

De Japanse bierbrouwer Asahi neemt voor €7,3 miljard de Oost-Europese merken van SABMiller over. Daarmee krijgt Asahi, dat eerder Grolsch, Peroni en Meantime al overnam, het Tsjechische Pilsner Urquell, de Poolse biermerken Tyskie en Lech, het Roemeense Ursus en het Hongaarse Dreher in handen. Asahi wil met de Europese overnames de zwakke groei in eigen land compenseren en zijn internationale verkopen 'een boost' geven, aldus De Tijd. Dankzij de overname, de op-een-na grootste door een Japanse drankenproducent ooit, stijgt de buitenlandse omzet tot een kwart van de totale omzet van Asahi.

Vanaf vandaag is het in de hele EU verplicht om een voedingswaardetabel op het etiket van voorverpakte levensmiddelen weer te geven. De tabel geeft informatie over de hoeveelheid calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waarvan suikers), eiwitten en zout. In alle Europese landen moet de tabel vergelijkbaar zijn. Het doel hiervan is dat consumenten de voedingswaarden van verschillende producten betere kunnen vergelijken. Voedingsmiddelenbedrijven kunnen er daarnaast voor kiezen om ook extra informatie zoals vitamines en mineralen te vermelden. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door het percentage van de dagelijkse referentie-innames weer te geven.

Bij een test van 59 bijtringen voor baby’s troffen onderzoekers bij alle exemplaren de hormoonverstorende stof BPA aan. Dat was ook het geval als ze als BPA-vrij waren gelabeld. In de Verenigde Staten en bijvoorbeeld in Oostenrijk is het gebruik van BPA in bijtringen verboden. In heel Europa is het verboden om babyflesjes die BPA bevatten te produceren, importeren of verkopen. De onderzoekers troffen ook verschillende parabenen en de antimicrobiële stoffen triclosan en triclocarban aan. De blootstelling aan alle aangetroffen stoffen waarvoor blootstelling gereguleerd is, bleef echter onder de Europese grens voor tijdelijk tolereerbare dagelijkse inname.

De omzet van koffietenten groeide dit jaar met 3.5% tegenover 12% in 2015. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Foodstep. Volgens horeca-trendwatcher Vincent van Dijk komt dit doordat we betere koffie drinken maar niet alleen in koffietentjes. We drinken tegenwoordig ook in bijvoorbeeld kledingwinkels met een koffiehoek. Dit soort ‘’blurring concepten’’ zie je op steeds meer plekken. "Tegenwoordig wil je bij een kapper ook een glas wijn drinken en bij een fietsenzaak ook een cocktail kunnen drinken’’, vindt Van Dijk.

Voor krap €270 miljoen is Kidman & Co, het grootste landbouwbedrijf van Australië, na 20 maanden verkocht. De Australische minister van financiën Scott Morrison gaf vrijdag toestemming voor de verkoop. Daarmee komt een bedrijf waar Nederland drie keer in past grotendeels in handen van Australian Outback Beef(AOB). Dit consortium bestaat uit het bedrijf van de rijkste vrouw van Australië Gina Rinehart, mijnbouwgigant Hancock Prospecting, en de Chinese investeringsmaatschappij Shanghai CRED. In de komende 18 maanden wil AOB de vleesveestapel uitbreiden van de huidige 150.000 naar 185.000 stuks. Met extra land moet dit op termijn naar 200.000 stuks groeien, meldt Boerderij.

In Venezuela, waar voedsel- en valutatekorten chronisch lege schappen, tekorten en rellen veroorzaken, stelde president Nicolás Maduro dit voorjaar een nieuw voedseldistributiesysteem in. De zogeheten CLAPs (Local Committees of Supply and Production) zouden in de armste delen van Venezuela gesubsidieerde basislevensmiddelen distribueren. Volgens critici is het systeem ontaard in 'food apartheid', schrijft de Washington Post. Tegenstanders van het Maduro-regime krijgen niets. CLAPs zijn "een politiek instrument om de revolutie te verdedigen", zei vice-president Aristóbulo Istúriz in april. In de praktijk zijn zelfs de regeringsgezinden die wél levensmiddelen krijgen ontevreden, omdat de pakketten te weinig voedsel bevatten om iedereen te voeden.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag