13+14 mei in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Je haalt 's ochtends kip uit de vriezer om die alvast te ontdooien voor het avondeten, maar krijgt 's middags ineens zin om Chinees te halen. En die kip? Nóóit opnieuw invriezen, is velen van ons van huis uit aangeleerd. Maar dat is een mythe, als we de Amerikaanse voedselveiligheid- en inspectiedienst mogen geloven. Dat schrijven De Morgen en de Volkskrant. De Britse voedselveiligheidsautoriteit maakte het publiek er vorig jaar al op attent. Het is wel zo dat de smaakkwaliteit achteruit gaat.

Drie Brabantse viskwekers eisen "enkele miljoenen" van Wageningen Universiteit (WUR), schrijft Trouw. De viskwekers wijten hun faillissement aan een door de WUR aangepast onderzoeksrapport. Het toenmalige ministerie van landbouw, natuur en voedselveiligheid subsidieerde vanaf 2004 een nieuwe viskwekerij in Brabant. Bestaande viskwekers spanden een rechtszaak wegens oneerlijke concurrentie. In 2010 stelde de rechter hen in het ongelijk, mede op grond van een onderzoeksrapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de WUR. Dat rapport bleek te zijn aangepast, ontdekten de viskwekers. De WUR startte daarop een integriteitsonderzoek. De viskwekers houden de WUR verantwoordelijk voor hun schade en stappen naar de rechter. De WUR ziet de rechtszaak "met vertrouwen" tegemoet, aldus een woordvoerder.

Het Europese areaal waarop genetisch gemodificeerde gewassen (ggo's) verbouwd worden nam in 2016 met 17% toe. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA). Binnen Europa is alleen in Spanje, Portugal, Slovakije en Tsjechië ggo-teelt toegestaan. De landen verbouwen het maïsras MON810. Spanje heeft met 129.000 hectare veruit het grootste ggo-areaal. Portugal telt 7.069 hectare, Slovakije 138 en Tsjechië 75 hectare met ggo-maïs. Wereldwijd wordt in 26 landen ggo-gewassen geteeld op een areaal dat in 2016 met 3% groeide naar 185 miljoen hectare. Daarvan ligt 73 miljoen hectare in de VS, 49 in Brazilië en 24 in Argentinië, schrijft Vilt.

Britten kopen onnodig flesjes water in pubs en restaurants omdat ze niet om gratis kraanwater durven te vragen. Al die flesjes belanden op de alsmaar groeiende plastic afvalberg, zegt de Britse milieuorganisatie Keep Britain Tidy. Britse gelegenheden met een horecavergunning zijn verplicht klanten gratis kraanwater te geven (al mogen ze wel een vergoeding vragen voor het glas). Maar een kwart van de ondervraagden wist van dit wettelijke recht. Ruim 70% voelt zich te ongemakkelijk om te vragen hun herbruikbare flesje bij te laten vullen. Zelfs als ze ter plekke ook iets kopen, blijft het voor 37% niet prettig hun flesje te laten bijvullen. Meer tappunten zouden 59% van de ondervraagden overhalen vaker een hervulbaar flesje te gebruiken.

Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam naar aanleiding van het besluit een streep te halen door de algemene toelating van pulsvisserij. De Landbouw- en Visserijraad in Brussel schrapte deze week onder aanvoering van Frankrijk en Denemarken het voorstel van de Europese Commissie. De succesvolle Nederlandse pulskorvisserijvloot (84 schepen) dreigt daardoor te moeten inkrimpen tot 22 schepen. Visserij met behulp van elektriciteit blijft voor maar 5% van de vloot toegestaan. Vissen met elektriciteit is innovatief en duurzaam, gebruikt minder brandstof en beschadigt de bodem minder. Volgens Trouw vrezen Denemarken en Frankrijk het onderspit te delven tegen de snel innoverende Nederlandse vissers door hun verouderde vissersvloten.

Glutenvrij eten - zonder medische noodzaak - biedt geen gezondheidsvoordelen en kan zelfs tot obesitas leiden. Daarvoor waarschuwen Spaanse onderzoekers die 655 gewone producten vergeleken met 654 glutenvrije varianten. Glutenvrij brood bevat gemiddeld twee keer zoveel vet en twee tot drie keer minder eiwitten dan een gewoon brood. Glutenvrije pasta bevat maar de helft van de eiwitten van gewone pasta. In The Guardian waarschuwen de onderzoekers en andere experts dat een glutenvrij dieet kan bijdragen aan het ontwikkelen van obesitas.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ruud Hendriks

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Marco Maas

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag