13 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Voor het eerst heeft het Pentagon gegevens vrijgegeven over overgewicht en obesitas van de Amerikaanse militairen: 7,8% is te zwaar. Hoewel de cijfers niet in verhouding staan tot die voor de hele Amerikaanse bevolking, van wie 70% te zwaar of obees is, betekent het in de praktijk dat 1 op de 13 militairen te zwaar is. In 2001 was het percentage nog 1,6%, ofwel één op de 60 soldaten. Vrouwen, zwarten, hispanics en oudere militairen hebben het meest met overgewicht te kampen. Het Pentagon onderstreept dat het gewichtsprobleem geen bedreiging is voor de staat van paraatheid van de troepen.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat Britten steeds vaker pittige sauzen verkiezen boven de meer traditionele sauzen als ketchup, mayonaise en brown sauce. De ketchup verkoop groeit met 0,1% maar de omzet daalde met 3,7% door dalende prijzen. Voor brown sauce is het nog wat slechter gesteld; er werd 5,1% minder verkocht en ook de omzet daalde met 3,7%. De verkoop van chili- en tabasco sauzen steeg daarentegen met 7,5%. Ketchup blijft nog wel de meest verkochte saus in het Verenigd Koninkrijk. De verschuiving naar pittige sauzen was eerder ook al zichtbaar.

Hindoes in het Indiase district Mewat beschuldigen moslims ervan ongemerkt rundvlees in biryanischotels (een gerecht van rijst en schapen- of kippenvlees) te verwerken. Omdat de koe voor hindoes heilig is, is dat een gotspe. Moslims eten wel rundvlees, maar de verkoop van rundvlees is in India verboden. De politie neemt DNA-monsters van biryanischotels om de aanwezigheid van rundvlees te traceren. Omdat de regeringspartijen India als een hindoeïstisch land zien, wordt het bestaande verbod op de verkoop van rundvlees uitgebreid tot een ban op het slachten en verhandelen van koeien. Een ingrijpend besluit, want India is 's werelds grootste rundvleesexporteur.

Hans Derksen is ervan overtuigd dat eendenkroos het voedsel van de toekomst is. Eendenkroos bevat 7 keer zoveel eiwit als soja en is bovendien gemakkelijk en snel te kweken. In Trouw vertelt hij over wat hij met zijn bedrijf, ABC Kroos, wil bereiken. In 2013 bleken er nog geen afnemers te zijn voor eendenkroos als voedingsmiddel en veevoer. Een ander obstakel is dat kroos een 'novel food' is en het in Europa niet zomaar in voedingsmiddelen mag worden gebruikt. Derksen verwacht dat dit begin 2018 opgelost is. Tot die tijd gebruikt hij zijn kroosfabriek om eiwitten te winnen uit uienschillen.

Bananenmelk is de nieuwste toevoeging aan het rijtje van booming plantaardige zuiveldranken. Bananenmelk is een mix van gepureerde banaan en water. Hoewel het drankje geen echte melk is, heeft het wel de romige structuur, is het verfrissend en bevat het goede voedingsstoffen. Veel consumenten willen tegenwoordig eten en drinken met zo min mogelijke toevoegingen. Doordat banaan van zichzelf al zoet is, zijn suiker en zoetstoffen overbodig. Hippe koffietentjes in New York speelden met de bananenmelk in op deze trend. De levensmiddelenindustrie heeft het drankje inmiddels ook ontdekt en werkt aan grootschalige productie voor de drankenmarkt.

In de Rhonevallei begonnen maandag officieel 'les vendanges' voor de 5.300 wijnboeren. In tegenstelling tot andere wijnstreken, is het weer in de Rhonevallei dit jaar bijzonder gunstig geweest. Een zachte winter, fris voorjaar en af en toe regen hebben een 'exceptionele kwaliteit druiven' opgeleverd, die veel belooft voor het wijnjaar 2016 Ook in de Elzas en Bordeaux staan de seinen op groen voor een mooie wijnoogst, zowel in kwaliteit als kwantiteit. De totale Franse wijnproductie valt dit jaar zo'n 10% terug ten opzichte van 2015. Vooral de Champagne, Bourgogne en Charentes hebben zwaar te lijden gehad van vorst, hagel en droogte.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag