De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. 'EERLIJK COLA-COLA LOGO' TOONT AANGEDANE ORGANEN
Hij deed het niet om mensen er schrik mee aan te jagen en al evenmin om er Coca-Cola mee op stang te jagen. De Standaard schrijft het volgende: ‘We genieten allemaal wel eens van zoete frisdranken, maar laat ons eerlijk zijn: het is vergif.’ Met die boodschap ontwierp Fabio Pantoja een ‘eerlijk logo voor Coca-Cola’.

"Het eerlijke logo behoudt het lettertype en de algemene vorm van de Coca-Colaletters, maar in plaats van een witte invulling, plaatste de ontwerper uit Nicaragua alle lichaamsdelen en organen die worden aangetast door het zoete drankje in de letters. Wie goed kijkt, kan de hersenen, de lever, de blaas, de maag, de dunne darm, de nieren, het zenuwstelsel, de botten, het hart, de ogen, de dikke darm, de huid en de pancreas terugvinden in de letters."

FL 2. VOORDELEN LAGERE STREEFBLOEDDRUK ZO DUIDELIJK DAT PROEF WERD GESTAAKT
In de VS is het langlopende SPRINT-onderzoek naar hoge bloeddruk voortijdig beëindigd. Een streefbloeddruk van 120 mm Hg (de zogeheten 'bovendruk') bleek zoveel gezondheidsvoordelen te bieden boven een streefbloeddruk van 140 mm Hg, dat de studie stopgezet is. De voordelen wegen in dit geval letterlijk niet op tegen de eventuele kwaden.

De Amerikaanse Hartstichting laat weten dat voor mensen van boven de 50 die te kampen hebben met een hoge bloeddruk en nog minstens één andere risicofactor voor hartziekten, het verlagen van de bloeddruk tot onder de 120 mm Hg het bloeddrukgerelateerde overlijdensrisico met 30% méér verlaagde dan een bloeddruk van 140 mm Hg. Tot nu toe geldt 140 mm Hg als de richtlijn. Mensen die behandeld werden om de bloeddruk nog verder te verlagen tot 120 mm Hg hadden echter een 25% lagere sterftekans.

FL 3. DUINDOORNOOGST IN FRIESE WADDENKUSTREGIO DIT JAAR 'UITSTEKEND'
In de Friese Waddenkustregio is de biologische Coöperatie Wrâldfrucht begonnen aan de arbeidsintensieve duindoornoogst, schrijft Noordoost Friesland.nl. De duindoornboompjes beloven dit jaar een prima oogst. Om de feloranje bessen te oogsten, worden de takken in hun geheel afgeknipt en ingevroren. Daarna worden de bessen van de takken geschud. De bessen zelf zijn zuur en worden weinig gegeten, maar verwerkt in producten als sappen, jams, siropen en wijn. De bes zelf bevat 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel. Omdat de teelten biologisch zijn, in het Waddenkustgebied liggen en daar ook verwerkt worden, dragen de duindoornproducten van Waddendelicatessen uit Dokkum het Waddengoud keurmerk.

FL 4. 'GUNSTIG EFFECT VAN RESVERATROL OP ALZHEIMER'
Een kleinschalig onderzoek bij 119 mensen laat zien dat resveratrol - een micronutriënt die onder andere in rode wijn (blauwe druiven), pure chocola en pinda's zit - kan helpen bij dementie. Een aantal proefpersonen uit de onderzoeksgroep, bestaande uit patiënten met een milde tot matige vorm van Alzheimer, kreeg een jaar lang pure synthetische resveratrol toegediend. De resveratrol-gebruikers bleken beter in staat te zijn normale dagelijkse taken uit te voeren zoals telefoongesprekken voeren of zelf koken. Ook bleven bij hen de niveaus van het amyloid-beta eiwit, een biomarker bij Alzheimer, stabiel. Normaal gesproken daalt het niveau daarvan met het voortschrijden van de ziekte. Dit suggereert dat resveratrol ook bij mensen de ontwikkeling van Alzheimer kan beïnvloeden. Bij ratten was dat al eerder vastgesteld.

Overigens betekenen de resultaten geen vrijbrief om nu elke dag maar aan de rode wijn met een stuk pure chocolade te gaan, schrijft de Daily Mail. De testdosis was 2 gram per dag - dat staat gelijk aan ongeveer 1000 flessen rode wijn.

FL 5. 90% TURKSE VOEDSELPRODUCENTEN HEEFT GEEN OFFICIËLE LICENTIE
Slechts zo’n 10% van de Turkse levensmiddelenbedrijven beschikt over een officiële, door de staat uitgegeven, licentie. Dit blijkt uit een rapport van de Turkse Landbouwers Vereniging (TZD), schrijft Todays Zaman. De TZD publiceerde een rapport met de titel ‘Vervalst Voedsel’. Hierin onthulden zij onhygiënische en frauduleuze productiemethoden. Inspecties brachten onder andere rundvleesgehaktballen met paarden- en ezelsvlees, snoepjes gekleurd met textielkleurstof en chilipepers met steengruis aan het licht. De meest schokkende constatering is echter dat het rapport slechts gebaseerd is op de 40.000 bedrijven met een officiële licentie. De resultaten doen vrezen voor nog veel uitgebreidere onhygiënische productiepraktijken bij het overgrote, niet-geïnspecteerde deel van de Turkse voedingsmiddelenindustrie. Die praktijken vormen potentieel een enorm gevaar voor de voedselveiligheid.

FL 6. NEDERLANDERS MAKEN ZICH WEINIG ZORGEN OVER ROKEN
Rokers in Nederland maken zich weinig zorgen over de gevaren van roken en meeroken vergeleken met rokers uit 13 andere landen. Die conclusie presenteren onderzoekers van de universiteiten van Maastricht, Amsterdam en Waterloo (Canada) op een internationaal wetenschappelijk congres over tabaksverslaving. In 2005 tekende Nederland het Kaderverdrag Tabaksontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar de ontmoedigingscampagnes blijken in Nederland maar matig succesvol. Slechts 22% van de rokers denkt na over de gevolgen van roken voor henzelf en slechts 9% is bewust bezig met de gevolgen voor anderen. Het besef dat roken en meeroken tot longkanker, beroertes en hart- en vaatziekten kan leiden is in Nederland het minst van alle landen uit de onderzoeksgroep doorgedrongen. Nederlanders staan ook opvallend weinig afwijzend tegenover roken: slechts 21% denkt er negatief over - de één na laagste score uit het onderzoek. De onderzoekers noemen deze cijfers verontrustend en roepen de Nederlandse overheid op 'structureel en stevig' te investeren in voorlichting.

FL 7. VLAAMSE MOESTUINEN OVERBEMEST
Uit onderzoek door de Universiteit Gent blijkt dat moestuinen vaak overbemest zijn. De onderzoekers gebruikten de diversiteit en samenstelling van regenwormpopulaties en de gehalten aan stikstof en fosfaat als parameters voor de kwaliteit van moestuinbodems.
De meeste regenwormen werden aangetroffen in 'permacultuurtuinen', die een continu bedekte bodem kennen die minimaal bewerkt wordt. In ecologische moestuinen en conventionele moestuinen kwamen tot bijna de helft minder regenwormen voor. Moestuiniers blijken dol op bemesten, of het nu met kunstmest of compost is: "De gemeten waarden voor stikstof en fosfor lagen zeer hoog, en in conventionele moestuinen voor fosfor nog hoger dan in de andere tuinen”, zegt onderzoeksleider Jan Mertens op Vilt. Volgens Mertens kunnen moestuinen bijdragen aan waterverontreiniging door uitspoeling van nutriënten. Hij suggereert om hobbytuiniers er bewust van te maken dat ze met hun gulle hand van bemesten watervervuilers kunnen worden. Met 45.000 hectare beslaan moestuinen in Vlaanderen bijna evenveel grondoppervlak als de professionele tuinbouw, die zich wel aan strikte bemestingsbeperkingen moet houden.

FL 8. CALIFORNISCHE PISTACHETELERS IN PROBLEMEN DOOR 'BLANKS'
De ongebruikelijk milde winters van de afgelopen jaren zorgen in Californië voor problemen bij de pistacheoogst, meldt NPR. Door het warme winterweer verschoof de bloeiperiode van de bomen: de mannelijke bomen bloeiden te laat en gaven hun pollen pas af nadat de vrouwelijke bomen gebloeid hadden. Bij de oogst (nu) komen de telers er achter dat door de (deels) mislukte bevruchting de bomen holle schelpen, 'blanks', produceren. Het groene, vette pistachevlees ontbreekt. De telers lijden een dubbele strop, omdat de oogstperiode door de verstoorde bloei ook nog eens langer duurt.

FL 9. BIRMINGHAM IS BRITSE BLIKHOOFDSTAD
Witte bonen in tomatensaus, tonijn en tomaten; dat zijn de favoriete conserven van de Brit. Gemiddeld trekt een Brit 4 keer per week een blikje open, meldt de Daily Mail. De 1,1 miljoen inwoners van Birmingham maken dagelijks ruim 640.000 blikjes soldaat. Dat betekent dat iedere dag 58% van de Birminghammers de blikopener ter hand neemt. Met 'maar' 2,9 blikjes per week zijn Londenaren beduidend minder fan van ingeblikt voedsel. Mogelijk ligt de verklaring daarvoor in de gevarieerdere bevolkingssamenstelling.

FL 10. PHILIPS APP VOOR TANDENPOETSEN TÉ LEUK
Philips Sonicare voert sinds kort de Sonicare for Kids, een tandenborstel voor kinderen die aan een app gekoppeld is. Om de kinderen te verleiden tot het grondig poetsen van hun tanden, maakt 'Sparkly' allerlei avonturen mee en kan het poetsende kind punten verdienen om Sparkly te vertroetelen of te upgraden. Philips vergelijkt Sparkly met de vroeger populaire Tamagotchi. Een klein probleempje: kinderen vinden de game zo leuk, dat ze van geen ophouden meer weten. Wel met poetsen, maar in plaats van daarna hun bed op te zoeken, spelen ze gewoon door. Philips heeft de app nu aangepast, zodat Sparkly na de geëigende poetstijd uitgeput omvalt. Volgens Philips zit er ook een smart tandenborstel voor volwassenen aan te komen. Slapelozen onder ons, wees gewaarschuwd, besluit Gizmodo.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'senegal dakar', Serigne diagne
Dit artikel afdrukken