14 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat meldt de NOS over de vanavond 'op een geheime plek' gehouden 'Derogatietop'. "Vertegenwoordigers van de melkveehouders, zuivelbedrijven en banken" - maar dus niet de melkveehouders zelf - willen deze week een plan te ontwikkelen om tot een vrijwillige, snelle vermindering van de Nederlandse koeienstapel te komen. Daarmee probeert Nederland het recht te behouden om extra mest te mogen blijven produceren. Als deze zogeheten 'derogatie' vervalt, zal Nederland zo'n half miljoen koeien moeten minderen. Het plan mikt op 175.000 koeien minder. Zonder plan dreigt "een groot deel van de melkveehouderij op een faillissement af te stevenen", schrijft de NOS.

Dat (micro)plastic schadelijk is voor zeedieren weten we inmiddels. De Britse regering gaat uitzoeken of microplastics mogelijk ook de menselijke gezondheid bedreigen. Vissen, schaal- en schelpdieren eten plastic uit de oceaan dat in ons lichaam terecht komt als wij de dieren eten. Uit een rapport van het House of Commons Environmental Audit Committee blijkt dat je bij het eten van 6 oesters al 50 stukjes microplastic binnen krijgt; eerder onderzoek toonde aan dat Noordzee-mosselen ook plastic bevatten. Omdat er weinig bekend is over de invloed hiervan op de menselijke gezondheid, start de Britse regering nu het onderzoek.

Stormvogels eten oceaanplastic doordat het een geursignaal zou afgeven dat vergelijkbaar is met dat van rottend zeewier. Dat zou blijken uit een onderzoek van UC Davis dat veel internationale aandacht kreeg. In WUR-blad Resource reageert Jan Andries van Franeker van Marine Research hierop. Volgens hem is het “een aardige theorie, maar zwak onderbouwd”. Stormvogels kunnen goed ruiken, maar van Franeker vindt het onwaarschijnlijk dat plastic een even sterk geursignaal afgeeft als rottend zeewier. De aanbeveling van de UC Davis onderzoekers om plastic te beschermen tegen algengroei met een toxisch middel, doet volgens hem meer kwaad dan goed.

In de eerste 41 weken van 2016 is er 4,1 miljoen liter meer speciaalbier verkocht bij de Nederlandse supermarkten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt overeen met een volumegroei van 12%. De omzet van speciaalbieren steeg met €18 miljoen (18%). Omzet en volume van gewoon bier bleven met respectievelijk 4% en 1% groei stabiel. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI. "Er is een soort biercultuur aan het ontstaan", analyseert Sjanny van Beekveld van IRI. Retailers kiezen voor meer items in de winkel en een grotere schapcomplexiteit, om "verrassing te bieden aan de shoppers".

De Franse regering wil supermarktketen Carrefour aanklagen voor het onder druk zetten van Europese leveranciers om lagere prijzen af te dwingen. Mogelijk start de regering ook een rechtszaak tegen andere retailers. Uit onderzoek blijkt dat Carrefour lagere prijzen heeft afgedwongen bij leveranciers, door te stellen dat ze anders niet zouden mogen deelnemen aan de nieuwe gesprekken over de jaarlijkse prijsonderhandelingen. Dat meldt Retail Detail. Deze prijsonderhandelingen zijn nu in volle gang. De Franse regering heeft retailers gewaarschuwd om de prijzen niet nog verder naar beneden te duwen.

Voor het derde jaar op rij is de wereldwijde CO2-uitstoot ongeveer gelijk gebleven, ondanks de groei van de wereldeconomie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Global Carbon Project. Een belangrijke oorzaak is de verminderde steenkoolproductie in China. Daar daalde de uitstoot in 2015 dan ook met 0,7%. Door de verschuiving van steenkool naar olie en gas daalde ook in de VS de uitstoot. In landen binnen de EU bleef de uitstoot van CO2, net als in India, stijgen. De onderzoekers zijn blij met de resultaten, maar zeggen dat het te vroeg is om te stellen dat een definitieve piek is bereikt.

Na een 3-jarige campagne van the Horizon Foundation daalde de verkoop van suikerhoudende drankjes in Howard County (Maryland, VS) met 20%. Zowel beleid als voorlichting kwamen aan bod. Scholen en kinderopvangcentra mogen geen suikerdrankjes meer schenken. Ze moeten bovendien meer gezond voedsel aanbieden. De voorlichting bevatte reclames, directe voorlichting bij evenementen, en training van zorgmedewerkers. Om de effectiviteit te bepalen vergeleken onderzoekers de wekelijkse drankverkoop bij 15 supermarkten in Howard County met 17 supermarkten in Pennsylvania. Het is niet de enige campagnes tegen suikerdrankjes. In 6 steden in de VS geldt sinds donderdag een sugar-drink tax.

Na 30 jaar neemt Bavaria afscheid van de alom bekende slogan 'Zo, nu eerst een Bavaria'. Vandaag lanceert de bierbrouwer een nieuwe internationale campagne met als slogan: 'Welcome to the family'. Met deze nieuwe slogan wil Bavaria iedereen welkom heten bij de familie en het gevoel geven dat je erbij hoort, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, aldus het AD. De slogan zal wereldwijd gebruikt worden; 65% van het jaarlijks geproduceerde Bavaria-bier gaat naar het buitenland. "Bier verbroedert en brengt mensen samen. Uiteindelijk zijn we allemaal één familie," zegt topman Peer Swinkels.

Tussen 1983 en 2011 is het aantal Amerikanen met vernauwde kransslagaders met 20% gedaald. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 14.000 mensen. De onderzoekers vergeleken twee groepen mensen. De ene groep werd gevolgd van 1983-1995 en de andere van 1996-2011. Uit analyse van de risicofactoren bleek dat diabetes de laatste 20 jaar minder vaak leidt tot een vernauwing van de kransslagaders, maar dat de link met roken, hoge bloeddruk en hoog cholesterol nog even sterk is. “Ondanks alle preventieve maatregelen die al zijn genomen, kunnen we nog meer doen”, concludeert onderzoeker Michael Pencina. “20% is goed, maar er is ruimte voor verbetering.”

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag