15+16 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt onderzoeker Daniel Glaser in reactie op het nieuws dat een team Chinese wijnproevers in een blinde test Franse en Spaanse wijnexperts versloegen. De Chinezen, nieuwkomers in de wereld van de vinologie, bleken beter te kunnen zeggen waar een wijn vandaan kwam en van welke druiven die gemaakt was, dan hun Europese collega's. Het nieuws sloeg in als een bom. Zelfs experts, zegt Glaser, kunnen wijn alleen maar herkennen als ze die in zijn complete context zien. Blind zijn we niet in staat om alleen aan de hand van smaak vast te stellen om welke wijn het gaat en of het een 'goede' is.

We willen liever niet weten dat een dier moet worden gedood om er vlees van te kunnen eten. Psychologen, filosofen en schrijvers gaan daar al geruime tijd van uit. Noorse onderzoekers voerden een wetenschappelijk experiment uit onder 1.000 mensen in Noorwegen en de VS om die hypothese te testen aan de hand van daadwerkelijke reacties van mensen. Ze lieten bijvoorbeeld een geroosterd varken met en zonder kop zien of lamskoteletjes met en zonder een afbeelding van het levende dier. Ze konden feitelijk vaststellen dat contexten die een link leggen met het dier de lust om vlees te eten verminderen. Vleeswaren en gehakt eten we het makkelijkst, omdat die het minst aan het dier doen denken.

Dat schrijft ABN Amro. De Nederlandse melkveehouderij is in zwaar weer geraakt. Eerst molken Nederlandse boeren door alle wettelijke milieugrenzen heen. Vervolgens bleek het ministerie van EZ teruggefloten te moeten worden door Brussel omdat het inbreuk op milieuregels niet wilde aanpakken maar compenseren met staatssteun. Volgens een nieuw rapport van ABN Amro moet het 'ijzersterke imago' van de Nederlandse zuivel met zijn - voortaan vermoedelijk nog - hogere kostprijs de Nederlandse weidekoe toekomst bieden. 'Zorgvuldige bedrijfsprocessen' en 'van meer melk naar betere melk' zouden het geheim zijn waarom Nederlandse koeienmelk in het buitenland gevraagd blijft. Het rapport werd geschreven voordat bekend werd dat Brussel Nederland terug zou fluiten.

Volgens Franck Proust, Frans lid van het Europese parlement bedreigt de Europese regel die stelt dat er naast cacaoboter ook tot 5% ander plantaardig vet in chocolade mag zitten de productie van ambachtelijke chocolade. De regel geldt sinds 2003. Proust vraagt de Europese Commissie nu om een schriftelijke reactie. Hij wil weten of grote chocoladeproducenten ambachtelijke chocolatiers door de regel de markt uit kunnen jagen. De laatste kunnen nu immers wettelijk 'genept' worden met goedkoper spul dat toch chocolade mag heten. De politicus wil hun baan en ambacht zeker stellen.

Het AD meldt het overlijden vandaag. De 'overlijdensadvertentie' bij de dood van het meest bekende rif ter wereld verscheen eerder deze week in het Amerikaanse outdoorblad Outside. Het rif dat een oppervlakte heeft dat groter is dan Engeland en een grote biodiversiteit herbergde, werd in 1981 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Outside maakt het overlijden als dat van een familielid bekend. Het 25 miljoen jaar oude rif vormt het grootste ecosysteem op aarde, maar is voor de helft op sterven na dood door mijnbouwactiviteiten en oliewinning. Het overlijdensbericht is bedoeld om de Australische regering wakker te schudden, schrijft het AD. Outdoor geeft een alternatieve bestemming voor de bloemen die mensen op het graf zouden willen leggen.

Wie uit eten gaat en eventuele restjes in een 'doggybag' mee wil nemen, kan het best zelf een herbruikbaar bakje meenemen. Restaurants geven je namelijk alleen bakjes gemaakt van Styrofoam (polystyreen). Omdat deze bakjes niet te recyclen zijn, zijn ze slecht voor het milieu. Mocht het restaurant de restjes niet in jouw herbruikbare bakje willen doen omdat het niet verantwoordelijk wil zijn voor de voedselveiligheid van jouw bakje, doe het er dan zelf in. Als je je eigen bakje een keer vergeet kun je prima de bakjes van het restaurant gebruiken, maar probeer het restaurant er in dat geval van te overtuigen dat herbruikbare bakjes beter zijn voor het milieu. Dat leert Grist zijn lezers.

Vorig jaar is 55% van de Nederlanders gezonder gaan eten. Dat zou blijken uit onderzoek door GfK in opdracht van de Rabobank. Ongeveer 86% van de ondervraagden zegt gezonder te zijn gaan eten door minder ongezonde producten te kopen. Bijna 70% van de Nederlanders kocht de afgelopen 6 maanden biologische producten omdat ze deze gezonder vinden en 63% van de niet-kopers geeft aan biologische producten te kopen als ze goedkoper zouden zijn. GfK ontdekte dat 15% van de ondervraagde consumenten weinig vertrouwen heeft in in de informatie op etiketten.

De Franstaligen in België weigeren CETA, het vrijhandelakkoord met Canada, te ondertekenen. De federale en Vlaamse regering reageren verbaasd. Het bedrijfsleven is verbijsterd. België wordt daarmee het land dat het akkoord kan blokkeren. Op 18 oktober komen de EU-ministers die zich met internationale handel bezighouden in Luxemburg bijeen. Het was de bedoeling dat de lidstaten dan groen licht geven voor de ondertekening van het verdrag op 27 oktober tijdens een Europees-Canadese top in Brussel. Zonder Belgisch akkoord lijkt CETA begraven, schrijft Knack.
In Wallonië leeft vooral de vrees dat CETA kan fungeren als argument om TTIP, het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten, te ratificeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag