15 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Waarom moeten de meeste mensen poepen nadat ze ‘s ochtends een kopje koffie op hebben? Michael Aranda van SciShow zocht het in een filmpje uit. Zowel normale als cafeïnevrije koffie zorgt ervoor dat we het hormoon gastrine produceren, waardoor we meer maagzuur produceren. Daardoor komt onze spijsvertering op gang. Welk stofje in koffie zorgt voor gastrine is nog onduidelijk. Wel weten we dat gastrine voedsel eerder uit de maag laat en dus zorgt voor poep. Teveel gastrine kan voor diarree zorgen en in het ergste geval zelfs voor maag- en darmzweren.

De moleculen op je mobiele telefoon verklappen welke leefstijl je er op na houdt. Amerikaanse onderzoekers vergeleken de monsters van 40 mobieltjes met massaspectrometrie met de Global Natural Product Social Molecular Networking Database om onder andere voedingspatroon, gezondheidsgesteldheid en geslacht van de eigenaren te bepalen. Ze konden bijvoorbeeld vaststellen of de eigenaar make-up gebruikt, welke smaakvoorkeuren hij of zij er op na houdt, of er sprake is van een een depressie, allergieën, bier- of wijngebruik, of de eigenaar zonnebrandcrème gebruikt, blond haar heeft en hoeveel tijd er buitenshuis besteed wordt. Opsporingsdiensten kunnen in de toekomst gebruik maken van deze techniek.

De Amsterdamse start-up BrouwBrood wil zijn lokale 'bierbrood' graag ook naar andere steden uitbreiden, door daar met lokale brouwers en bakkers samen te werken. Brouwbrood verwerkt de bierborstel, restgranen uit het bierbrouwproces, van de Amsterdamse brouwerij Oedipus. Grote bierbrouwers zoals Heineken en Grolsch laten hun bierbostel tot veevoer verwerken, maar dat is voor kleintjes zoals Oedipus niet weggelegd. BrouwBrood maakt er samen met de Amsterdamse bakkerij Hartog’s Volkoren brood van zodat het bierbostel niet bij het afval belandt. Het voor 30% uit bierbostel bestaande bierbrood bevat meer voedingsvezels en eiwitten dan regulier brood en weinig suikers.

De Franse retailer Auchan zet robots in om de boodschappen voor hun klanten te dragen. De robots zullen in eerste instantie minder mobiele mensen zoals zwangere vrouwen en bejaarden bijstaan. Het Portugese bedrijf Follow Inspiration ontwikkelde de robots. De zelfsturende robot-'hondjes' zijn uitgerust met een camera waardoor ze klanten herkennen en door de hele supermarkt volgen. Ze blijven op maximaal 1,5 meter van hun 'baasje' en mogen afrekenen bij een speciaal voor hen ingerichte kassa. Auchan laat de robots voor het eerst proefdraaien in de vestiging Englos, bij Lille. Een pilot in Portugal leverde positieve reacties op.

De Universiteit Leiden gaat de effecten van landbouwbestrijdingsmiddelen op het milieu meten in een 'levend laboratorium'. Tot nu toe werd er alleen getest in laboratoriumomstandigheden waarbij één chemische stof tegelijk onderzocht werd. De Leidse onderzoekers gaan in een zelf gegraven slotenstelsel het samenstel van factoren onderzoeken dat in sloten het milieu beïnvloedt. Daar horen ook bijvoorbeeld het weer en roofdieren bij. De onderzoekers gaan zoveel mogelijk dezelfde bestrijdingsmiddelen en hoeveelheden gebruiken als de landbouw in Nederland. "Wij hopen hiermee uiteindelijk de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater te verbeteren", aldus bioloog Maarten Schrama.

NESCAFÉ komt met een primeur: de eerste koffiemachine voor oploskoffie: de NESCAFÉ Gold Barista. Met één druk op de knop kun je nu ook thuis de verschillende soorten koffie bereiden die je dacht alleen buiten de deur bij speciale koffietentjes te kunnen genieten. Espresso, Lungo, Americano, Cappuccino en Latte Macchiato, maar dan van oploskoffie. "Wereldwijd worden er elke seconde 5500 kopjes NESCAFÉ gedronken. In Nederland zijn er bijna 1,8 miljoen huishoudens waar NESCAFÉ oploskoffie wordt gedronken en we willen voor hen de koffiebeleving optimaliseren", aldus Arthur van Keeken, Business Executive Officer Coffee & Beverages bij Nestlé Nederland.

In de Volkskrantrubriek Voeding vertelt voedingswetenschapper Gerda Pot dat mensen die op vaste tijdstippen eten, minder vaak metabool syndroom ontwikkelen. Pot onderzocht 5.362 Britse babyboomers. Kleine 'biologische klokjes' in onze organen slaan alarm als we een maaltijd overslaan, waardoor onze voedselverwerking in de war raakt. "Je kunt nog beter elke avond snacken, dan af een toe een keer", zegt Pot. Volgens Internist Frank van Berkum is dit een "levensgevaarlijk en oliedom advies" voor mensen met diabetes en obesitas. Die zouden twee, maximaal drie maaltijden per dag moeten eten en zich zo tegen verleidingen moeten wapenen."

De meeste apps die mensen helpen naar een gezonder eetpatroon, voldoen niet aan de Amerikaanse richtlijnen voor goede voeding. Amerikaanse onderzoekers beoordeelden 32 apps. Bijna driekwart van de apps beschrijft wel minstens één van de 5 belangrijkste aanbevelingen voor gezond eten. Daarentegen benoemt 57% niet de dagelijkse hoeveelheden van verschillende grote voedselgroepen (zoals groente, fruit, granen en zuivel) en 84% doet dit niet voor subgroepen als bladgroente en volkoren granen. "Het is belangrijk dat app-ontwikkelaars aandacht besteden aan deze kloof in informatie om veilig en effectief de doelen van de apps te behalen," aldus onderzoeker Tania Dhawan.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Rene Smit

toerisme & yoga

Likes vandaag