15 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het Duitse ministerie van landbouw wil de €58 miljoen verdubbelen die het uit Brussel ontving om melkveehouders met inkomensproblemen te helpen. Den Haag weigerde deze verdubbeling, ondanks een voorstel uit Nederlandse boerenkringen. Duitsland wil met de €116 miljoen acute liquiditeitsproblemen onder boeren oplossen. Nederland lijkt daarentegen de crisis te willen gebruiken om te kleine en niet levensvatbare boeren uit te faseren. Brussel heeft nationale regeringen vrij gelaten om hun boeren extra uit hun benauwde inkomenspositie te helpen. Rabobank zei recent de Nederlandse melkveehouderij in samenwerking met de overheid te willen herstructuren om de sector robuuster te maken.

Mede dankzij de Olympische Spelen is het Braziliaanse rundvlees niet aan te slepen in China. Handige handelaren en restaurateurs proberen munt te slaan uit de hypes met vlees dat alleen in naam Braziliaans is, waarschuwen de autoriteiten. Volgens China’s General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ) is er, ondanks verscherpte controles, volop 'nep-Braziliaans vlees' in omloop, van binnenlandse ossen of illegale import uit India. Wil de consument zeker weten dat zijn vlees echt Braziliaans is, doet hij er goed aan zijn leverancier om de certificaten en importdocumentatie te vragen, zegt het 'ongebruikelijk openhartige advies' van de AQSIQ.

In 2015 namen de bestedingen in supermarkten aan visproducten met het Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk (duurzame wildvangst) met 14% toe. Producten met het Aquaculture Stewardship Council (ASC)-keurmerk (verantwoorde viskweek) stegen met 150%. In totaal was in 2015 ruim 45% van de totale omzet aan vis in de supermarkt - ruim €540 miljoen - afkomstig van producten met het MSC- en ASC-keurmerk. Gecertificeerde visproducten worden de norm. Nederland loopt hiermee internationaal voorop in de certificering van het visschap, dankzij de houding van de consument én de keuzes en investeringen van Nederlandse supermarkten, vismerken en leveranciers in hun visassortiment.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil dat varkensboeren een aparte eindejaarstelling van hun dierentallen doen. Omdat boeren daar steeds minder gehoor aan geven, stelt het CBS deelname verplicht op straffe van een boete van €1.500 voor niet-deelname. NVV en LTO Varkenshouderij noemden de verplichte deelname "onzin en contraproductief" omdat varkenshouders elk voorjaar al verplicht hun gegevens via de Gecombineerde Opgave aan de RVO door moeten geven. "Het CBS kan deze cijfers, zoals het altijd doet, daar opvragen", zeggen de varkenshouders. Voorts zeggen ze dat Nederlandse varkenshouders "aan alle kanten" worden "opgezadeld met regels en wetten, die kostprijsverhogend werken."

China laat sinds vorige week GMO-teelten toe op eigen bodem. Het land wil de productie opvoeren om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse importen van met name soja. China produceert dit seizoen zelf 12,5 miljoen ton sojabonen. Het land importeert 86 miljoen sojabonen - 64% van het wereldhandelsvolume - om aan de interne vraag te voldoen. De importen komen uit de VS waar reeds voornamelijk transgene soja wordt geteeld. Chinese consumenten geven echter de voorkeur aan non-GMO soja. Chinese producenten en handelaren waarschuwen voor acceptatie onder de bevolking. Hun tot op heden non-GMO Chinese soja heeft meerwaarde voor het publiek.

De NRC interviewde Bart van den Nieuwenhof, sinds 2012 directeur van La Place. Zijn bedrijf werd meegesleept in de val van het strict financieel aangestuurde V&D, maar "omarmd" door familiebedrijf Jumbo. Het gesprek gaat over nieuwe uitbreidingsplannen en het warme bad waarin La Place terecht kwam. "De waarden van Jumbo – hoe ze de klant centraal stellen, hoe ze met hun eigen mensen omgaan, hoe ze altijd willen winnen – dat sluit zó aan bij wat ik al die jaren bij La Place zo had gemist. Het gaat nu over de inhoud. Over hoe de koffie smaakt. Een verademing."

Tweeduizend van de drieduizend inwoners van het Nieuw-Zeelandse stadje Havelock North kampen sinds donderdag met overgeven en diarree en honderden zochten medische hulp. Scholen gingen dicht en in het weekend gingen vrijwilligers langs bij oudere en alleenstaande inwoners met flessenwater en toiletpapier. De autoriteiten vermoeden dat met campylobacter besmette dierenpoep in de drinkwaterputten aan de uitbraak ten grondslag ligt. Het Hastings District Council kreeg een storm van kritiek over zich heen omdat het de inwoners niet snel genoeg gewaarschuwd zou hebben. De lokale supermarkt verkocht dit weekend 12.000 liter flessenwater en 'aanzienlijk meer' toiletpapier en ontsmettende zeep.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 september krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ton voncken

Biogrondstoffen en Groen Gas

Likes vandaag

Yneke Kootstra

Humane gezondheid

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Lisa Goudzwaard

Orthomoleculaire voeding

Likes vandaag

Hans Akkermans 1

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Erik van Dam

Humane gezondheid

Likes vandaag